FP ar putea vinde acțiuni deținute la Enel, Electrica, E.ON și GDF în valoare 527 milioane euro

FP ar putea vinde acțiuni deținute la Enel, Electrica, E.ON și GDF în valoare 527 milioane euro
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 01:06

Fondul Proprietatea (FP) ar putea vinde acțiunile deținute la Electrica, precum și la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participații evaluate la 527,6 milioane euro, și a selectat Citigroup Global Markets Limited să fie intermediar pentru posibilele tranzacții, informează Mediafax.

„În urma unui proces de selecție initiat în luna noiembrie 2011, Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea uneia sau mai multor posibile tranzacții care implică interesele Fondului Proprietatea în vânzarea, transferul sau altă forma de înstrăinare a unor companii românești nelistate de distribuție și furnizare de electricitate și gaze naturale”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori București (BVB).

Fondul ar putea vinde, astfel, pachetul de 22% din acțiunile E.ON Moldova Distribuție (evaluat la 50,8 milioane euro), 12% din titlurile E.ON Gaz Distribuție (26,6 milioane euro) și 13% din E.ON Energie România (21,7 milioane euro).

Totodată, FP ar putea ceda și 12% din Enel Distribuție Muntenia (77,7 milioane euro), 12% din Enel Energie Muntenia (8,6 milioane euro), 24% din Enel Distribuție Banat (72,9 milioane euro), 24% din Enel Distribuție Dobrogea (50,4 milioane euro), 12% din Enel Energie (4,5 milioane euro), precum și 12% din GDF Suez Energy România (78 milioane euro).

Alte pachete de acțiuni vizate sunt de câte 22% din Electrica Distribuție Muntenia Nord (54,8 milioane euro), Electrica Distribuție Transilvania Nord (39,3 milioane euro), Electrica Distribuție Transilvania Sud (42,3 milioane euro) și Electrica Furnizare.

„Valoarea totală a acestor dețineri este de 527,6 milioane euro, sau aproximativ 15% din VAN (valoarea activului net -n.r.), conform celei mai recente VAN a Fondului Proprietatea, calculată la 31 ianuarie 2012. Administratorul Fondului Proprietatea (compania americană Franklin Templeton -n.r.) consideră că mandatul oferit Citigroup este în concordanță cu obiectivul administratorului Fondului de a reduce ponderea companiilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea. Prin această măsură, administratorul Fondului speră să creeze un plus de valoare pentru toți acționarii Fondului”, se mai arată în comunicat.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, afirmă, într-un comunicat de presă, că „rețeaua de contacte pe care Citigroup o are în industrie și experiența în consultanță pentru asemenea tip de tranzacții” vor asigura că, în cazul în care vor avea loc tranzacții, acestea vor fi încheiate în cei mai buni termeni posibili pentru FP.

La finalul lunii ianuarie, el declara că Fondul Proprietatea intenționează să vândă în acest an o parte din acțiunile deținute la companii de distribuție și furnizare de gaze naturale și electricitate.

Pe de altă parte, la mijlocul lunii februarie fondul american de hedging Elliottt Associates, cel mai mare acționar, a propus ca Franklin Templeton să vândă din activele Fondului Proprietatea, iar banii obținuți să fie distribuiți acționarilor.

După propunerea Elliott acțiunile Fondului Proprietatea și-au accelerat ritmul ascendent și în următoarele săptămâni au urcat continuu atingând în ședința bursieră de vineri cel mai ridicat preț pentru ultimele 11 luni, de 0,614 lei/titlu. Ulterior, unele marcări de profituri au readus prețul ușor sub 0,6 lei/acțiune.

Titlurile FP au încheiat ședința de marți în creștere cu 0,67%, la 0,599 lei. La această cotație, capitalizare Fondului este de 8,253 miliarde lei (1,895 miliarde euro).

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...