Doi din zece români își iau laptop anul acesta. Care sunt cele mai căutate configurații

Doi din zece români își iau laptop anul acesta. Care sunt cele mai căutate configurații
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 18:12

În primele nouă luni ale anului, românii au cumpărat cuaproximativ 30% mai multe laptopuri față de perioada similară din2009. În plus, se estimează că piața de notebookuri va atinge unvolum de aproximativ 350.000 de unități, potrivit datelor IDC.Astfel, aproximativ doi din zece români vor cumpăra un calculatorportabil. De departe, produsele favorite ale clientului autohtonsunt cele ieftine. „Volumul este realizat de configurațiile careoferă maximul de utilitate la un preț cât mai redus. Din cauzacreșterii prețurilor, configurațiile cu placa video dedicată nu maisunt printre preferatele clienților”, a declarat pentru gândulMihai Trăistaru, directorul de achiziții al eMAG.

În ultimele două luni, cele mai vândute două modele de laptopuriale magazinului online de produse IT nu depășeau valoarea de 2.250de lei. Un alt aspect remarcat de vânzătorii din domeniu este cădin ofertele brandurilor au dispărut configurații cu 4 GB deram.

Apetitul în creștere pentru achiziția de calculatoare portabileeste probat și de un studiu recent al companiei Ecotic. 22,1%dintre români indicau faptul că una dintre cele trei cumpărăturielectronice de lungă durată efectuate în ultimele 12 luni a fost uncalculator sau un laptop.
O cifră încă și mai mare se consemnează în orașele mici, cu opopulație de maximum 50.000 de locuitori, unde 23,8% dintrerespondenți indicau aceste cumpărături în topul achizițiilorultimului an.

Designul, criteriu major în alegerealaptopului

Un impuls serios a fost dat vânzărilor și de cumpărătorii dinmediul de afaceri. „Cea mai clară tendință pe care o observăm pepiață este orientarea oamenilor de afaceri, manageri în companiimijlocii sau mari, către schimbarea echipamentelor cu unele noi,după un an 2009 în care toată lumea a rămas în expectativă”, a spuspentru gândul Taiju Ishikawa, branch manager al Sony România. Iaraceștia dispun de bugete considerabil mai mari. Lor li se adreseazăși cel mai recent notebook pe care compania japoneză l-a lansat pepiața locală. Prețul unui Sony Vaio din seria Z este de 15.000 delei și are, spun producătorii, o configurație similară unui sistemdesktop de top într-o carcasă din fibră de carbon și aluminiu, cuun ecran full HD de 13 inci. Portretul-robot al cumpărătorului delaptop din România este dominat de clienții care sunt caracterizațide dorința de a fi mereu conectați. Locul secund este ocupat de”consumatorii de status”, potrivit unui studiu al companieijaponeze.

Aceștia pot fi descriși prin sintagma „vreau să fiu cu un pasînaintea tendințelor și vreau sa iau cele mai bune decizii”. Unadin particularitățile posesorului român de computer portabil esteaceea că pune un preț mai mare pe imagine și design decât cliențiidin țările vecine, precizează Ishikawa.

Tags:
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Ion Țiriac a dat tunul anului! L-a vândut imediat. Miliardarul a dat lovitura
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan