EUROPA ÎN CRIZĂ. Grecia a ratat un nou termen limită pentru a ajunge la o înțelegere cu bancherii

Redactor:
Marius Oncu
EUROPA ÎN CRIZĂ. Grecia a ratat un nou termen limită pentru a ajunge la o înțelegere cu bancherii
Grecia a lăsat să treacă luni, din nou, un termen limită pentru a răspunde la condițiile dure cerute pentru un al doilea pachet de ajutor financiar de la UE și FMI, iar Bruxelles-ul nu mai are răbdare din cauza prelungirii negocierilor dificile dintre liderii partidelor politice

Grecia a lăsat să treacă luni, din nou, un termen limită pentru a răspunde la condițiile dure cerute pentru un al doilea pachet de ajutor financiar de la UE și FMI, iar Bruxelles-ul nu mai are răbdare din cauza prelungirii negocierilor dificile dintre liderii partidelor politice, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Eșecul de a ajunge la un acord pentru a-și asigura al doilea pachet de finanțare, de 130 de miliarde de euro, riscă să împingă Atena într-un faliment haotic, care ar putea amenința viitorul zonei euro.

Un purtător de cuvânt al partidului socialist PASOK a declarat, duminică, că liderii celor trei partide care susțin guvernul premierului tehnocrat Lucas Papademos trebuie să prezinte răspunsuri de principiu până luni la prânz.

Un oficial guvernamental a negat, însă, ulterior că partidele au primit un ultimatum pentru a răspunde. Întrebat dacă partidele trebuie să răspundă la timp pentru o reuniune de lucru a miniștrilor de Finanțe din zona euro, oficialul elen a spus „Nu, nu exsită termen limită”.

Partea elenă și creditorii internaționali trebuie să ajungă la un acord înainte de următoarea reuniune a Eurogroup, a spus oficialul.

Grecia rămâne fără timp în negocierile pentru al doilea pachet de ajutor financiar, iar statul elen va primi bani numai dacă își respectă promisiunile privind reformele economice, au declarat, luni, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele Franței, Nicolas Sarkozy.

„Vrem acest acord. Liderii Greciei și-au luat angajamente și trebuie să le respecte în totalitate (…) Europa este un loc unde toată lumea are drepturi și îndatoriri. Timpul este din ce în ce mai puțin, acordul trebuie să fie încheiat, trebuie semnat”, a spus Sarkozy.

Cei doi lideri au susținut o conferință de presă după o reuniune anuală a miniștrilor din cele două țări.

„Vrem ca Grecia să rămână în zona euro. O spunem clar, asta este opinia noastră. Dar nu poate exista un nou pachet de ajutor pentru Grecia dacă nu se ajunge la un acord cu reprezentanții UE, FMI și BCE. Toți cei responsabili din Grecia trebuie să știe că nu vom devia de la această poziție”, a spus Merkel.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, luni, că negocierile dintre Grecia și creditori, pentru a evita intrarea țării în faliment, au trecut „deja de termenul limită”, potrivit AFP.

„Adevărul este că am depășit deja termenul limită”, a spus Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. „Mingea este acum în terenul autorităților elene”, a adăugat Altafaj.

Premierul elen Lucas Papademos a încercat, luni, să obțină aprobarea finală pentru reforme de la partidele care susțin guvernul, aceasta fiind o condiție pentru un nou ajutor extern de la UE și FMI. Liderii europeni au anunțat un acord de principiu pentru al doilea pachet, de 130 de miliarde de euro, încă din octombrie.

Partidele PASOK, Noua Democrație și LAOS, trebuie să se pună încă de acord asupra mai multor chestiuni nerezolvate. În Grecia au loc alegeri parlamentare în aprilie.

Printre măsurile care nu au fost încă definitivate se regăsesc reforma pieței muncii și consolidarea băncilor locale. Grecia are nevoie de ajutorul extern până în martie, pentru a acoperi scadențe de 14,5 miliarde de euro.

Papademos a anunțat, duminică, că după cinci ore de negocieri că liderii politici au convenit măsuri care includ reduceri de salarii și alte reforme, parte a unor reduceri de cheltuieli echivalente cu circa 1,5% din PIB.

De asemenea, luni au crescut speranțele că s-au făcut progrese și în privința recapitalizării băncilor, împovărate de obligațiuni ale statului elen, scrie Reuters.

Inchide