EXECUTĂRILE SILITE: băncile își prezintă „oferta” de apartamente luate de la cei care nu și-au mai putut plăti ratele

Redactor:
Ionuț Morariu
EXECUTĂRILE SILITE: băncile își prezintă „oferta” de apartamente luate de la cei care nu și-au mai putut plăti ratele
Oferte puține, în zone slab cotate și cu prețuri de pornire neatractive. În acești termeni poate fi descris stocul de locuințe pe care băncile vor să le execute silit.

Oferte puține, în zone slab cotate și cu prețuri de pornireneatractive. În acești termeni poate fi descris stocul de locuințepe care băncile vor să le execute silit.

Un studiu de caz, realizat pe apartamentele scoase la vânzare deinstituțiile financiare în cartierul bucureștean Tineretului, aratăcă băncile solicită prețuri superioare celor cerute de proprietariicare vor să vândă imobile similare. Astfel, ING scoate la licitațieun apartament de trei camere și 61 de metri pătrați, situatla etajul 10 al unui imobil de pe strada Trestiana dincartierul Tineretului din Capitală, pentru 75.000 deeuro.

O proprietate similară este oferită potențialilor cumpărători șide BRD Societe Generale. Situat la parterul unui bloc de peConstantin Rădulescu Motru din același cartier bucureștean, cu osuprafață de 78,5 metri pătrați, apartamentul de trei camere are unpreț de plecare tot de 75.000 de euro.

Pe portalurile de anunțuri imobiliare pot fi găsite însă dejaproprietăți, negrevate de sarcini, ai căror proprietari aupretenții financiare mai mici decât cele de la rubrica „executărisilite”. Spre exemplu, trei camere din apropierea stației de metrouTineretului pot fi cumpărate „la liber” pentru 73.000 de euro,”negociabil”.
Pentru o sumă considerabil mai mare încearcă BCR să vândă unapartament de numai două camere dintr-o zonă neprecizată aCapitalei. Pentru cei 59,8 metri pătrați ai locuinței, banca cere353.019 lei (aproximativ 84.000 de euro).

„Băncile nu vor să vândă. Cât nu este cerere, o ieșire masivă cuproprietăți în piață ar duce la o scădere accentuată a valoriiproprietăților. Băncile s-ar împușca singure în picior”, a explicatpentru gândul AdrianCrivii, directorul companiei de evaluare Darian.

Alte bănci pe ale căror situri puteți găsi oferte de proprietățiexecutate silit sunt: Raiffeisen, CEC Bank, OTP, Leumi sau BancaRomânească. „Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case și deapartamente, după ce au intrat deja în posesia a câteva sute”,declară recent și Valentin Ilie, CEO al agenției imobiliareColdwell Banker Affiliates of Romania.

O treime din amatorii delocuințe din 2008 spun că vor cumpăra în 2011

Piața imobiliară în ansamblul ei nu dă însă semne de dezgheț. Înprimele două luni ale anului s-au încheiat circa 50.000 detranzacții, o creștere nesemnificativă față de nivelul de 47.348 detranzacții consemnat în perioada similară a lui 2010, potrivitdatelor Uniunii Naționale a Notarilor Publici (UNNPR), citate deMediafax.
„În opinia noastră, prețurile au ajuns la un nivel minim, lucruînțeles de cei care au nevoie de o casă, astfel că oamenii sunt dinnou interesați și mai hotărâți să cumpere”, spune Nimrod Zvik,managing partner al Be Igloo.
Vânzătorii de locuințe noi sunt însă optimiști și invocărezultatele unui studiu în sprijinul acestei idei. „O treime dinpersoanele care au amânat din cauza crizei achiziția unei case auredevenit interesați să cumpere o locuință și vor să facă otranzacție în următoarele trei luni”, se arată într-un studiu alfirmei Be Igloo, realizat pe un eșantion de circa 2.000 de clienți.Cei mai mulți rămân însă reticenți și așteaptă noi scăderi deprețuri.

.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Cadou fabulos de la Simona Halep pentru Stere, tatăl ei! A plătit 400.000 de euro...
Din ce își câștiga Raluca Bădulescu banii până să ajungă celebră. Toți fanii au rămas...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Nicoleta Luciu, taxată dur de fani. IMAGINEA care a stârnit controverse: Te-ai stricat de tot...
Cu cine joacă Simona Halep astăzi. Și-a aflat adversara dificilă din turul secund
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide