• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

FMI îl urechează pe Emil Boc: „Mare lucru nu s-a făcut”

FMI îl urechează pe Emil Boc:  „Mare lucru nu s-a făcut”
Oficialii FMI s-au săturat de promisiunile Guvernului Boc și vor să vadă și reforme economice concrete, măcar acum, la un an de la semnarea acordului de 12,95 miliarde de euro. Vizita oficială a Fondului în România, care începe astăzi, ar putea fi cea mai dificilă dintre toate celelalte de până acum pentru oficialii români.

Cheltuim mai mult, deși avem mai puțin

Punctul central al negocierilor dintre oficialii FMI și ceiromâni ar putea fi deficitul bugetar, stabilit la 5,9% din PIB.Pentru că Fondul a anunțat că în loc de o creștere economică de1,3% din PIB anul acesta România va avea una de doar 0,8%, ar puteafi nevoie ca Guvernul să taie și mai mult din cheltuieli. „Dinexecuția bugetară pe primele două luni reiese ceva foarte grav:veniturile scad, dar cheltuielile cresc. O creștere economică maimică decât cea estimată inițial înseamnă că trebuie redusecheltuielile și mai mult. Simplu spus, pentru că până acum nu amtăiat cât trebuia și cum trebuia, de acum încolo va trebui să tăiemși mai mult”, subliniază Dumitru.

În cifre, situația pare dezastruoasă: statul nu are niciun banpentru investiții. În primele două luni, statul a avut venituri de25,2 miliarde de lei. Cheltuielile cu salariile, 7,84 miliarde delei, cu bunurile și serviciile, 3,8 miliarde de lei, cu asistențasocială, 11,68 miliarde de lei, și cu subvențiile, de 1,9 miliardede lei, sunt deja mai mari cu câteva milioane de euro decâtveniturile. Dacă statul ar fi obligat să cheltuiască numai cât are,nu numai că nu ar rămâne niciun ban pentru investiții, ci ar maitrebui niște bani pentru a plăti pensiile și salariile.

„Esența mesajului pe care îl aduce Fondul este obligațiaGuvernului de a reduce ponderea cheltuielilor cu personalul în PIB.Atingerea țintei de 8,7% din PIB nu este negociabilă, trebuieîndeplinită, iar pentru aceasta este nevoie de măsuri accelerate”,a explicat Tănăsescu. Reducerea ponderii cheltuielilor cu salariileîn PIB cu 0,7%, de la 9,4% la 8,7%, înseamnă că bugetul de salariidin 2010 trebuie să fie cu un miliard de euro mai mic decât cel din2009. Gheorghe Gherghina, secretar de stat în MinisterulFinanțelor, a anunțat recent că din decembrie 2008 și până acum aufost concediați peste 36.000 de bugetari. Astfel, pentru fiecare 10angajați dați afară din mediul privat, statul a renunțat numai launul.

Oficialii FMI s-au săturat de promisiunile Guvernului Boc și vorsă vadă și reforme economice concrete, măcar acum, la un an de lasemnarea acordului de 12,95 miliarde de euro. Vizita oficială aFondului în România, care începe astăzi, ar putea fi cea maidificilă dintre toate celelalte de până acum pentru oficialiiromâni. Cea mai mare miză este în continuare reducerea facturiisociale, respectiv a bugetelor alocate de stat pentru asigurărilesociale și pentru salariile bugetarilor.

„Mare lucru nu s-a făcut în trimestrul I. A fost aprobată legearesponsabilității fiscale, însă aceasta nu creează efecte imediate.Rămâne ca din trimestrul II și până în trimestrul IV să fie pusaccentul pe aplicarea unor măsuri concrete de reducere acheltuielilor publice”, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantulRomâniei la FMI, în cadrul unui interviu acordat ZiaruluiFinanciar.

„E un decalaj mare între vorbe și fapte”

Oficialul Fondului a precizat că este convins că se va ajunge,împreună cu Guvernul, la o serie de măsuri concrete, însă, asubliniat el, „problema va rămâne implementarea, pentru că dejaavem un decalaj mare între vorbe și fapte”. Tănăsescu a evitat săprecizeze despre ce fel de măsuri este vorba. Economiștii spun însăcă nu este nicio surpriză: într-un fel sau altul, banii dați pesalariile bugetarilor și pe asistența socială trebuie să fiereduși, pentru a lăsa loc investițiilor.

„La nivelul lunii martie, cred că România a respectat țintacantitativă de deficit. Mi-e teamă însă că acest criteriu a fostrespectat fie prin amânarea plăților, prin arierate, fie prinrenunțarea la anumite investiții”, a declarat pentru Gândul IonuțDumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank. El a precizat că, dupăpărerea lui, negocierile care încep astăzi sunt cele mai dificilede până acum, pentru că Guvernul nu mai are nicio scuză.

Citește mai departeîn pagina următoare

Inchide