GHIDUL candidatului. Cum să răspunzi CORECT la cele mai frecvente întrebări care apar în timpul interviului de angajare

Gândul vă prezintă un ghid care ajută la creșterea șanselor de succes în obținerea unui nou loc de muncă.

După ce a aplicat pentru obținerea unui loc de muncă în cadrul unei noi companii, un candidat trebuie să se pregătească pentru următorul pas care i-ar putea asigura începutul unei cariere de succes, interviul de angajare. Pe lângă realizarea unei bune documentări cu privire la posibililul angajator și la afacerile acestuia și pe lângă ținuta adecvată unei astfel de întâlniri, candidatul trebuie să se pregătească pentru a răspunde prompt și corect întrebărilor din cadrul interviului de angajare.

Iată, mai jos, întrebările care apar cel mai des în cadrul interviurilor de angajare și modul corect în care persoanele intervievate trebuie să răspundă pentru a obține postul dorit.

Care sunt cele mai frecvente întrebări care apar în timpul unui interviu de angajare

1. „De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?” sau „De ce ai pleca de la actualul loc de muncă?”

Candidații care folosesc expresii de tipul „nu m-am înțeles cu șeful”, „șeful era un prost”, „salariul era prea mic” sau „nu puteam să promovez pentru că (…)” nu vor fi apreciați de persoanele care conduc interviul de angajare, în ciuda faptului că ei ar putea să spună adevărul, după cum a declarat pentru gândul Bogdan Florea, director general al firmei de recrutare Trenkwalder.

Ai putea răspunde mai degrabă: „Consider că oportunitatea prezentată de dumneavoastră îmi poate oferi posibilitatea de punere în evidență a experienței și a abilităților dobândite până în prezent”.

Un alt răspuns corect ar putea fi: „Din păcate dimensiunea companiei actuale nu îmi poate oferi posibilitatea de a evolua către o poziție similară cu cea oferită de dumneavoastră”.

2. „Ce te-a determinat să aplici la noi?” sau „De ce vă doriți să lucrați aici?”

Un răspuns de tipul „consider că experiența mea de până acum mă recomandă pentru această poziție”, urmat de o serie de exemple concrete în acest sens nu vor fi de ajuns pentru a-i impresiona pe reprezentanții companiei în cadrul căreia îți dorești să obții un nou loc de muncă, explică Florea.

Din punctul său de vedere, un candidat ar trebui să le explice posibililor angajatori că este convins că în cadrul companiei lor va avea posibilitatea de a-și dezvolta diferite abilități.

„Cred că acest post îmi va oferi posibilitatea de acumulare de cunoștințe noi, de dezvoltare a abilităților” sau „Consider că prezența mea în acest post va reprezenta un plus de valoare pentru organizația dumneavoastră” ar fi două răspunsuri mult mai corecte după părerea sa.

„Intervievatorul așteaptă un răspuns care indică faptul că nu trimiți CV-uri la întâmplare, la companiile cu posturi disponibile”, a declarat pentru gândul și Cătălina Rascu, recruitment coordinator al Consulteam.

Pentru a demonstra acest lucru, un candidat poate să le explice angajatorilor astfel interesele sale: „Am ales potențiali angajatorii cu viziuni corespunzătoare valorilor mele, iar compania dumneavoastră se află pe primul loc în lista opțiunilor mele”.

Este important, de asemenea, ca persoana intervievată să cunoască valorile companiei și să le poată enumera dând exemple concrete în care a susținut, la rândul său, aceleași valori, ne-a mai explicat Rascu.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

3. „Care sunt punctele tale slabe? Care sunt punctele tale tari?

Atunci când o astfel de întrebare este pusă în cadrul unui interiviu de angajare reprezentanții companiei se așteaptă ca respectivul candidat să scoată în evidență elementele pe care el vrea să le îmbunătățească. Un răspuns de tipul „poate sunt puțin cam prea meticulos” sau „câteodată le pretind colegilor același stil de muncă, uitând că sunt firi diferite și fiecare poate performa în felul său” nu este recomandat în acest caz, după cum susțin reprezentanții Trenkwalder.

Pentru a-i impresiona pe intervievatori o persoană care își dorește să își sporească șansele de angajare trebuie să pună accent pe punctele sale tari și să dea exemple precum perseverența sau ușurința în stabilirea unei relații cu interlocutorul.

4. „Credeți că vă va plăcea acest loc de muncă?”

Angajatorii care pun o astfel de întrebare au în vedere loializarea angajaților de calitate, fapt care ar putea să fie, pe termen lung, în avantajul candidatului.

„Fii entuziast în răspunsul tău și sincer. Explică de ce crezi că îți va plăcea job-ul, chiar dacă întrebarea nu este pusă astfel. Un simplu >, > sau > nu vor face o impresie prea bună”, susține Rascu.

Ea recomandă, de asemenea, ca în cazul în care există anumite aspecte ale locului de muncă mai puțin atractive, persoana intervievată să le menționeze, având o atitudine plină de tact.

„Mi se pare foarte interesant și atractiv postul, deși naveta zilnică până la Ploiești cred că ar putea deveni obositoare după un timp. Luați în considerare și posibilitatea de a lucra în anumite zile de acasă?”, ar putea fi un exemplu adecvat în această situație, după spusele specialistei Consulteam.

5. „Ce așteptări salariale ai?”

Pentru a răspunde corect la o astfel de întrebare candidatul trebuie să își stabilească încă înainte de interviul de angajare care îi sunt așteptările, mai exact să determine cât de mult se apropie posibililul angajator de dorințele sale și ce compromisuri este dispus să facă în privința salariului pentru a obține postul respectiv.

„Trebuie să existe un obiectiv de dorit, dar în primul rând trebuie să știi până în ce punct poți coborî cu așteptările, astfel încât să poți să răspunzi repede la întrebarea despre salariu în timpul discuției cu angajatorul, după ce te-ai lămurit în privința postului și a provocărilor acestuia”, ne-a mai explicat directorul Trenkwalder.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

6. „Când ați fost cel mai satisfăcut la locul dumneavoastră de muncă?”

În momentul în care un angajator pune o astfel de întrebare el vrea să determine care sunt elementele care îl pot motiva pe candidat atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Candidatul trebuie să dea în acest caz un exemplu de post sau de proiect în cadrul căruia s-a simțit cel mai entuziasmat și mai motivat pentru a-i oferi angajatorului o idee clară asupra preferințelor sale.

„Am fost foarte satisfăcut la ultimul meu post, deoarece lucram direct cu clienții și aveam posibilitatea de a rezolva problemele lor, iar acest lucru era foarte important pentru mine”, ar putea fi un răspuns corect în această situație, ne-a explicat Rascu.

7. „Ce poți face pentru noi în plus față de alți candidați?”

Intervievatorii folosesc această întrebare pentru a evalua experiența, abilitățile și trăsăturile candidatului.

Specialista Consulteam le recomandă persoanelor care participă la un interviu de angajare și care sunt puse în fața unei astfel de întrebări să enumere lucrurile în care cred, între care se pot găsi și cele pe care le-au văzut în fișa postului pe care își doresc să îl obțină.

„Am o combinație unică de abilități tehnice, precum și capacitatea de a crea relații solide cu clienții. Aceste abilități îmi permit să-mi folosesc cunoștințele și să fac informația mai accesibilă utilizatorilor”, ar putea fi un răspuns corect.

Atenție la întrebările ieșite din comun

În cadrul unui interviu de angajare pot apărea și unele întrebări neobișnuite. Scopul lor este acela de a testa o abilitate importantă pentru compania angajatoare. Ele pot determina, de exemplu, capacitatea de sinteză sau de analiză a unui candidat, dar și abilitățile sale matematice.

„Ai un buchet de flori. Toate, în afară de două, sunt trandafiri, toate, în afară de două, sunt margarete, toate, în afară de două, sunt lalele. Câte flori avem?”, poate fi un bun exemplu în acest sens, după cum ne-a mai explicat Rascu.

„Sfatul în acest caz ar fi să tragi aer în piept, să analizezi problema și intenția din spatele întrebării și să calculezi corect și cât mai rapid”, a mai menționat ea. „Dacă îți păstrezi calmul, zâmbetul și în același timp răspunzi corect, șansele să fii tu cel ales cresc exponențial”, a mai adăugat reprezentanta Consulteam. Răspunsul corect în cazul întrebării de mai sus este 3.

Dan Bulucea, country manager Google România. (FOTO:Cristina Nichitus/Publimedia)

Cu o astfel de întrebare ieșită din comun s-a confruntat, în 2010, actualul country manager Google România, Dan Bulucea, în cadrul propriului interviu de angajare. El a declarat, la finalul anului trecut, în cadrul conferinței ZF Digital 11, că la interviu i s-a pus întrebarea „Câte avioane zboară la un moment dat?”.

„Am avut un timp de gândire, cei de acolo nu m-au grăbit. Am estimat numărul aeroporturilor din lume și numărul de avioane de pe fiecare aeroport. Nu mai știu exact cât a fost rezultatul, dar a contat ideea”, a declarat la acea vreme Bulucea pentru gândul. El era, de asemenea, de părere că răspunsul său a fost unul corect luând în considerare faptul că a obținut funcția dorită.

 

Inchide