FMI vine la București. GUVERNUL nu a fost în stare să respecte decât 4 angajamente din 15

FMI vine la București. GUVERNUL nu a fost în stare să respecte decât 4 angajamente din 15
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 27/04/2012, 08:19

Cu doar o săptămână înaintea celei de-a cincea misiuni de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI) la București, Guvernul a bifat doar patru dintre cele 15 angajamente care aveau drept termen limită sfârșitul lunii aprilie.

Astfel, privatizarea sau vânzarea de pachete minoritare la mai multe companii controlate de stat și recrutarea de manageri privați pentru întreprinderile neprofitabile nu au respectat calendarul stabilit de autorități cu oficialii Fondului, reiese din analiza gândul privind angajamentele asumate în precedenta scrisoarea de intenție înaintată către Washington la sfârșitul misiunii din februarie.

Cea de-a cincea misiune FMI de evaluare a acordului de finanțare de tip preventiv se va desfășura în perioada 24 aprilie – 7 mai și este ultima condusă de Jeffrey Franks. El va fi însoțit la București de înlocuitorul său, Erik De Vrijer, care va deveni șeful misiunii FMI în România pentru următoarea evaluare.

Totodată, misiunea FMI de la sfârșitul lunii va fi prima condusă de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, desemnat în funcție la o zi după ce Franks a anunțat concluziile precedentei misiuni, când s-a pus la dispoziția statului o nouă tranșă în valoare de 505 milioane de euro. Astfel, suma totală disponibilă României în caz de necesitate este în prezent de aproximativ 2 miliarde de euro.

Pentru a putea beneficia la nevoie de acești bani, noul guvern și-a asumat continuarea reformelor asumate în cadrul acordului cu FMI, însă majoritatea angajamentelor care aveau drept termen sfârșitul lunii aprilie nu au fost onorate încă.

Mai mult, guvernul a transmis FMI, prin ultima scrisoare de intenție, informații false privind eliminarea restricțiilor la deschiderea marilor centre de retail și a anunțat în mod eronat că acest angajament a fost îndeplinit, potrivit Mediafax.

Ce ar trebui să rezolve guvernul în următoarele zile

În afară de vânzarea cu succes a unui pachet de acțiuni de 15% de la Transelectrica și selectarea unor intermediari pentru ofertele Romgaz (pentru vânzarea unui pachet de acțiuni de 15%), Hidroelectrica (pentru vânzarea unui pachet de acțiuni de 10%) și Tarom (pentru vânzarea unui pachet de acțiuni de 20%), guvernul nu a reușit să „șteargă” de pe lista angajamentelor alte obiective a căror termene limită expiră peste doar o săptămână.

• Management privat pentru companiile de stat

„Noile echipe de management și membrii consiliilor de administrație vor fi selectați până la finele lunii aprilie 2012 pentru a-și prelua ulterior mandatele cât de repede permite legea”, se precizează în ultima scrisoare de intenție a guvernului. Cu toate acestea, numirea managerilor privați a fost deja întârziată în condițiile în care până la sfârșitul lunii se va reuși doar întocmirea unei liste scurte de propuneri pentru posturile de conducere în cadrul a cinci dintre companiile de stat la care urmează să fie introdus managementul privat.

„Lista scurtă cuprinzând propunerile de directori generali va fi realizată până la 30 aprilie 2012 pentru Hidroelectrica, Oltchim și Romarm și până la 15 mai 2012 pentru Electrica Furnizare și Complexul Oltenia. Numirea directorilor generali de către consiliile de administrație ale companiilor va fi efectuată imediat după lista scurtă”, se arată într-un document oficial citat de Mediafax. Egon Zehnder, o companie de headhunting, este cea care se ocupă de recrutarea unor manageri pentru Hidroelectrica, Oltchim și Romarm, în timp ce pentru Electrica Furnizare și Complexul Energetic Oltenia, companiile de recrutare nu au fost încă selectate.

Pe lista companiilor de stat unde s-a convenit aducerea unor directori din mediul privat se mai regăsesc Poșta Română, Tarom, Electrificare CFR, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica, Romgaz și Administrația Porturilor Maritime Constanța.

• Privatizarea unor companii de stat

Guvernul a convenit cu FMI privatizarea integrală a companiilor Cupru Min și Oltchim, termenul limită fiind sfârșitul lunii aprilie.

Licitația desfășurată pe 26 martie a fost anulată deoarece firma câștigătoare a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare, potrivit Mediafax.

Nici vânzarea acțiunilor Oltchim către un investitor strategic nu s-a produs încă deși procesul trebuie finalizat până la sfârșitul lunii. Patru companii au depus până în prezent oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic din Râmnicu-Vâlcea, potrivit unui document oficial obținut Mediafax. „În aproximativ două săptămâni va fi elaborat caietul de sarcini, în care va fi inclus și prețul de pornire a licitației. După această etapă va urma o perioadă de 30 de zile în care companiile vor putea depune ofertele angajante”, a precizat Florin Vlădan, șeful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSP).

• Vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni

Luna aprilie este termen limită pentru vânzarea unui pachet de acțiuni de 15% la Transgaz, dar și pentru selectarea intermediarilor care să se ocupe de oferta de la Poșta Română unde statul vrea să vândă un pachet minoritar. Răzvan Mustea, ministrul Comunicațiilor, a anunțat recent că procesul se va încheia la sfârșitul anului sau la începutul lui 2013, fără a preciza dacă s-a desemnat o companie de consultanță, așa cum s-a angajat Guvernul față de FMI.

La Electrica Serv încă nu au fost desemnați consultanții juridici care să se ocupe de privatizarea majoritară a tuturor companiilor regionale rămase, termenul limită fiind tot sfârșitul lunii. În aceeași situație se află și CFR Marfă, Nuclearelectrica și Electrica Furnizare.

Un alt angajament pe care guvernul nu l-a respectat a fost elaborarea unui raport privind prețurile pentru consumatorii finali la încălzirea centralizată comparativ cu cele recomandate de autoritatea de reglementare și cu cele prevăzute în bugetele autorităților locale, raport ce va include și informații despre plățile efective.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...