Guvernul decide la primăvară dacă va elimina subvențiile la căldură, așa cum prevede acordul cu FMI

Redactor:
Vlad Mironescu
Guvernul decide la primăvară dacă va elimina subvențiile la căldură, așa cum prevede acordul cu FMI
Guvernul va lua o decizie în privința eliminării subvențiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, întrebat dacă Executivul își va respecta angajamentul din înțelegerea cu FMI.

Guvernul va lua o decizie în privința eliminării subvențiilor laîncălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltarea sistemului de termoficare va fi finalizată, a declarat, vineri,premierul Emil Boc, întrebat dacă Executivul își va respectaangajamentul din înțelegerea cu FMI.

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat de jurnaliști, lafinalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, dacă Guvernul îșimenține angajamentul față de FMI de a elimina subvențiile laîncălzire, pentru a se încadra în ținta de deficit bugetar de 4,4%din PIB stabilită pentru acest an.

„Vom discuta după finalizarea strategiei privind termoficarea,în primăvara acestui an”, a spus Boc.

Președintele Traian Băsescu a anunțat în luna mai 2010, dupăfinalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, un pachetde măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care șidiminuarea masivă a subvențiilor la încălzire prin direcționareafondurilor doar către persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intenție la acordul stand-by redactată dupănegocierile din luna august 2010 cu FMI releva că Guvernul s-aangajat inclusiv să elimine subvențiile la încălzire.

Ulterior, după o întâlnire cu sindicatele, premierul Emil Boc aanunțat că subvențiile pentru termoficare vor fi acordate și în2010, iar în 2011, din aprilie, se va aplica o nouă strategie,astfel încât subvenția să fie acordată numai celor care trebuiesusținuți de stat și să nu mai fie plătită nediferențiat, ca înultimii zece ani.

În cel mai recent raport publicat de echipa de evaluare a FMI seprecizează că s-au convenit mai multe măsuri cu autoritățile de laBucurești pentru limitarea deficitului bugetar la 4,4% din PIB în2011, printre care: eliminarea primelor de vacanță și al celuide-al 13-lea salariu pentru a permite o oarecare recuperare asalariilor din sectorul public în limitele anvelopei salarialeagreate; continuarea politicii de înlocuire a unui singurfuncționar public din șapte care părăsesc sistemul; (iii)prelungirea înghețării pensiilor din anul acesta; lărgirea bazei decontribuții la asigurările de sănătate pentru a include mai mulțipensionari; și eliminarea subvențiilor de căldură”.

Experții FMI notează că autoritățile se vor confrunta cu unnumăr de provocări pe partea de implementare a elementelor-cheieale ajustării, dar nu enumără printre măsurile cu probabilitateincertă de adoptare și eliminarea subvențiilor la căldură.

„Reducerea asumată a anvelopei salariale depinde de capacitateaautorităților de a menține și în 2011 cea mai mare parte areducerilor salariale convenite în iulie 2010, și pe o reducereprogresivă a numărului de angajați din sectorul public. Reformeledin sectorul de sănătate vor trebui să predomine efectiv tendințadin trecut de depășire semnificativă a cheltuielilor. Autoritățilevor trebui de asemenea să continue să reziste presiunilor politiceputernice de reducere a impozitelor pe venit sau a cotelor decontribuții sociale sau de escaladare a cheltuielilor de capitaldincolo de nivelurile sustenabile. Autoritățile sunt hotărâte încontinuare să ia măsuri suplimentare în cazul în care vreuna dinaceste provocări va periclita realizarea strategiei lor deajustare”, se spune în raportul publicat în ianuarie, după a șaseaevaluare în cadrul acordului stand-by.
România are în derulare un acord de finanțare externă cu FMI, UE șialte instituții financiare internaționale, în sumă totală deaproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI – CE se află în România pentru a șaptea evaluare aacordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelorstabilite pentru ultimul trimestru din 2010 și se negociazăcondițiile privind un nou acord, de tip preventiv. Misiunea seîncheie în data de 8 februarie. (Alexandru Moise,[email protected])

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide