Escaladarea conflictului dintre Occident și Iran ar putea duce barilul de petrol la maxime istorice. La cât ar putea ajunge litrul de benzină în România

Redactor:
Victor Rotariu
Escaladarea conflictului dintre Occident și Iran ar putea duce barilul de petrol la maxime istorice. La cât ar putea ajunge litrul de benzină în România
Ce spun benzinarii români

Dacă situația din Iran și Siria escaladează și apar indicii clare privind o reluare a creșterii economice la nivel mondial, prețul barilului de petrol ar putea exploda oriunde între 150 și 200 de dolari, ceea ce ar echivala cu scumpirea în România a unui litru de benzină cu 1-2 lei, până la un nivel apropiat de 9 lei pe litru, în cazul sortimentelor de top.

Tensiunile dintre Occident și Iran privind programul de dezvoltare a capacităților nucleare de către liderii de la Teheran au dus la scumpirea petrolului la nivel mondial. Investitorii se tem de o eventuală întrerupere a alimentării cu țiței iranian a pieței globale dar și de „gâtuirea” acestei alimentări la nivel global, în cazul în care Iranul blochează strâmtoarea Ormuz.

Cotația barilului de petrol Brent, cotat pe piața de contracte futures, a scăzut însă la începutul ședinței de tranzacționare de miercuri cu 52 de cenți, până la 121,14 dolari, după ce în ședința precedentă a atins maximul ultimelor nouă luni, conform Bloomberg.De la începutul anului barilul s-a scumpit cu circa 13%.

Investitorii au dus miercuri cotațiile barilului de petrol în jos și pe fondul discuțiilor dintre Teheran și Occident, liderii Iranului declarându-se deschiși unor discuții oficiale privind propriul program de dezvoltare a unor proiecte nucleare civile, după cum susțin ei.

Oficialii Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA) au anunțat însă, miercuri la orele prânzului, că oficialii iranieni le-au interzis accesul la o anumită bază militară, ceea ce înseamnă că discuțiile dintre Occident și Teheran privind programul nuclear nu au cum să aibă o finalitate concretă.

Tampiza, Lukoil: Problemele geopolitice sunt contrabalansate de lipsa revenirii creșterii economice, deci a cererii

România va fi, la rândul ei, afectată imediat de eventuala majorare a barilului, prețurile locale fiind strâns corelate de cele internaționale.

„Eu sper să nu crească peste nivelul de 150 de dolari pe baril. Tensiunile din Iran, problema cu strâmtoarea Ormuz și evenimentele recent din Siria pun presiune pe cotația barilului. În același timp însă, trebuie subliniat, există și o contrapondere, respectiv dinamica slabă a economiei globale, ceea ce înseamnă un consum mai mic, deci o cerere mai mică de produse energetice”, a declarat pentru gândul Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România și actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului

„Sper ca această problemă să fie rezolvată, pe cale diplomatică, în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat el.

Dacă barilul ajunge la 200 de dolari, litrul de benzină va costa 9 lei

La începutul acestui an, Tampiza a declarat că, în cazul în care situația dintre Iran și Occident degenerează, este posibilă majorarea cotației barilului de petrol până la 200 de dolari, ceea ce s-ar traduce într-un preț de până la 9 lei pe litru la pompele din România.

Tot conform estimărilor sale, făcute la nivelul anului trecut, fiecare variație cu câte 20 de dolari a cotației barilului de petrol se traduce într-una similară de circa 50 de bani în România.

În momentul de față, la stațiile OMV Petrom, cel mai mare distribuitor de carburanți din România, un litru de benzină fără plumb 95 costă circa 5,67 lei, în tip ce pentru un litru de benzină Top Premium 99 plus se plătesc aproximativ 6,04 lei. Un litru de motorină Euro Diesel 5 costă 5,88 lei. Prețurile sunt informative, ele putând varia la nivel național cu plus-minus 3%.

Federația Rusă, China, India și Japonia își iau măsuri de precauție

Miza energetică nu este atât producția de petrol a Iranului, de circa 4 milioane de barili pe zi, cât accesul la strâmtoarea Ormuz, prin care trec, zilnic, circa 17 milioane de barili, din totalul zilnic estimat la 88-89 de barili.

Unele bănci de investiții, printre care se numără Goldman Sachs și JP Morgan, au început deja să avanseze estimări de preț în cazul în care situația dintre Occident și Iran „explodează”, cifrele ajungând și la 200 de dolari pe baril, dacă exporturile Iranului vor fi oprite complet iar situația din Siria degenerează.

Pentru moment, în lipsa unor rezultate palpabile în relația dintre marile puteri ale lumii și Iran, din ce în ce mai multe state încep să își ia măsuri de precauție.

Federația Rusă, de exemplu, a pregătit un proiect legislativ, pe care l-ar putea aplica în scurt timp, prin care companiile locale care produc peste 5 milioane de tone de țiței pe an vor fi obligată să distribuie o anumită cotă din total pe piața internă.

Măsuri preventive, pornite din considerente economice, au luat și China, India și Japonia, care au anunțat că vor reduce cu cel puțin 10% importurile de țiței iranian, ca urmare a sancțiunilor aplicate de UE și SUA puterii de la Teheran. În total, cele trei state reprezintă cea mai importantă piață de desfacere pentru Iran, respectiv circa 45% din exporturi, conform Reuters, citat de The Times of India.

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide