Guvernul anunță legea care va pune băncile să schimbe contractele de credit, chiar și pe cele în derulare. AFLĂ AICI CE AI DE CÂȘTIGAT

Guvernul anunță legea care va pune băncile să schimbe contractele de credit, chiar și pe cele în derulare. AFLĂ AICI CE AI DE CÂȘTIGAT
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 29/04/2012, 02:34

BNR: Este nevoie de un studiu deimpact

Oficialii BNR nu au dorit să comenteze prevederile proiectului ANPCsubliniind însă că este nevoie de un studiu de impact. „BNRconsideră că este nevoie de o evaluare care să stabilească impactulacestor modificări, dar și să confirme aplicabilitatea lor practicăpentru fiecare tip de credit și de client în parte”, a declaratpentru Gândul AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Nici reprezentanții societăților financiare nebancare de credite deconsum, specializate în „credite cu buletinul”, nu sunt de acord cuaplicarea noilor prevederi și la contractele aflate în derulare.”Aplicarea prevederilor și la contractele aflate în derulareînseamnă, printre altele, costuri suplimentare. Un calcul în marearată că ne costă circa 10 lei în plus pentru fiecare client”, aexplicat pentru Gândul unreprezentant al unei instituții financiare nebancare.

Așadar, costurile pe care trebuie să le suporte instituțiilefinanciare pentru cele 8 milioane de contracte la nivel național seridică la circa 20 de milioane de euro.

INFOPrincipalele condiții carevor fi impuse băncilor
l Comisioanele nu se pot schimba pe perioada dederulare a contractului
l Comisionul de rambursare anticipată nu poatedepăși 1% în cazul achitării creditului după un an de la acordaresau 0,5% sub un an.
l Contractele vor fi scrise cu fonturi mărimea 10,cu o culoare în contrast cu cea a hârtiei.
l În cazul în care consumatorul nu semnează noilecontracte, se va considera acceptare tacită.
l Consumatorul are dreptul să se retragă dincontractul de credit, fără a invoca motive, în 14 zilecalendaristice.

INFOBancherii se tem că arputea pierde sute de milioane de euro

Bancherii se opun aplicării noilor reglementări ale ANPC pentru căpierderile ar putea însuma, pe întreg sistemul bancar, incluzândleasingul, câteva sute de milioane de euro. În 2008, de exemplu,băncile și firmele de leasing au încasat în total 5,8 miliarde deeuro de clienți. Din această sumă, 2,7 miliarde de euro aureprezentat contravaloarea dobânzilor și alte două miliarde de eurocea a comisioanelor. În unele cazuri însă, valoarea comisioaneloreste mai mare decât cea a dobânzilor.

Spre exemplu, în 2008 Raiffeisen International a avut venituri netede 245 de milioane de euro din dobânzi și de 246 de milioane deeuro din comisioane, conform propriilor rapoarte. Altfel spus,costul propriu-zis al operării creditelor, reprezentat decomisioane, a fost mai mare decât riscul propriu-zis al creditelor,reprezentat de dobândă, situație unică oriunde în UE. Tot unică înUE ar putea fi și lista de comisioane ale băncilor, care cuprinde,în medie, 13 pagini, conform unei analize recente a Gândul.

În ceea ce privește natura comisioanelor, preferatele bancherilor,adică cele din care încasează cel mai mult, sunt cele aplicateutilizării numerarului, cum ar fi retragerile de la ATM sau de laghișee. Aceste comisioane reprezentau anul trecut circa 40% dinveniturile totale din comisioane ale băncilor, conform unui studiual Capgemini. La aceste comisioane se adaugă și cele de gestionarea contului sau pentru diverse tipuri de tranzacții. Unele bănci auși în momentul de față un comision pentru plata ratei la ghișeu,dar și un comision care poate urca până la 20% din suma depusă încontul ratei, dacă această sumă este plătită în monede.

INFO Depatru ori mai puține plângeri

În primele două luni din acest an, românii au depus circa 100 dereclamații împotriva băncilor la ANPC, de patru ori mai puținecomparativ cu aceeași perioadă din 2009. Ei s-au plâns de majorareadobânzilor, refuzul băncii de a reeșalona creditele sau percepereacomisionului de depunere la plata ratelor de către terțepersoane.

8 milioane de contracte pe care românii le au cu băncile,firmele de leasing sau companiile care dau „credit cu buletinul” arputea fi modificate dacă Executivul își pune în practică intențiaanunțată. Ce au de câștigat clienții? Noua lege, care, potrivitșefului ANPC, se aplică și contractelor aflate în derulare, obligăbanca să nu mai modifice pe toată perioada contractuluicomisioanele și interzice introducerea unora noi.

Cel de-al doilea câștig pentru clienți este limitareacomisionului de rambursare în avans la 1%. În prezent, comisioaneleajung și până la 5-6%. Noile condițiile sunt aplicate în UniuneaEuropeană. Singura diferență este că România vrea să le aplice șicontractelor încheiate deja. Băncile resping categoric aceastăextindere. „Alte țări nu au făcut așa”, spune șeful AsociațieiRomâne a Băncilor, Radu Ghețea, întrebat de Gândul. BNR nucomentează limitându-se prin vocea lui Adrian Vasilescu,consilierul guvernatorului, să ceară „o evaluare privind impactulmăsurii”.

Băncile ar putea fi obligate să-și cheme la ghișee, prin SMS sauprin scrisori, clienții cu care au contracte pentru a semna acteadiționale, de data aceasta în favoarea acestora.

Timp de răzgândire, 14 zile

Proiectul de ordonanță propus de ANPC mai specifică faptul căromânii au dreptul să se retragă din contractul de credit, fără ainvoca motive, în termen de 14 zile calendaristice. Totodată,proiectul de act normativ care se află în dezbatere publică pesite-ul ANPC și care urmează să fie trimis la Ministerul Finanțelorși la cel al Justiției, iar apoi la Guvern, face referire și la”descoperirile de cont”, instituind un „regim mai ușor”.

Reprezentanții ANPC susțin că proiectul preia prevederile uneidirective europene privind creditul de consum, dar vine și cu altemăsuri noi, printre care cea mai controversată este cea referitoarela faptul că reglementările se vor aplica inclusiv contracteloraflate în derulare, chiar dacă astfel se încalcă legeacreditelor.

„Este o vorbă, mortul de la groapă nu se mai întoarce. Dar iatăcă în acest caz, al consumatorilor, se poate”, a explicat, plastic,Mihai Meiu, director în cadrul ANPC. În schimb, Asociația Română aBăncilor (ARB) spune că nu susține modificările ANPC, respectivaplicarea prevederilor și la contractele în derulare, ci este deacord doar cu aplicarea întocmai a directivei europene. Aceastaspecifică faptul că actualele contracte aflate în derulare nu facobiectul directivei europene.

Băncile se opuncategoric

„Suntem de acord ca implementarea directivei europene să se facăașa cum este ea la acest moment. A extinde și a face altceva nu aresens, după părerea noastră. Alte țări nu au făcut așa. Se vrea caprevederile să se extindă și la contractele în derulare, lacreditele ipotecare, la contractele de leasing. Nu susținem acestemodificări (propuse de ANPC – n. red.)”, a declarat pentruGândulpreședintele ARB, Radu Ghețea.

Citește și

Principalele condițiicare vor fi impuse băncilor

BNR: Este nevoie de unstudiu de impact

Băncile se opuncategoric

Bancherii se tem că arputea pierde sute de milioane de euro

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
RUSIA trimite o UNDĂ DE ȘOC la nivel mondial! Lumea, amenințată de o nouă formă...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...