Guvernul Canadei intenționează să pună la dispoziție trei miliarde dolari canadieni pentru finanțarea noilor reactoare nucleare CANDU de la Cernavodă

Publicat: 19/09/2023, 20:59

Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, și Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale al Canadei, au anunțat, marți, la Ottawa, că statul canadian poate să susțină cu până la trei miliarde de dolari finanțarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă, și respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului, au transmis marți seara oficialii Ministerului Energiei.

Ministrul român a mulțumit partenerilor canadieni pentru sprijinul primit prin finanțarea proiectului de Cernavodă, care are o importanță strategică.

Proiectul este esențial pentru consolidarea securității energetice a României

România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4). Acestea vor aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securității energetice a României și a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea celor două unități nucleare va crea oportunități economice semnificative, atât pentru România, cât și pentru Canada.

Construcția celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic din România, cu potențial de export în țările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei, proiectul este esențial pentru consolidarea securității energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din România și țărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră și la un preț corect.

„Relațiile de colaborare dintre țările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când România a luat o decizie istorică și înțeleaptă de a fi singura țară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Așa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment”, a transmis Sebastian Burduja cu această ocazie.

Ministrul român al Energiei a precizat că relația bilaterală a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu.

„Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă și pe termen lung între țările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unități care utilizează tehnologia CANDU și angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate națională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicatul instituției.

„Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea și finanțarea Unităților 1 și 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”, a declarat și Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale, conform sursei citate.

Canada și România fac pași activi pentru a-și decarboniza sistemele energetice și sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. Energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv, au conchis oficialii din Ministerul român al Energiei.

Proiecte pentru creșterea puterii instalate de energie nucleară

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear.

Potrivit companiei, în 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3.262 MW, rezultată din operarea Unităților 1 și 2, operarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și operarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, care va reprezenta aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România.

Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează nu doar atingerea eficienței energetice, ci mai ales securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor. Capacitățile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au o dependență extrem de redusă de factorul climatic și sunt sigure. Exploatarea unităților 1 și 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcțiune.

În acest context, SN Nuclearelectrica SA are un rol major în susținerea realizării obiectivelor României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creșterea capacității de producție de energie nucleară a României până în 2030, prin proiecte strategice de investiții estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unității 1, punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power. Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica vor contribui, cu energie curată, la securitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri, precum și a țărilor vecine, inclusiv a Republicii Moldova, pentru atingerea securității energetice și îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare.

Compania Națională Nuclearelectrica S.A. este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Reacția uluitoare a latifundiarului după ce a fost tamponat...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O turmă de oi din Grecia a intrat într-o seră și a mâncat 300 de...
Cum fac dragoste arăboaicele înainte de căsătorie! Scandalos!
Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Președintele Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea 1,2 milioane de lei...
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Imaginile care îl contrazic pe Pescobar. Ce au găsit inspectorii ANPC la Taverna Racilor din...
FOTOGRAFII din INFERN! TOPEȘTE plumbul, atât de FIERBINTE este această PLANETĂ
Muzica a mai pierdut o stea! A MURIT un mare CÂNTĂREȚ. România plânge acum
Sorana Cîrstea nu-și mai ascunde sentimentele. Secretul a devenit public
Cuplul celebru care a oferit un spectacol „interzis” pe plajă. Și-au dat frâu liber imaginației...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...