După sărbători, românii ar putea „uita” să-și plătească ratele la bănci

Bancherii avertizează că primăvara anului viitor va aduce o creștere alarmantă a creditelor neperformante, cauzată de cheltuielile mari făcute de români pe final de an.
Bancherii avertizează că primăvara anului viitor va aduce o creștere alarmantă a creditelor neperformante, cauzată de cheltuielile mari făcute de români pe final de an.

Bancherii avertizează că primăvara anului viitor va aduce ocreștere alarmantă a creditelor neperformante, cauzată decheltuielile mari făcute de români pe final de an. „Sărbătorile deiarnă, care sunt însoțite de suplimentarea cheltuielilor, vorconduce la creșterea creditelor neperformante (…) Dacă oameniicheltuiesc toți banii pe cadouri și mâncare de Crăciun și nu îșiplătesc ratele înseamnă că vârful va fi atins la 90 de zile după,în luna martie”, a declarat directorul general al OTP Bank România,Laszlo Diosi, citat de Mediafax.

Situația nu este o premieră: așa se întâmplă de obicei dupăsărbătorile de iarnă, apoi în ianuarie se constată o accelerare acreșterii creditelor neperformante, adaugă el. Diosi este de părerecă după ce va fi atinsă valoarea maximă pentru crediteleneperformante, lucrurile se vor îmbunătăți. La finele luniiseptembrie, creditele restante cu întârzieri mai mari de 90 de zilecumulau 3,75 miliarde de lei, în creștere cu 93% față de acum unan, potrivit datelor Biroului de Credit, centralizate de BancaNațională a României. Diosi crede că cifrele ar fi fost mai micidacă Guvernul nu ar fi adoptat măsurile de austeritate.

„În august și septembrie am avut multe cereri de la cliențiibugetari pentru restructurarea creditelor. Mai puțin de 20% dintreclienții noștri cu credite sunt bugetari, dar pot spune căseptembrie a fost luna plângerilor din partea clienților și arestructurărilor”, a explicat directorul general al subsidiareigrupului ungar OTP. Comparativ cu Ungaria, România stă mai prost înceea ce privește gradul de neperformanță, a adăugat el.

Inchide