Firmele rusești cumpără tot ce pot în Europa de Est. Investitorii ruși au făcut achiziții de 2,8 miliarde de dolari în ultimii trei ani

Firmele rusești cumpără tot ce pot în Europa de Est. Investitorii ruși au făcut achiziții de 2,8 miliarde de dolari în ultimii trei ani
Companiile rusești nu au avut acces pe piețele est-europene după căderea Cortinei de Fier, în 1989. La acea vreme nu aveau capacitatea de a face achiziții și, în plus, companiile occidentale au fost mai mult decât dornice să investească în țările din estul Europei.

Profitabilele companii rusești vizează acum o nouă țintă: Europa de Est. Surpriza este că guvernele din regiune, împovărate de datorii și deficite, le ajută să facă acest lucru, scrie vineri Bloomberg.

Companiile rusești nu au avut acces pe piețele est-europene după căderea Cortinei de Fier, în 1989. La acea vreme nu aveau capacitatea de a face achiziții și, în plus, companiile occidentale au fost mai mult decât dornice să investească în țările din estul Europei.

Această situație s-a schimbat. Valoarea achizițiilor făcute de companiile rusești în Europa de Est în ultimii trei ani a totalizat 2,8 miliarde de dolari, comparativ cu 2,4 miliarde de dolari în ultimii 17 ani, potrivit datelor de la Organizația Națiunilor Unite. Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, a convenit, în luna iulie, să cumpere nouă unități din Europa de Est ale băncii austriece Oesterreichische Volksbanken, pentru 645 milioane de euro.

Căile Ferate Ruse, operatorul cu cea mai lungă rețea feroviară din lume, a licitat pentru o participație care să îi asigure controlul Companiei feroviare de marfă a Poloniei. La sfârșitul lunii august, Căile Ferate Ruse și-au exprimat interesul, de asemenea, pentru operatorul feroviar de marfă al Slovaciei. VTB Group, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a cumpărat un pachet majoritar de acțiuni în cadrul companiei de tutun controlată de statul bulgar, printr-o tranzacție în valoare de 100 milioane de euro, care a avut loc pe 29 august.

Polonia vinde pachete de acțiuni la companii pentru a-și finanța deficitul bugetar

„Foamea” de capital schimbă atitudinea autorităților din Polonia, care au rezistat investițiilor ruse, de la căderea regimului comunist, în 1989, comentează autorul articolului. În portul din Gdansk, locul de naștere al mișcării anti-sovietice, pachetul majoritar de acțiuni al rafinăriei Grupa Lotos a fost scos la vânzare de către guvern. TNK-BP, compania petrolieră deținută de Rusia și de BP, în proporții egale, se numără printre ofertanți și este una din cele patru firme care urmează să fie pe lista scurtă, potrivit Agenției de presă poloneze PAP.

Vânzarea face parte din planul Poloniei de a finanța deficitul bugetar cu 15 miliarde de zloți (5,3 miliarde de dolari). „Cel mai important lucru pentru noi este ca rafinăriile poloneze să devină mai competitive”, a declarat Jerzy Borowczak, care a luptat alături de fostul președinte Lech Walesa în mișcarea Solidaritatea. „Ranchiunele istorice nu înseamnă nimic pentru mine”, a spus Borowczak.

Cota de achiziții ruse în Polonia, cea mai mare economie din zona de est a Uniunii Europene, ar putea crește și ca urmare a schimbării atitudinii politicienilor, mai arată Bloomberg. „Nu ar trebui să existe nici un ‘motiv ideologic’ pentru a respinge investițiile rusești și nici măcar o ‘anumită cantitate de prudență și reținere’, a spus premierul polonez Donald Tusk, în primăvara anului trecut. Cu toate acestea, unii dintre adversarii lui Tusk rămân în continuare fermi împotriva investițiilor rusești în Polonia. Dawid Jackiewicz, un membru al Law & Justice, cel mai mare partid de opoziție, a declarat că îl va chema în justiție pe ministrul Trezoreriei, Aleksander Grad, dacă investitorii ruși vor cumpăra rafinăria Lotos, a scris Dziennik Gazeta Prawna, un ziar local, în luna aprilie.

Companiile rusești – profituri de 136 de miliarde dolari în prima jumătate a anului

O îngrijorare pe care est-europenii o au în legătură cu prezența Rusiei este aceea că ei sunt deja aproape în totalitate dependenți de gazul rusesc. În luna mai, Ungaria a cheltuit o parte a împrumutului recent de la Fondul Monetar Internațional pentru a cumpăra o participație de 21% din MOL Nyrt, cea mai mare rafinărie a țării, de la Surgutneftegas, un producător de petrol rus. „O țară nu poate fi puternică dacă este complet dependentă energetic”, a spus într-un mesaj televizat premierul Viktor Orbán, un lider anticomunist și al studenților în anii ’80.

În ciuda opoziției, VTB și Sberbank au raportat un profit net record în ultimul trimestru, pe măsură ce activitatea de creditare s-a extins, iar ponderea creditelor restante s-a redus. TNK-BP a spus în iulie că preconizează un profit record.

Achizițiile rusești pot susține în cele din urmă relațiile dintre Rusia și Europa de Est, este de părere Simon Quijano-Evans, economist-sef pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la ING, în Londra. „Cu cât activitatea transfrontalieră va fi mai intensă în regiune, cu atât zgomotul politic va fi mai mic”, spune el.

Companiile din Rusia, excluzând companiile financiare și firmele mici, au înregistrat profituri de 136 de miliarde dolari în prima jumătate a anului 2011.

Inchide