Simona Simionescu
23.04.2012
Financiar

„Forfetarul” tip impozit minim va fi eliminat din toamnă. Adevăratul forfetar, o formulă încă necunoscută

„Forfetarul” tip impozit minim va fi eliminat din toamnă. Adevăratul forfetar, o formulă încă necunoscută
Povara fiscală a firmelor se va mai ușura din toamnă, odată cu renunțarea la impozitul minim, promit premierul Emil Boc și ministrul Economiei, Adriean Videanu. Aceștia nu au precizat însă dacă obligația va fi înlocuită cu impozitul forfetar

Povara fiscală a firmelor se va mai ușura din toamnă, odată curenunțarea laimpozitul minim, promit premierul Emil Boc șiministrul Economiei, Adriean Videanu. Aceștia nu au precizat însădacă obligația va fi înlocuită cu impozitul forfetar. Totodată,premierul a anunțat că nu se va renunța la cota unică, pentru căimpozitarea progresivă nu ar crește încasările la buget. „Seelimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat șiam spus de mult că acest impozit minim și-a produs efectul pe carel-am dorit și în această toamnă va fi eliminat”, a declarat Boc, lalansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010”. Măsura arputea fi pusă în practică la 1 octombrie sau la 1 noiembrie, spuneVideanu, care a adăugat că Ministerul de Finanțe are calculelefăcute. Impozitul minim a fost introdus la 1 mai 2009, fiindcuprins între 2.200 lei pe an (echivalentul a 500 de euro), pentrufirmele cu venituri totale de până la 52.000 lei, și 43.000 lei(aproximativ 10.000 euro), pentru societățile cu venituri de peste129 milioane lei.

„Deșteptul promite și prostul tragenădejde”

Până la eliminarea impozitului minim – confundat cu cel forfetarchiar de către autorități, încă de la introducere -,întreprinzătorii sunt destul de circumspecți, pentru că nu esteprima dată când guvernanții fac asemenea anunțuri. Ideea a mai fostvehiculată și în toamna anului trecut, când se spunea că va fiaplicată la mijlocul anului 2010, prin înlocuirea cu impozitulforfetar în cazul domeniilor cu evaziune fiscală mare, printre caresaloane de frumusețe, restaurante și servicii de pompe funebre.”Ne-am săturat să tragem nădejde. Știți cum se spune: deșteptulpromite și prostul trage nădejde. Rugămintea noastră e ca Guvernulsă-și țină cuvântul”, a declarat vineri Neculai Vițelaru,vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor PrivateMici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Conștienți că mediul deafaceri nu are cum să scape netaxat, întreprinzătorii ceroficialilor de la Finanțe să nu introducă impozitul forfetar fără oanaliză sectorială, cu accent pe „sectoarele care gestioneazăbogăția națională dar au rate mici de profit, precum industriaalcoolului, a tutunului și petrolieră”. Ei nu-și fac iluzii căsituația economică se va redresa prea curând. Astfel, majoritateaîntreprinzătorilor mici și mijlocii consideră că punctul culminantal crizei va fi în acest an, în timp ce doar un sfert dintreparticipanții la un sondaj realizat de CNIPMMR sunt de părere că2011 va fi un an mai greu.

Pierderi de aproape 3 miliarde de lei pentrustat

De la aplicare și până la mijlocul lunii iunie 2010, statul aîncasat 1,1 miliarde de lei (în jur de 260 milioane de euro) dinimpozitul minim, potrivit datelor oficiale, însă mai mare este sumape care a pierdut-o prin falimentul a peste 300.000 de firme.Într-un an și jumătate, bugetul statului a pierdut în jur de 2,8miliarde de lei (peste 660 milioane de euro) din diferitele taxe șiimpozite pe care aceste companii le-ar fi plătit, arată dateleCNIPMMR. La sfârșitul anului trecut, premierul Boc spunea că peste73% dintre firmele închise după introducerea impozitului minim erauinactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzacțiiilicite. „Impozitul minim și-a atins scopul și a fost necesar,având un efect curativ și de deratizare a unor ramuri economice”, aspus atunci Emil Boc.

Statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC)arată că peste 133.000 de firme și-au suspendat activitatea în2009, de 11 ori mai multe decât în 2008. Suspendările au continuatși în prima jumătate a anului 2010, însă într-un ritm mult mairedus decât în aceeași perioadă a anului trecut: anul acesta s-auraportat în jur de 42.000 de asemenea acțiuni, față de 80.000 însemestrul I din 2009.

Inchide