„Fraților, vreau să lucrez! Mă poate ajuta cineva?” Totul despre CUM VOR MAI MUNCI ROMÂNII ÎN SPANIA

Circa 90% dintre românii din Spania au rate la bancă pentru case sau/și mașini, a declarat pentru gândul Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cu sediul în Madrid.

Doi ani și jumătate a fost Sebastian Potroacă în șomaj. „Amtrecut printr-o perioadă foarte grea. Când a început criza, auînceput să crească și ipotecile…Toate au venit deodată…În trei aniam ajuns de la 840 de euro la 1.570 de euro. Bine măcar că am avutșansa să am perioada maximă de șomaj, deoarece cotizasem opt ani dezile”. Așa își începe povestea unul dintre sutele de mii de românicare trăiesc în Spania, care și-a relatat experiența de viațăpublicației „Noi în Spania”, tipărită în Peninsula Iberică.

Și cu casa confiscată debancă, și cu datorie de 80.000 euro

Circa 90% dintre românii din Spania au rate la bancă pentru casesau/și mașini, a declarat pentru gândul Daniel Țecu,președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE)cu sediul în Madrid. Pe majoritatea criza i-a prins la începutulcreditelor, adică după cinci-șase ani de plată a împrumutului. Îngeneral rata plătită de un român pentru un apartament în Spaniaeste de 700-1.500 euro pe lună, iar pentru o mașină – 400-500 deeuro pe lună.

„Dacă într-o familie în care el câștiga lunar 1.300 de euro șiea 1.000 euro unul dintre ei și-a pierdut locul de muncă, este oproblemă cu achitarea ratei. Cunosc astfel de cazuri în carepersoane ce au rămas fără un loc de muncă au întârziat cu rata labancă. În a patra lună banca le-a scos la licitație locuința șile-a comunicat în plus și că au o datorie de 80.000 de euro, dupăce plătiseră cinci ani rata la credit. Așa că au rămas și fără casăși cu datorie la bancă. Care a fost soluția? Respectiva persoanăs-a declarat insolvabilă, legea permite, creditul a fost blocat șiacum persoana lucrează la negru, pentru că dacă ar lucra oficial,i-ar fi reținuți banii la angajator”, a relatat președinteleFADERE.

„În fiecare zi rămânoameni fără un loc de muncă”

„În fiecare zi rămân oameni fără loc de muncă”, a declaratpentru gândul AngelaPlacsintar, președintele Asociației Imigranților din Țările de Est,care are sediul la Castellon de la Plana. Ea spune că firme deresurse umane trimit la asociație, la două săptămâni, oferte demuncă, dar angajatorii caută oameni cu calificare medie sau chiarînaltă. „Se caută persoane pentru a ocupa chiar posturi deconducere, dar vorbitori de germană, engleză, franceză, română șimaghiară. Spania începe să selecteze, ceea ce nu a făcut înultimii 10-15 ani de când imigranții au invadat piațaSpaniei”, a declarat Angela Placsintar. Ea spune că deșiromânii nu sunt imigranți, ci, conform legislației, sunt”comunitari”, acest lucru nu îi favorizează cu nimic.

„Atunci când noi străinii am fost rugați, chiar s-a insistat săfacem cursuri de „formacion „, multe gratuite, noi nu am acceptat,așa că mulți români din Spania nu știu ce vor face”, mai spunereprezentanta asociației.

El Pais: Românii voravea nevoie de permise de muncă în Spania

Miercuri, cotidianul spaniol El Pais a anunțat că Spania va ceredin nou permise de muncă imigranților români, menționând căguvernul de la Madrid ar vrea să revină asupra deciziei luate în2008 cu privire la ridicarea restricțiilor de pe piața munciiîncepând cu 1 ianuarie 2009.

El Pais precizează, citat de Agerpres, că decizia nu a fostluată încă oficial, potrivit surselor din guvern citate, însă afost prezentată autorităților de la București intenția de a fiaplicată. La rândul lor, acestea din urmă s-au arătat ‘contrariate,însă înțelegătoare’, susțin aceleași surse. Odată îndepliniteformalitățile cerute la Bruxelles, măsura va intra în vigoareimediat, cel mai probabil în săptămânile următoare.

Ambasada Spaniei la București a confirmat intenția guvernului dela Madrid de a impune restricții pe piața muncii pentru cetățeniiromâni. „Guvernul spaniol are intenția de a adopta această măsură,însă nu a stabilit încă data”, a precizat marți pentru Mediafaxambasada Spaniei la București, adăugând că decizia nu va afectaromânii rezidenți în Peninsula Iberică.


Potrivit sursei citate, „va fi vorba despre o măsură de tip tehnicși care nu va fi retroactivă”. „Cu alte cuvinte, ea nu va afectacetățenii români care sunt deja rezidenți în Spania”, conchideambasada.

Ministerul Muncii: „Ebine să fim prudenți. Nu s-a vorbit de interzicerea accesuluiromânilor pe piața muncii”

În replică, reprezentanții Ministerului Muncii din România spuncă Spania nu a făcut nicio notificare oficială la CE privindrestricționarea accesului românilor pe piața muncii, fiind vorbadoar de o intenție, iar o astfel de decizie ar trebui fundamentatăca urmare a unor schimbări radicale pe piața muncii.

„Precizăm, din capul locului, că este vorba de o intenție aoficialilor spanioli. Reprezentanții spanioli nu au făcut nicionotificare oficială la Comisia Europeană. Potrivit Tratatului pecare l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de areintroduce restricțiile pe piața muncii trebuie să fie binefundamentată în urma schimbării radicale pe piața muncii. Așadar, ebine să fim prudenți, întrucât nu s-a vorbit nicio secundă deinterzicerea accesului românilor pe piața muncii, ci mai degrabă deo garanție că românii care ajung la muncă în Spania au contracteferme de muncă”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt alMinisterului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS), IoanaȘanta.

România și Bulgaria au intrat în UE la 1 ianuarie 2007, dartratatele de aderare includeau un moratoriu pe șapte ani, până la 1ianuarie 2014. După doi ani de aplicare a restricțiilor pe piațamuncii, guvernul de la Madrid a decis să le ridice și să le permităromânilor să se bucure de liberul acces pe piața muncii de la 1ianuarie 2009. În prezent, când rata șomajului depășește 21% înSpania, fiind cea mai ridicată din UE, executivul de la Madrid adecis să dea înapoi – scrie El Pais – și să ceară din nou permisede muncă pentru români.

Românii – comunitatea destrăini cea mai numeroasă din Spania

Cotidianul El Pais consideră că efectele unei astfel de măsuriar fi enorme. Românii constituie comunitatea de străini cea mainumeroasă – 864.278 de persoane – potrivit Institutului spaniol destatistică (INE), reprezintă peste 15% din cele 5,7 milioane deimigranți din Spania, depășindu-i pe marocani sau britanici șiformează și grupul de străini care crește cel mai rapid: cu peste33.000 de persoane în anul 2010, în plină recesiune, și încondițiile în care numărul total al străinilor din Spania a scăzutcu 17.000.

De la intrarea țării în UE, numărul românilor care locuiesc înSpania s-a mărit de patru ori. Aceasta se datorează, considerăcotidianul menționat, care citează aceleași surse din guvern,avantajelor din țara iberică în comparație cu alte țări europene,dintre care majoritatea celor mari nu au ridicat restricțiile de pepiața muncii și le cer românilor permise de muncă.

Aceleași surse oficiale citate de El Pais susțin că măsurile nuvor afecta dreptul românilor la liberă circulație, ei putând săvină în Spania și să se stabilească aici, pentru studii sau muncă -pentru care vor avea însă nevoie de permise de muncă. Cotidianulspaniol mai scrie că încă nu se știe cum îi va afecta măsura peromânii care locuiesc deja în Spania fără permis de muncă, și carecontribuie deja la serviciile de asigurări sociale (peste 300.000)sau care își primesc indemnizațiile de șomaj (50.000). De asemenea,nu se prevede ca măsurile să-i afecteze pe bulgari, mai scrie ElPais, apreciind că este vorba de un colectiv mult mai mic: 172.634de persoane, care reprezintă 3% dintre străini.

Câți bani trimit acasăromânii din străinătate

Statisticile arată că în 2010 cei circa trei milioane de românicare muncesc în străinătate au trimis în România 2,86 miliarde deeuro.

Nu mai puțin de 23% dintre românii care au ales să plece înstrăinătate au optat pentru Spania, fiind a doua țara cadestinație, după Italia, pentru care au optat 43% dintre migranțiiromâni, potrivit unui studiu realizat de Fundația Soros România șiIASCI. Studiul arată că o gospodărie de români din străinătateeconomisește anual circa 9.000 euro pe an, iar valoarearemitențelor pe gospodărie depășește 2.150 de euro pe an.

„O astfel de decizie aguvernului spaniol ar încuraja munca la negru”

Reprezentanții asociațiilor de români din Spania sunt de părerecă, deși guvernul spaniol nu a precizat încă foarte clar care vorfi termenii noului moratoriu, acesta ar putea fi aplicat în aceeașiformă în care a fost aplicat în perioada 2007-2009. Pe scurt, el vaavea impact doar asupra românilor care nu au încă acte de ședere șide muncă în Spania.

„După intrarea României în Europa, Spania a avut un moratoriu dedoi ani care în 2009 a fost anulat, lăsând piața muncii liberăpentru români. Criza financiară din Spania și nivelul șomajuluiajuns la peste 20% au făcut ca săptămâna trecută guvernul spaniolsă trimită pe secretarul de stat în probleme de Emigrare, AnnaTerrón, pentru a comunica decizia de a limita piața muncii pentruromâni”, a explicat Daniel Țecu, președintele FederațieiAsociațiilor de Români din Europa (FADERE).

El spune că este „o decizie fără sens”, iar administrațiaspaniolă mai bine s-ar ocupa să creeze locuri de muncă pentru toțicei care locuiesc în Spania, indiferent că sunt spanioli sauimigranți.

Ce ar putea presupunemoratoriul

„Când vii în Spania primești un certificat european, care este ofoaie A4, iar undeva jos scrie dacă ai sau nu drept de muncă. Întimpul moratoriului din 2007-2009 pe acest certificat scria „fărădrept de muncă”. Se acorda doar drept de ședere. Atunci exista șiun caiet în care erau publicate tipurile de locuri de muncă pecare, totuși, românii le puteau obține în Spania. În realitateînsă, acestea erau foarte de găsit. Probabil un astfel de moratoriuva fi impus și acum de autoritățile spaniole”, ne-a explicat DanielȚecu.

În Spania, „doar cucontracte sigure”

Vestea că autoritățile spaniole ar putea restricționa piațamuncii pentru cetățenii români a strârnit reacții din parteareprezentanților comunităților de români din Spania.
Angela Placsintar, președintele Asociației Imigranților din Țăriledin Est, i-a sfătuit pe cei care vor să vină să muncească în Spaniasă nu o facă decât atunci când au „contracte sigure”. „Azi mi-ausosit șase oameni înșelați de o firmă „colorată” din Bucuresti.Aveau contracte false”, a mai arătat ea.

„Prin această măsură se va încuraja și mai mult munca la negru,iar Spania va pierde și mai mult încrederea investitorilorstrăini”, consideră părere Daniel Țecu. El recomandă tuturor celorcare doresc să plece la lucru în una dintre țările Europei săîncerce să își găsească locul de muncă cât timp sunt încă înRomânia.

Daniel Țecu spune că în timp ce în Spania rata șomajului este de21%, printre românii de acolo rata șomajului este de 40%. Totuși,din cei 40% care nu lucrează, potrivit statisticilor oficiale,mulți muncesc la negru, în special în domenii precum construcțiile,menaj, îngrijire copii sau bătrâni.

Șefii nu le dau voie laore suplimentare, angajaților le e teamă să mai plece în concedii,ca să nu își piardă locul de muncă

„Dintre cunoștințele mele, români din Turda care sunt acum înSpania, mulți muncesc în agricultură, fabrici de termopane și îndomeniul mecanicii. Ei spun că le merge bine. Au avut locuri demuncă foarte bune, au avut acees la credite pentru a cumpăralocuințe. Odată cu criza, au întâmpinat greutăți la plata ratelor”,a declarat pentru gândul Mircea Irimie,viceprimarul Turda, localitate din care multe persoane au plecat înSpania, dar și în alte orașe din lume.

El spune că cei plecați în Spania se plâng că le-au scăzutsalariile. „Angajatorii nu îi mai lasă să muncească oresuplimentare, pentru a nu-i mai plăti în plus. Au dispărutdiversele bonusuri pe care le aveau de la patroni, care le asiguraubani pentru transport și hrană, precum și al 13-lea salariu, carenu era impozitat”, a spus Irimie.

„În plus, pentru prima dată i-am auzit spunând că le e teamă sămai plece în concedii, pentru a nu-și pierde locul de muncă, deșiei plecau în fiecare an în vacanță în altă parte”, spuneviceprimarul localității Turda.

Irimie mai arată că mai mult de jumătate dintre locuitorii dinTurda care au plecat în Spania și-au cumpărat o casă în Spania șiși-au pus la punct locuințele pe care le au în România.

RFI: „O decizie va filuată până la sfârșitul săptămânii”

RFI România a relatat la începutul săptămânii că Spania varestricționa piața muncii pentru români, din cauza șomajului aflatîn creștere, citând surse comunitare, postul menționând că deciziava fi luată până la sfârșitul săptămânii, când Bruxelles-ul șicapitatele europene vor fi notificate în acest sens.

„Decizia Spaniei de a restricționa piața muncii pentru cetățeniiromâni va fi luată până la sfârșitul săptămânii, când Madridul vanotifica Bruxelles-ul și capitalele europene. Surse comunitare audeclarat pentru RFI că Spania va restricționa accesul pe piațamuncii din cauza șomajului aflat în creștere. Rata somajului înSpania a ajuns la 20 la sută din populația activă”, notează RFIRomânia, citată de Mediafax.

Cum își caută româniilocuri de muncă în Spania: „Vreau un serviciu în orice domeniu undemunca, respectul și banii sunt la loc decinste”

„Fraților, vreau să lucrez! Mă poate ajuta cineva?”, sună unuldintre anunțurile postate de români într-o publicație care apare înSpania. Solicitantul spune că are 50 de ani, „știu să lucrez cuoamenii (am lucrat 24 de ani în comerț), cu banii (am fost 10 anicasieră) și cu copiii. Vreau un serviciu în orice domeniu undemunca, respectul și banii sunt la loc de cinste”, se arată înanunț, unde autorul mai adaugă că are „acte în regulă” pentru că alucrat în agricultură, ca sezonier.

Un alt anunț este postat de o persoană care susține că este”detectiv criminalist cu atestat european, absolvent al școlii depoliție”, cunoscător de limba engleză, și solicită angajare la uncabinet de avocați, o agenție de detectivi sau o firmă desecuritate.

Un altul „șofer profesionist, categoriile B, C, E, caut de lucruîn toată Spania”, un „meseriaș în construcții”, caută de lucru îndomeniu, „în comunitatea Madrid”, iar un „electrician, 22 aniexperiență” caută să muncească în „orice domeniu”, în toată Spania.”Inclusiv la ferme. Vorbesc bine spaniola și am acte înregulă”.

„Lăcătuș confecții navale și metalice, 43 ani, caut un loc demuncă în orice zonă din Spania. Am confecționat și solarii dindiferite materiale, pot lucra și la o fermă pe profil legumicol saufructe. În sere pot ajuta și la lucrări de reparații șiîntreținere. Sunt pasionat de grădinărit”, iar un altul caută sălucreze într-un atelier de croitorie ori de croitorie haine piele,în agricultură sau zootehnie.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide