Efectele OUG 114, care instituie TAXA PE LĂCOMIE, în sectorul de ENERGIE: Profitul va scădea, investițiile vor fi amânate și piața va fi distorsionată

Scăderea indicatorilor de profitabilitate afectează major capacitatea de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare. Vezi ce spun specialiștii despre prevederile actului normativ

Într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care cuprinde observațiile companiilor la respectivul act normativ și la metodologia instituției de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători, Nuclearelectrica apreciază că scăderea indicatorilor de profitabilitate afectează major capacitatea de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare, printre care retehnologizarea Unității 1, investiție de 1,5 miliarde de euro.

Astfel, Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-și asigure finațarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 în proporție de 100% din fonduri proprii.

„Modelul nostru inițial prevedea pentru retehnologizare o finanțare cu structura 43% fonduri proprii și 57% împrumuturi”, reiese din document.

„Reîntoarcerea la un regim de prețuri reglementate pentru producătorii de energie electrică va avea drept consecință imediată creșterea prețurilor pe piața concurențială, cu efecte negative asupra economiei României în ansamblu, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic și valorii de piață a companiilor afectate. Acest aspect este deja vizibil pe piața OPCOM, prețul energiei crescând accelerat din momentul aprobării OUG 114/2018.

Piața românească de energie se distorsionează și se încurajează importul de energie în condițiile unui preț ridicat pe piața noastră, realizând-se astfel un transfer de profit din economia românească spre cea străină. În timp, întreaga economie românească va fi afectată ca urmare a scăderii competitivității ceea ce va antrena o scădere a creșterii economice”, arată răspunsul Fondului Proprietatea.

Ce efecte va avea OUG 114, care instituie TAXA PE LĂCOMIE, în sectorul de ENERGIE

Obligarea Hidroelectrica să vândă energie la prețuri reglementate, mai susține Fondul Proprietatea, a fost identificată de către administratorul judiciar al societății ca reprezentând una dintre cauzele care au condus la insolvența companiei.

„De asemenea, dorim să reamintim pe această cale că SN Nuclearelectrica SA este o societate listată la Bursa de Valori București, obligarea societății să vândă energie la prețuri reglementate putând avea consecințe negative cu privire la valoarea societății și posibilitatea acesteia de a realiza investițiile strategice planificate de societate. În ceea ce privește societatea Hidroelectrica există în prezent o strategie de listare a societății la Bursa de Valori București.

În același timp, Hidroelectrica este cel mai important activ din portofoliul Fondul Proprietatea, fond listat atât la Bursa de Valori București, cât și la London Stock Exchange. Astfel, în situația în care cantitățile de energie vândute pe piața reglementată vor fi semnificative, afectând în mod semnificativ situația financiară a societății, încrederea investitorilor în piața de capital va scădea în mod semnificativ cu efect negativ asupra prețului acțiunilor vândute de societate în cadrul ofertei publice de vânzare”, arată instituția.

Vezi documentul AICI!

Hidroelectrica arată că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investițiile în energia regenerabilă.

Metodologia ANRE impune obligații care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiții, fapt ce va conduce la neîndeplinirea targetului european privind energia regenerabilă stabilit pentru anul 2030. Prețul reglementat care va fi stabilit de către ANRE conform dispozițiilor Metodologiei ANRE nu asigură veniturile necesare care să justifice profitabilitatea investițiilor actuale demarate de către companie, cu consecințe în neîndeplinirea obiectivelor ce se regăsesc în Strategia energetică a României. Astfel, siguranța sistemului energetic este pusă în pericol pe termen mediu și lung, potrivit responsabililor Hidroelectrica.

Foto: Hepta

 

Inchide