Gândul
23.04.2012
Financiar

Firmele-„fantomă”, în vizorul fiscului. Garda Financiară vinde legume, fructe, carne, pește și brânză de un milion de euro

Firmele-„fantomă”, în vizorul fiscului. Garda Financiară vinde legume, fructe, carne, pește și brânză de un milion de euro
După ce s-a transformat, pentru o zi, într-o florărie și a vândut nu mai puțin de 50.000 de fire de flori luate de la evazioniști, Fiscul a luat în vizor firmele-„fantomă".

După ce s-a transformat, pentru o zi, într-o florărie și avândut nu mai puțin de 50.000 de fire de flori luate de laevazioniști, Fiscul a luat în vizor firmele-„fantomă”.

Garda Financiară a identificat două firme care derulau achizițiiintracomunitare de legume și fructe și care încercau să deducă TVAprin înregistrarea unor aprovizionări fictive de la firme de tip”fantomă”. Astfel, gaura pe care ar fi putut să o dea bugetului destat cele două societăți este estimată la aproximativ 2 milioane deeuro. „În urma controalelor realizate, comisarii Gărzii Financiareau constatat un prejudiciu adus bugetului de stat în sumă 8,4milioane lei – 2 milioane euro -, prin sustragerea de la plata TVAaferentă livrărilor efectuate”, arată reprezentanții ANAF.

Totodată, garda a identificat două depozite în care cele douăsocietăți aveau stocate mărfuri în valoare de un milion de euro.Mai exact, în depozite se găseau 200 tone legume, 305 tone fructe,587 tone carne, 15 tone pește, 3,5 tone brânză, 372.000 litri uleialimentar și 21 tone zahăr. „În virtutea noii competențe pe careGarda Financiară o are prin HG 1324/2009 privind organizarea șifuncționarea Gărzii Financiare, am indisponibilizat stocul de marfăși am întocmit decizie de măsuri asiguratorii în vedereavalorificării bunurilor”, a declarat Sorin Florea, comisar generaladjunct al Gărzii Financiare. (L.V.)

Inchide