Doar 10% dintre firmele în insolvență scapă de faliment prin restructurare

Doar 10% dintre firmele în insolvență scapă de faliment prin restructurare
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 25/04/2012, 13:30

Mai puțin de 10% dintre firmele din România care intră îninsolvență vizează reorganizarea, restul intrând în faliment, întimp ce în UE media ajunge la 30%. Diferența este explicată prinfaptul că în UE procedura insolvenței este aplicată de mai multăvreme, iar patronii știu cum să o folosească.

„Înainte de declanșarea crizei, circa 2% din totalul dosarelorde insolvență vizau reorganizarea. În acest an, această pondere amai crescut, dar consider că este sub 10%. Pentru prima jumătate aacestui an, circa 45% din procedurile de insolvență au fost cerutede debitori, astfel că numărul procedurilor inițiate de debitori aajuns să-l egaleze practic pe cel al procedurilor inițiate decreditori”, a explicat pentru gândul ArinStănescu, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor înInsolvență din România (UNPIR).

Stănescu susține că esențial pentru ca firmele să reușească înprocesul de reorganizare este ca ele să introducă din timp cererea,să aibă cât mai puține datorii și să dovedească faptul că pot găsifinanțare de la un investitor, fond de investiții sau o bancă.

„La noi nu sunt investitori nici pentru firmele care merg bine,iar băncile dau greu credite companiilor fără probleme”, a maiarătat Stănescu. În primele opt luni, aproximativ 14.000 de dosarede insolvență au fost deschise, iar acest număr nu va mai creștemult până la sfârșitul anului, crede reprezentantul practicienilorîn insolvență.

Firmele care doresc să intre în insolvență ar putea avea oproblemă, pentru că tribunalele au ajuns să dea termene fixate în2011. Cele mai rapide răspunsuri, în termen de 5 zile, primesc dela tribunale doar cererile de intrare în insolvență făcute dedebitorii înșiși.

„Probabil că numărul dosarelor de insolvență deschise nu va maicrește foarte mult datorită unei situații deosebite, generată desistemul de stabilire a primului termen la tribunale. În București,pentru o cerere de deschidere a insolvenței, termenul care sefixează în tribunal este octombrie 2011 și, probabil, în foartescurt timp se va ajunge să se stabilească pentru 2012”, a explicatStănescu

Băncile „pun umărul” la intrarea în insolvență afirmelor

Stănescu a mai arătat că băncile nu doresc să reducă creanțeledeținute la firme, ci doar restructurarea datoriilor prinprelungirea termenului de plată. În cele mai multe cazuri, aceastăsoluție nu este suficientă, iar firma ajunge în insolvență.

El a mai precizat că majorarea cuantumului minim al creanțeipentru care poate fi introdusă cererea de insolvență de cătrecreditor sau furnizor de la 30.000 de lei la 45.000 de lei nu areimportanță pentru că „o proporție covârșitoare” a datoriilordepășește noul nivel.

Gabriela Folcuț, consilier comunicare la Asociația Română aBăncilor (ARB), a declarat că este necesară majorarea cuantumuluiminim al creanței pentru care poate fi introdusă cererea de intrareîn insolvență la 100.000 de lei, pentru a proteja atât debitoriiaflați într-o asemenea situație, cât și instituțiile de credit. „Nueste normal ca pentru o datorie de 10.000 de euro pe care o are laun furnizor, o companie care are în derulare credite de 1-2milioane de euro să intre în insolvență”, a spus Folcuț.

Un studiu recent al Coface România arată că Brăila, Sălaj,Călărași și Botoșani sunt cele mai afectate județe de creștereanumărului de firme intrate în insolvență. Bucureștiul rămâne încontinuare pe primul loc cu 12,52% din totalul numărului deinsolvențe.

Firme în insolvență

• Lanțul de librării Diverta, aflat îninsolvență, a închis recent magazinul de pe bulevardul Magherupentru a reduce pierderile la nivel de rețea
• Un pachet de acțiuni de 60% din rețeaua demagazine Flanco, aflată în insolvență, a fost preluat deAsesoft
• Fly Taxi, care până la începutul acestui an erasingura companie care avea acces la terminalele AeroportuluiOtopeni din Capitală, a demarat în iunie procedurile de intrare îninsolvență
• Rețeaua de magazine de încălțăminte Leonardo aintrat în insolvență anul trecut, după ce a pierdut clienți, iarproducția a scăzut
• Avicola Iași, controlată de omul afaceri GeorgeBecali, a intrat in insolvență în această vară

Tags: