FMI: noul acord ar trebui să fie pe doi ani. Guvernul vrea ajutor doar până la alegeri

FMI: noul acord ar trebui să fie pe doi ani. Guvernul vrea ajutor doar până la alegeri
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 26/04/2012, 18:34

Cea mai mare problemă în ceea ce privește negocierile dintreGuvernul Boc și FMI legate de noul acord pare a fi durata acestuia.În timp ce oficialii români ar prefera ca acordul să fie doar pe unan, respectiv să se termine în anul electoral 2012, Fondul susținecă, după propriile estimări, cel mai bun acord ar fi unul pe doiani. „Vom discuta perioada noului acord cu autoritățile de laBucurești. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic.Vom fi flexibili în negocierile cu partea română”, a declaratJeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România, citat de Mediafax.Declarația a fost făcută cu ocazia evenimentului The EuromoneyCentral&Eastern European Forum. Cu câteva săptămâni în urmă,surse guvernamentale au declarat pentru aceeași agenție de știri căvaloarea noului acord va fi, conform calculelor din acel moment, de3,6 miliarde de euro, acordul urmând să fie semnat pe o perioadă deun singur an pentru a se evita desfășurarea lui și în anulelectoral 2012.
Economiștii români susțin că, în lipsa unor negocieri concrete,este greu de spus exact care este perioada optimă de desfășurare anoului acord. Ca regulă generală însă, un acord pe o perioadă maimare de timp este mult mai avantajos decât unul pe o perioadă maiscurtă.

Specialiștii susțincă România are nevoiede un acord câtmai lung

„După părerea mea cel mai bine ar fi să fie semnat pe o perioadăcât mai lungă. Va fi o garanție că vor fi consolidate reformelestructurale începute în ultima perioadă, care, dacă nu sunt dusepână la capăt, nu vor avea efectele de care România are atâtanevoie”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, economist-șefRaiffeisen Bank România. „Există riscul ca în lipsa unui acord cuinstituțiile internaționale pașii făcuți până acum pe caleareformei să nu aibă o finalitate concretă. Este și o garanțiesuplimentară în fața investitorilor. Nu cred că vom folosi baniidin noul acord cu Fondul, însă vom beneficia de o încredere maimare din partea investitorilor, ceea ce înseamnă că statului îi vafi mai ușor să împrumute banii de care are nevoie”, a adăugatel.
Oficialul FMI este susținut și de Peter Harrold, directorul de țarăpentru România al Băncii Mondiale, care a declarat că, cel maiprobabil, acordul va fi semnat pe o perioadă de doi ani. El a ținutsă precizeze însă că perioada de doi ani reprezintă viziuneaFondului, subiectul nefiind încă atins în discuțiile cu oficialiiromâni. Harrold a declarat, de asemenea, că rolul Băncii Mondialeîn noul acord va fi similar cu cel de până acum, respectiv că Bancava acorda României și asistență tehnică dar și finanțare. „Vomcontinua să avem un rol de finanțator, dar toată lumea a fost deacord că este timpul să ne îndreptăm privirile de la următorultrimestru și să avem un plan pe o perioadă mai îndelungată, decâțiva ani”, a adăugat directorul de țară pentru România al BănciiMondiale.

FMI: România nu trebuie să se grăbească să treacă laeuro

Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI la București, a ținut săsublinieze, în mod public, că statele cu un regim flexibil alcursului de schimb, cum este România, nu trebuie să se grăbească sărenunțe la monedele naționale proprii în favoare euro. „Statele curegim fix al cursului de schimb trebuie să intre în zona euro câtde repede pot (…). Pentru statele cu regim flexibil, cum suntPolonia, Ungaria, Cehia și România, este mai bun un mix, să nu segrăbească și să utilizeze flexibilitatea politicii monetare. Sigur,este o măsură temporară și reformele, până la urmă, trebuiefăcute”, a declarat el.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, adeclarat recent pentru gândul că în condițiile actuale pentruRomânia este un avantaj faptul că are o bancă centrală proprie șică nu depinde direct de deciziile Băncii Centrale Europene,respectiv că România nu este în zona euro. „Este un avantaj că avempropria bancă centrală în condițiile actuale din România, ținândcont că BNR a fost un factor decisiv de stabilitate în acestecondiții grele. În perspectivă însă, este evident că vom fiavantajați de trecerea la euro”, ne-a declarat el.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Un Tesla Model S este condus pe sub apă. Rezistă sau se scurtcircuitează INSTANT? –...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...