EXCLUSIV VIDEO | Cum va funcționa aplicația care îi vizează pe comercianții ale căror case de marcat nu sunt conectate la serverele ANAF. Sebastian Burduja: „Un mecanism de verificare a acestei conexiuni care să-l pună în valoare pe cetățean”

Publicat: 04/02/2023, 12:36
Actualizat: 04/02/2023, 13:55

În plin proces de digitalizare a României și de modernizare a administrației publice, Sebastian Burduja, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, a vorbit pentru GÂNDUL EXCLUSIV despre un nou proiect la care ministerul pe care îl conduce colaborează cu ANAF. Este vorba despre un mecanism de verificare prin care statul vrea să descopere comercianții care nu și-au conectat casele de marcat la serverele ANAF. Ministrul detaliază mecanismul prin care vede realizabil acest proiect, unul despre care susține că îl ajută și îl pune în valoare pe cetățean. 

Reamintim că, de la finele anului 2021, comercianții trebuie să fie conectați la serverele ANAF prin casele de marcat electronice fiscale. Contribuabilii mari au avut ca termen 30 iunie 2021, iar cei mici și mijlocii- 30 noiembrie 2021.

„Este important să avem un grad de acoperire cât mai mare a caselor de marcat conectate la serverele ANAF”

„Când eram secretar de stat la Finanțe, în 2020, procesul acesta era neînceput, de fapt era blocat. Și am reușit atunci, într-un termen foarte scurt, să îl demarăm, să setăm un calendar pentru conectarea caselor de marcat și nu a fost ulor, iar astăzi iată că avem majoritatea acestora conectate la serverele ANAF.

Și ne-am gândit la un mecanism de verificare a acestei conexiuni care să-l pună pe utilizator, pe cetățean, în valoare. Dacă vreți, este similar cu acel sistem prin care dacă observăm un transport de lemne, putem să sunăm la un număr și să verificăm dacă este un transport legal, înregistrat.

La fel, românii vor putea, printr-o simplă aplicație, să facă o poză la bonul fiscal și li se va transmite informația dacă sau nu acel bon a fost transmis de pe o casă conectată la serverele ANAF. Sperăm că, în cel mai scurt timp, să operaționalizăm punctual și această aplicație”, a precizat Sebastian Burduja.

România, față în față cu transformarea digitală

Ministrul a vorbit la GÂNDUL EXCLUSIV și despre celelalte proiecte bazate pe transformările digitale – dispariția dosarului cu șină, lansarea aplicației ghiseul.ro –  mărturisind că scopul este acela de a ușura viața oamenilor care sunt plimbați pe drumuri de la o instituție la alta.

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental, iar mnistrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Prin urmare, se dorește aplicarea principiului „o singură dată”, astfel încât  românii să nu mai fie puși pe drumuri la ghişee, a mai precizat ministrul .

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

„România deschide iarăși multe căi la nivel european şi este printre primele ţări care reglementează politica de cloud first. Asta înseamnă că instituţiile publice sunt obligate să recurgă la soluţii compatibile cu sistemul de cloud”, a precizat Burduja.

A fost lansată aplicația mobilă Ghișeul.ro. Taxele, impozitele și amenzile pot fi plătite de pe telefon

Ministrul a explicat că „ghişeul.ro” are în prezent 1,5 milioane de utilizatori, din care o treime şi-au făcut cont în anul 2022, peste 65.000 în luna ianuarie a acestui an, fiind efectuate anul trecut peste 3,7 milioane de plăţi prin această platformă.

„Peste 300 de instituţii sunt interconectate la platforma ghişeul.ro.(…) Prin această aplicaţie, cifrele se vor îmbunătăţi semnificativ şi creşterea numărului de utilizatori va fi şi mai mare. (…) Au fost efectuate peste 600 de teste de securitate cibernetică. Ghişeul.ro este rezultatul unui parteneriat public privat de succes. Platforma a fost dezvoltată de un partener privat pe o infrastructură ce a fost pusă la dispoziţie de statul român”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a precizat că 98% dintre municipii se regăsesc pe ghişeul.ro, doar o treime dintre comune fiind interconectate la această platformă.

Cazierul judiciar, disponibil online din 1 februarie

Ministrul Sebastian Burduja a explicat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al Ministerului de Interne.

„Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. O să-l vedeţi disponibil, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament”, a transmis ministrul Digitalizării.

„Iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat” – a conchis Sebastian Burduja.

Urmăriți interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Cazierul judiciar, disponibil online de la 1 februarie. Sebastian Burduja: „Nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din…”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică