Gerul și neplata facturilor lasă în frig locuitori din București și alte câteva orașe. Ce spun RADET și reprezentanții asociațiilor de proprietari

Gerul și neplata facturilor lasă în frig locuitori din București și alte câteva orașe. Ce spun RADET și reprezentanții asociațiilor de proprietari
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 08:02

Câteva sute de familii de bucureșteni care locuiesc la bloc nu au căldură în prezent din cauza restanțelor acumulate la plata facturilor, reiese din informațiile furnizate de RADET, la solicitarea gândul. La acestea se adaugă alte sute de familii care au căldură, dar nu au apă caldă, potrivit informațiilor reprezenților Federației Asociațiilor de Proprietari din România.

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), spune însă că numărul total al blocurilor din Capitală care nu ar beneficia în prezent de căldură și apă caldă s-ar ridica la câteva sute. „Aproximativ 500 de blocuri de locuințe din București, adică circa 50.000 de familii, nu au căldură și apă caldă în prezent”, a afirmat pentru gândul Radu Opaina.

Motivele pentru această situație sunt legate de existența restanțelor la plata întreținerii și de fraudele făcute de unii administratori de bloc. „Nu este posibil să ai căldură lună de lună și dintr-o dată să te trezești că de fapt facturile asociației de proprietari nu mai fuseseseră plătite de doi ani. Este clar că în asemenea cazuri este vorba despre complicitatea unor funcționari”, crede Opaina.

În București, fără căldură, din cauza neplății facturilor

„Numărul total al clienților casnici – prin clienți înțelegându-se contracte propriu-zise, la nivel de asociații de proprietari – racordați la sistemul centralizat de încălzire în București este de 11.540, iar numărul de apartamente care beneficiază de serviciul de termoficare este de 568.000. Ca urmare a restanțelor acumulate la plata facturilor pentru serviciile furnizate, patru asociații de proprietari nu beneficiază de încălzire”, a declarat Mihai Bogdan Becheanu, director general RADET, într-un răspuns trimis gândul.

Reprezentanții RADET spun că întreruperea furnizării de energie termică se face numai după înștiințarea în scris a asociației de proprietari. „Potrivit art. 6, pct. 9 din Contractul de furnizare a energiei termice, RADET București are dreptul să întrerupă furnizarea de energie termică în caz de neplată a contravalorii energiei termice furnizate. Facem precizarea că această măsură se aplică după anunțarea în scris a asociației de proprietari, prin preaviz”, se menționează în răspunsul primit de la RADET.

Odată cu înștiințarea privind sistarea serviciilor pentru neplata datoriilor, reprezentanților asociațiilor de proprietari li se aduce în atenție faptul că li se oferă posibilitatea încheierii unui angajament pentru eșalonarea/reeșalonarea datoriilor, conform unui grafic de plată stabilit între părți. „Situații de această natură pot fi evitate, dacă asociațiile de proprietari apelează la această soluție și dau dovadă de bună credință respectându-și angajamentele luate”, mai arată sursa citată.

Gerul lasă în frig 260 de familii din Constanța

Din cauza gerului, probleme cu căldura s-au înregistrat în mai multe orașe în ultimele zile, printre care Galați, Constanța și Piatra Neamț, după cum au anunțat oficiali din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Aproximativ 260 de familii din Constanța nu aveau căldură, în urmă cu câteva zile, din cauza unei avarii înregistrate la un punct termic din Constanța, a anunțat Liviu Grădinaru, director în cadrul MAI. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe a Comitetului ministerial constituit la nivelul MAI pentru gestionarea situațiilor de urgență, condusă de ministrul Administrației și Internelor. Grădinaru a spus și că la Galați CET-ul funcționa la parametri reduși, pentru că alimentarea sa a fost schimbată pe păcură, iar temperatura furnizată era cu 8 grade Celsius sub parametrii preconizați.

Evoluția numărului de debranșări din sistemul cetralizat de încălzire

Statisticile Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) arată că numărul localităților care au beneficiat de sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice a fost într-o continuă scădere.

Astfel, de la 308 localități beneficiare în 1996/1997 s-a ajuns la 121 în 2008/2009. În prezent mai funcționează doar o sută de sisteme centralizate de producere a energiei termice, spus Opaina.

În patru ani, în perioada 2007-2010, din numărul total de apartamente de 1,5 milioane au fost debranșate 173.529.

Cu sau fără repartitoare de căldură

Pe de altă parte, reprezentantul federației asociațiilor de proprietari îi sfătuiește pe cei care și-au montat repartitoare de căldură „să renunțe urgent” la acestea, menționând că sunt multe cazuri în care cei cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei fără repartitoare.

„Pentru luna ianuarie, la un apartament de trei camere, fără repartitoare de căldură, factura pentru căldură este în jur de 300 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere dotat cu repartitoare de căldură au fost pornite cel puțin noaptea, factura ajunge la 500 de lei”, exemplifică Opaina. El spune că de vină este modul în care datele de la repartitoare sunt prelucrate și introduse în factură. „Sunt asociații care au renunțat cu totul la repartitoare, federația noastră poate acorda asistență în acest domeniu”, spune Opaina.

„Sunt povești de adormit copii”, sună replica lui Mircea Matei, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Mircea Matei susține că „fără repartitoare nu ai cum să economisești, cei care spun altceva nu au nici o responsabilitate”.

„Au fost sesizări, dar era vorba doar de erori umane”

Totuși, președintele ANRSC a recunoscut că instituția pe care o conduce a primit sesizări de la persoane care susțineau că au plătit mai mult la factura de căldură după ce și-au instalat repartitoare de căldură. „Am primit și noi sesizări de acest gen. A fost vorba de niște erori umane. Din punct de vedere tehnic nu e posibil așa ceva. Firmele au refăcut calculele, iar la următoarele facturi situația a fost reglată”, a declarat pentru gândul Mircea Matei.

Potrivit lui Mircea Matei, legislația din România prevede obligativitatea introducerii de repartitoare de căldură, dar nu stabilește și sancțiuni pentru cei ce nu respectă această prevedere. „În România gradul de montare de repartitoare de căldură s-a oprit la 50%, în Bulgaria este de 95%, în Polonia de 100%, iar în Ungaria de 95%”, a spus președintele ANRSC.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...