Fiscul folosește 10 câini „antitabac” pentru a combate contrabanda cu țigări. VEZI VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 27/04/2012, 18:16

Fiscul se laudă cu capturi mai mari de țigarete față de anultrecut, dar și că a reușit să „câștige” de la contrabandiști 15procente din comerțul ilicit, în prima jumătate a acestui an.

Anul acesta, în primele 11 luni, lucrătorii vamali au confiscat145 de milioane de țigarete, față de 120 de milioane anul trecut și118 milioane în 2008, potrivit datelor prezentate joi de oficialiiAutorității Naționale a Vămilor (ANV). E drept că a crescut șinumărul de capturi față de anul trecut, de la 2.200 în perioadaianuarie-noiembrie 2009 la 5.500 în 2010.

Contrabanda deține însă în continuare cote generoase din piațațigaretelor, chiar dacă a scăzut cu 15% la mijlocul anului, de laun nivel alarmant de 36,2% în ianuarie, potrivit unui studiurealizat de compania Novel Research la nivel național, la comandaproducătorilor. În iulie, 21,3% din țigarete erau vândute la negru,ceea ce înseamnă că una din cinci țigarete alimenta atunci profitulcontrabandei.

Contrabanda a crescut pe fondul măsurilor deausteritate

Comerțul ilicit cu țigări a crescut însă vizibil după 1 iulie,odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, după cum au explicatrecent reprezentanții producătorilor de țigarete. Ultimul studiu alcompaniei de cercetare arată că, la 1 septembrie, piața țigărilorde contrabandă ajunsese la 24,4%. Asta înseamnă că unul din patrupachete de țigarete vândute în România provine de pe piațaneagră.

Creșterea TVA a contribuit direct la acest fenomen, fumătoriiîndreptându-se către produsele mai ieftine, de contrabandă. GildaLazăr, directorul de afaceri corporatiste al producătorului dețigarete Japan Tobacco International (JTI), a explicat amploarea pecare a luat-o contrabanda prin diferența mare între prețurile decomercializare ale țigaretelor și prețurile propuse decontrabandiști, cu 2-3 lei mai reduse. În țări ca Ucraina de pildă,țigaretele sunt mult mai ieftine, ceea ce îi determină pecontrabandiști să se aprovizioneze de pe aceste piețe, cu o marjăde profit foarte mare.

Aproximativ 2% din capturile realizate anul acesta de ANV aufost făcute cu ajutorul a zece câini dresați pentru depistareațigaretelor de contrabandă, „angajați” la Vamă cu normăîntreagă.

„Câinii antitabac” au eficiență de 99%

„Câinii antitabac” au descoperit în 2010 trei milioane dețigarete și și-au dovedit eficiența în situații în care scannerelenu „văd” marfa de contrabandă. „Câinii sunt cei mai eficienți îndepistarea contrabandei.

La un control fizic, un lucrător vamal poate avea sau nu fler,însă o echipă canină antitabac are rezultate cu o rată de succes de99%”, spune Dorel Fronea, directorul departamentuluiâ

Echipe Mobile din cadrul ANV. Anul viitor, cota de piață acontrabandei ar trebui să se mai reducă, după ce ANV și-a lărgitechipa cu încă zece câini. Patrupedele au fost donate joi de JTI,împreună cu zece mașini care vor fi folosite de instructoriianimalelor, investiția ajungând la 10.000 de euro.

Câinii, deocamdată pui, urmează să fie dresați anul viitorîntr-un centru din Vama Giurgiu – singurul de acest fel din EuropaCentrală și de Est.
„Anul viitor vom pregăti aici primele trei echipe canine dinBulgaria”, adaugă oficialul ANV. În următorii trei ani, Vama vadeține 40 de echipe canine „antitutun” și 20 de echipeantidrog.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Încă un județ a intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...