Grecia, înapoi pe marginea prăpastiei. Daniel Dăianu, pentru Gândul: Situația pare fără ieșire. Impactul asupra economiei României este sever

Grecia, înapoi pe marginea prăpastiei. Daniel Dăianu, pentru Gândul: Situația pare fără ieșire. Impactul asupra economiei României este sever
Publicat: 12/05/2012, 15:24

Grecia a intrat într-o nouă etapă a crizei săptămâna aceasta, iar efectele se resimt și în România, susțin specialiștii. În aceste condiții, discuția despre un Grexit (Greece exit-ieșirea Greciei din zona euro) este din ce în ce mai prezentă pe agenda europeană.

Pe de-o parte, liderii din zona euro au decis să blocheze o tranșă de un miliard de euro din cele 5,2 destinate Greciei. O decizie în privința acestui ajutor va fi luată luni, la reuniunea miniștrilor de Finanțe ai Uniunii Europene, potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP și preluate de Mediafax.

De asemenea, Atena a anunțat că rata șomajului a atins un nou record în luna februarie, de 21,7%, potrivit Reuters. Practic, un grec din cinci nu are loc de muncă, iar pe segmentul de vârstă 15-24 de ani, rata șomajului a ajuns la 54%.

Cea de-a treia mare problemă a momentului pentru Grecia este blocajul politic, care nu dă semne că ar putea cunoaște o rezolvare în viitorul apropiat. După alegerile legislative de duminică, unde partidele de extremă dreapta și stânga au obținut scoruri record, nicio formațiune politică nu a reușit să formeze un guvern și există șanse ca grecii să fie chemați din nou la urne luna viitoare.

Pe fondul tuturor acestor cauze, euro s-a depreciat miercuri la 1,2930 dolari pe unitate, ajungându-se astfel la un declin de 2,4% în ultimele opt ședințe. Există temerea pe piețele financiare că planul de salvare a Greciei este în pericol și că țara va intra în încetare de plăți.

Daniel Dăianu//FOTO: Theodor Pană/Mediafax

Efectele noii crize grecești se resimt și în România, a declarat, pentru gândul, Daniel Dăianu, profesor de economie și fost ministru de Finanțe.

„Grecia ne interesează foarte mult și impactul asupra economiei noastre este sever, întrucât avem o prezență semnificativă a unor bănci elene în România”, a explicat Dăianu, care a atras atenția asupra faptului că principalele piețe de export ale României se află în Grecia.

„Ceea ce consider a fi mai îngrijorător este că situația economică a Greciei nu și-a găsit o rezolvare în sensul stingerii focului, chiar dacă i s-a șters o mare parte din datoria publică. Avem o economie care rămâne pe perfuzii. Corecția fiscală care i s-a cerut Greciei nu este însoțită de alte măsuri care să îi traseze o perspectivă de creștere economică”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Fostul ministru a atras atenția că problema Greciei are și o dimensiune socială. În această dimensiune își găsește explicația rezultatul alegerilor de duminica trecută, care a fost o lovitură dură pentru partidele pro-austeritate și un mare pas înainte pentru partidele de extremă, fie ea dreaptă sau stângă.

„Există un bloc de partide care resping pachetul de asistență așa cum a fost construit, într-o anumită măsură cu temei, pentru că și eu consider că acest pachet nu a fost construit în mod inteligent”, a spus, pentru gândul, Dăianu.

„A-i cere Greciei să fie consecventă cu programul de corecție fiscală nu este, după mine, calea potrivită, întrucât economia Greciei nu are în momentul de față nicio perspectivă. Chiar dacă i s-ar tăia încă 50% din datoria publică rămasă și tot nu văd de unde ar veni sămânța pentru creștere economică”, a adăugat fostul ministru, care consideră că Grecia are nevoie de un program de restructurare industrială.

Totodată, ieșirea Greciei din zona euro este iminentă, potrivit lui Daniel Dăianu. „Eu cred că în cele din urmă Grecia va trebui să iasă din zona euro. În momentul de față, toate părțile sunt suferinde. Se împarte durerea la toată lumea”, a declarat fostul ministru gândul.

Nici măcar un pact de creștere economică nu ar rezolva problemele Greciei, susține Dăianu, pentru că proiectele investiționale nu creează imediat locuri de muncă și nu au capacitatea de a rezolva problemele sociale.

Soluția pentru problema Greciei și a zonei euro stă în schimbarea „arhitecturii instituționale a zonei euro”. Fără o astfel de reformă, „se va înota în mâl cu riscul ca, la un moment-dat, situația socială să scape de sub control într-o țară sau alta”, a subliniat fostul ministru.

„Situația, după mine, pare să fie fără ieșire. Se poate ieși, dar, pentru așa ceva, trebuie să se accepte niște costuri: de pildă să preiei datoriile Greciei în totalitate și dai Greciei posibilitatea să își recapete moneda națională. Dar asta ar însemna ca aceste datorii să fie preluate de Fondul de Stabilitate, care nu are resurse în acest moment”, a mai explicat, pentru gândul, Daniel Dăianu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Aceste pensii vor fi desființate! Legea care tocmai a trecut în Parlament. Lovitură pentru mii...
Șoc teribil pentru regina Elisabeta a II-a! „O nouă suferință″ o chinuie la 95 de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...