După ce în cursul anului trecut depozitele pe care românii le aula bănci au urcat cu 15%, în luna ianuarie din acest an sumele pecare concetățenii noștri au reușit să le economisească au scăzutușor, cu doar 2%, față de aceeași lună din anul precedent. DateleBăncii Naționale a României arată că firmele preferă în continuaresă aibă depozite în valută. În schimb, populația alege să îșipăstreze majoritatea economiilor în moneda națională.
Depozitele în lei ale companiilor s-au redus cu 6,6%, până la40,619 miliarde lei, în luna ianuarie. La 31 ianuarie 2010,plasamentele în lei ale persoanelor juridice s-au redus cu 1,5%,față de 31 ianuarie 2009. Depozitele în valută ale populației șiale firmelor, exprimate în lei, s-au redus în ianuarie, față dedecembrie 2009, cu 1,9%, până la nivelul de 63,803 miliarde lei(exprimate în euro au crescut cu 0,6%, la 15,478 miliardeeuro).
Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele învalută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 9,3% (îneuro au avansat cu 13,4%). În prezent dobânzile la depozite depeste 10% au cam dispărut, doar câteva bănci de talie mai mică maiavând bonificații în jurul acestei valori. Scăderile de dobânzipracticate de bănci în ultima vreme urmează politica monetară aBăncii Naționale, care și-a propus să stimuleze creditarea, prinscăderea dobânzilor. Cele mai mari bonificații la depozite suntoferite de băncile de talie mică.