Eurobarometru: Care sunt cele mai mari spaime economice ale românilor

Eurobarometru: Care sunt cele mai mari spaime economice ale românilor
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 23:19

Românii sunt mult mai pesimiști decât europenii când vine vorbade situația economică, șomaj și propriul loc de muncă. Lucrurilestau exact invers în privința deficitului bugetar și a datorieipublice.

Aproape jumătate dintre români nu-și fac griji că statulcheltuie peste posibilități, îndatorându-se pentru a face rost debani, față de europeni, mult mai preocupați când vine vorba decheltuielile publice. Astfel, doar 56% dintre conaționali sunt depărere că măsurile de reducere a deficitului bugetar și a datorieipublice trebuie luate imediat, comparativ cu media europeană de74%, potrivit anchetei Eurobarometru realizate în primăvară lanivelul întregii Uniuni Europene, la care au participat aproape27.000 de persoane din cele 27 de state membre ale UE.

Cei mai îngrijorați sunt suedezii – 85% dintre ei sunt de părerecă trebuie făcut ceva cât mai repede în această privință, urmați deunguri (84%) și de germani (83%). Mai mult decât atât, 51% dintrerespondenții autohtoni consideră că statul trebuie să creascădeficitul public pentru a crea locuri de muncă pe timp de criză,comparativ cu 46%, în UE.

„Cifrele arată o realitate: în România nu deficitul bugetar esteproblema care îi preocupă pe oameni. Este mare și procentajul de56%, eu nu știu de unde să conștientizeze bieții români cădeficitul este marea problemă a României, mulți nici nu știu ceînseamnă aia. Este aproape de râs, din păcate la noi ce e de râsmai întâi este de plâns”, a declarat pentru Gândul analistuleconomic Ilie Șerbănescu. El consideră că problema reală estedezechilibrul dintre consum și producție, „expresie a unui modeleconomic bananier din care nu vom ieși niciodată”.

Cât despre rezultatul obținut în cazul Ungariei, analistul estede părere că cifrele zugrăvesc situația creată de guvernul de laBudapesta, direct răspunzător de nivelul ridicat aldeficitului.

Mai pesimiști decât europenii

Participanții la ancheta desfășurată în România s-au arătat multmai pesimiști comparativ cu cetățenii celorlalte state membre,indiferent că este vorba despre felul în care merge economia ori deperspectivele privind piața muncii. Astfel, 91% dintre românipercep foarte rău situația economică actuală din țară, comparativcu 77% în UE, în medie.

La fel și șomajul: majoritatea respondenților la chestionaruldin România (94%) sunt speriați de numărul mare al conaționalilorfără loc de muncă, față de 83%, în UE. Și nu e de mirare, având învedere că economia începe să-și revină în Europa, cu o creștere aPIB de 1% în al doilea trimestru din 2010 față de primul, în timpce în România recesiunea continuă.

În schimb, românilor le pasă mult mai puțin de ce se întâmplă cueconomia europeană (48%) sau mondială (52%), prin comparație cumedia europeană de 70%, respectiv 71%.

Viitor sumbru

Diferențe notabile sunt și când vine vorba de situațiafinanciară din acest moment. Doar 35% dintre conaționali spun că lemerge foarte bine, mult sub media europeană de 64%. Cât desprepropriul loc de muncă, un sfert dintre participanții români lasondaj văd partea plină a paharului, de două ori mai puțini decâtîn UE.

Românii nu sunt deloc optimiști nici când se gândesc la viitor.61% cred că situația economică se va înrăutăți în următorul an(36%, în UE), iar 62% spun că șomajul va crește (38%, în UE). Doar11% dintre respondenții din România au speranța că le va merge maibine la locul de muncă, față de 18%, media europeană, cei maioptimiști fiind tinerii între 15 și 24 de ani.

INFO
Topul grijilor

În viața de zi cu zi, românii se tem cel mai tare de creștereaprețurilor (43%), situația economică (35%) și sistemul de sănătate(25%), potrivit Eurobarometrului.

Ce îi sperie pe europeni
Sursa: Eurobarometrul din primăvara anului 2010
Problemă
România UE
Situația economică din țară 91% 77%
Situația economică din UE 48% 70%
Locul de muncă
41%
30%
Șomajul 94% 83%
Propria situație financiară 62% 34%
Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...