GUVERNUL declanșează operațiunea „JOIA INVESTITORILOR”. BOSCH ar putea prelua angajații NOKIA, Schrotter vrea să cumpere o hală

GUVERNUL declanșează operațiunea „JOIA INVESTITORILOR”. BOSCH ar putea prelua angajații NOKIA, Schrotter vrea să cumpere o hală
Boc va acorda joia audiențe investitorilor dispuși să creeze locuri de muncă.

Pe lângă cei zece investitori cu care Guvernul se află în negocieri avansate pentru a compensa pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de la Jucu, autoritățile susțin că poartă discuții cu mai multe companii care ar putea să înceapă noi afaceri în România sau să își dezvolte actualele proiecte.

Gândul a încercat să alcătuiască puzzle-ul investitorilor ținuți „la secret” de Executiv.

Astfel, aproape jumătate dintre cei 2.200 de angajați disponibilizați de la fabrica din Jucu ar putea fi angajați de compania germană Bosch, care plănuiește o investiție într-o fabrică de componente auto, în parcul industrial Tetarom 3, unde se află și fabrica Nokia. Anunțul a fost făcut vineri de președintele Cosiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care a spus că firma germană ar urma să angajeze circa 1.000 de persoane.

Negocierile cu germanii de la Bosch durează de peste 10 luni.

„CJ Cluj este în discuții și în analiză cu un investitor strategic important. Face parte din cercul restrâns de locații analizate de concernul Bosch. Locația este parcul industrial Tetarom, zona industrială. În prezent, se efectuează probe de sol și se analizează locația și posibilitatea de investiție în această zonă industrială”, a spus Tișe, citat de Mediafax, Tișe a precizat că nu poate oferi alte informații fără acordul Bosch și că noua investiție nu are legătură cu Nokia.

Concernul german Bosch a anunțat anterior că intenționează să investească în România 70-90 de milioane de euro în crearea unor noi capacități de producție, compania achiziționând până în prezent un teren de șapte hectare la Blaj, unde mai deține două fabrici.

Grupul Bosch activează în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum și construcții. Bosch are la nivel global 283.500 de angajați și a realizat în 2010 vânzări totale de 47,3 miliarde de euro.

Angajații „cu manualitate” de la Nokia ar putea ajunge la fabrica Irinei Schrotter

O altă jumătate dintre cei 2.200 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă după plecarea Nokia de la Jucu ar putea lucra într-o nouă fabrică de textile a creatoarei de modă Irina Schrotter, pentru că aceștia „au manualitate”. Irina Schrotter a declarat pentru gândul că este interesată să cumpere una dintre halele pe care le va abandona grupul finlandez la Jucu, unde ar putea angaja până la 1.000 de persoane într-o nouă fabrică de confecții.

„Eu sunt acum în Elveția și am sunat-o aseară pe doamna Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului, după ce am văzut-o la televizor, spunând că Guvernul este dispus să acorde sprijin pentru investitorii interesați să creeze locuri de muncă, în urma plecării Nokia”, ne-a declarat creatoarea de modă. Schrotter spune că, urmare a faptului că este „supra-aglomerată cu comenzi” din partea marilor companii de modă din Italia, Franța și Marea Britanie, ar dori să își dubleze actuala capacitate de producție.

Ea susține că ar putea angaja 500-1.000 de oameni la Jucu, în condițiile în care va obține și sprijin din partea Guvernului. „Oamenii care au lucrat la Jucu au manualitate, consider că pot lucra, după ce urmează un program de reconversie, într-o fabrică de textile”, este de părere creatoarea de modă.

Ce condiții avantajoase așteaptă investitorii

Schrotter a spus că deja a luat legătura și cu alți trei producători autohtoni importanți din domeniul textil, care au fabrici în Moldova. „Toți trei mi-au spus că dacă obținem condiții avantajoase vor veni și ei să investească la Cluj. În Moldova nu mai avem suficientă mână de lucru calificată, iar comenzile pe care le avem sunt foarte mari”, a mai spus creatoarea de modă.

Întrebată care ar fi „condițiile avantajoase” pe care le-ar aștepta investitorii din partea Guvernului, Schrotter spune că este vorba de suportarea din punct de vedere financiar de către Nokia a programului de recoversie profesională, de găsirea unei variante pentru a aduce rapid tehnologia necesară fabricii de lohn, precum și de acordarea unor facilități la aducerea tehnologiei respective.

Boc va acorda joia audiențe investitorilor mari

„Doamna Vass mi-a solicitat un raport și urmează ca săptămâna viitoare să stăm de vorbă”, a spus Schrotter.

Contactată de gândul, consilierul Andreea Paul Vass a confirmat discuția telefonică cu Irina Schrotter și a declarat că în fiecare zi de joi premierul Emil Boc va acorda audiențe investitorilor străini și români interesați să creeze noi locuri de muncă. „În fiecare zi de joi premierul va avea întâlniri cu investitorii străini interesați să investească pe piața românească, precum și cu investitorii români ce doresc să își extindă capacitățile din România sau care întâmpină mari probleme”, a declarat pentru gândul consilierul de stat Andreea Paul Vass.

„Criza nu aduce doar lucruri rele”

Schrotter este de părere că, în general, „criza nu aduce numai lucruri rele, ci și oportunități. „Există firme care au reușit să își crească profitul în criză și care au găsit comenzi și clienți. Pe doamna Vass am întrebat-o de ce nu se manifestă sprijin și pentru investitorii români. Sper ca Guvernul să manifeste disponibilitate pentru discuții”, a spus Schrotter.

Întrebată ce investiție ar urma să facă la Jucu, creatoarea de modă a spus că, pentru a crea un singur loc de muncă, investiția necesară ajunge la 2.000-2.500 de euro, din care 1.200-1-500 euro reprezintă costurile cu tehnologia. „Trebuie să vedem și halele de la Jucu, probabil sunt la standarde europene, astfel că investiția noastră ar putea fi mai mică”, a mai spus creatoarea de modă.

Schrotter deține trei fabrici de textile în Iași și spune că are comenzi pentru care ar avea nevoie de dublarea capacității actuale de producție. În ultimii șapte ani Irina Schrotter a investit în cele trei fabrici circa șase milioane de euro.

„Lucrăm pentru cele mai mari case de modă din Italia, Franța și Marea Britanie, comenzile fiind pentru segmentul mediu și de lux”, a arătat Schrotter.

20 de proiecte, în valoare de un miliard de euro

Și alte proiecte de investiții mai sunt în negociere. Constantin-Matei Lăpădat, directorul general al Centrului Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS), a declarat pentru gândul că are „negocieri avansate” cu 20 de companii interesate să investească în România. Valoarea totală a celor 20 de proiecte este de circa un miliard de euro.

Investițiile străine directe anunțate de BNR, pentru șapte luni din acest an, se ridică la 1,017 miliarde euro.

Lăpădat a declarat că nu poate menționa numele firmelor, dar domeniile de activitate în care acestea activează sunt diverse: auto, construcții de mașini, agricultură, materiale de construcții, servicii și industria chimică.

„Peste 70% dintre cele 20 de proiecte sunt investiții de tip greenfield (de la zero), iar din discuții a rezultat că ar putea pune piatra de temelie în cursul anului 2012”, a declarat pentru gândul Constantin-Matei Lăpădat.

Șeful CRPCIS a dat și câteva exemple de investiții care vor fi inaugurate în curând. Astfel, în luna octombrie va fi inaugurată lângă Ploiești o investiție de 20 de milioane de euro a companiei americane Toro Company, care creează 100 de locuri de muncă. Este vorba despre o fabrică de echipamente pentru irigare de mici dimensiuni, destinate agricultorilor care produc legume, cereale sau au viță-de-vie. În 2010, Toro a înregistrat vânzări de 1,7 miliarde de dolari, compania fiind prezentă în peste 80 de țări.

Încă 300 de noi locuri de muncă la Ploiești

Tot în octombrie va fi inaugurată o nouă investiție a companiei Honneywell, în parcul industrial din Ploiești. Valoarea investiției este de 55 milioane de euro și va crea 300 de locuri de muncă, a mai declarat Lăpădat. „Honeywell există în Romania din 1960, în prezent având două fabrici și o reprezentanță de vânzări, oferind în special soluții pentru automatizare și control și sisteme turbo pentru transport”, potrivit site-ului companiei.

În plus, luna viitoare va fi finalizată și a doua fază a investiției Renault la Titu, care aduce încă 400 de noi locuri de muncă, valoarea investiției fiind de 100 de milioane de euro.

Premierul Boc i-a anunțat recent pe miniștri că va prelua în coordonare Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine, iar secretarul de stat din Ministerul Economiei care conduce această structură va fi obligat să prezinte săptămânal Guvernului un raport privind stadiul investițiilor. „Ieri (joi) am avut o discuție de o oră cu domnul premier, care ne-a cerut să prezentăm săptămânal rapoarte privind stadiul investițiilor și al problemelor care apar”, a spus Lăpădat.

Emil Boc nu mai vede totul în „culori sumbre

Vineri premierul Emil Boc a declarat că nu mai vede totul numai în culori sumbre, după plecarea Nokia. Aflat la Constanța, Boc a spus că în luna octombrie vor porni câteva investiții noi în țara noastră, relatează Mediafax.
„Acum nu aș vedea totul numai în culori sumbre și spun asta pentru că vom avea chiar în luna octombrie câteva investiții noi care vor porni în România, pe de o parte, firme noi care vor deschide afaceri consistente, pe de altă parte, extensia de producție a uor firme care au afaceri în România. Deci, intrăm într-o epocă în care se realocă multe investiții și sunt șanse de a aduce alte investiții majore în România”, a precizat premierul. Întrebat dacă Bosch intenționează să investească în țara noastră, Boc a spus că nu poate da numele companiilor cu care negociază până nu va ajunge la o înțelegere cu aceastea.

Cu cine negociază ministrul Comunicațiilor

Pe de altă parte, Huawei, Ericsson, Dell, ZTE, Oracle și IBM sunt doar câteva dintre marii investitori străini care ar putea fi interesați să investească în România în următoarea perioadă.

Ministrul Comunicațiilor Valerian Vreme a declarat că a avut discuții cu reprezentanții acestor mari companii care s-au arătat interesați să investească în România.

”Ultimele discuții au fost cu ZTE și Huawei, două firme chinezești foarte mari. Huawei este numărul doi în lume în domeniul comunicațiilor, ba s-ar putea să fie chiar prima. Deci, ele vor să deschidă afaceri în România. ZTE, specializată pe hard, vrea să deschidă o fabrică de periferice. Huawei și-a exprimat intenția de a deschide un centru de service, dar nu în sensul pe care îl știm noi. Ei au comunicații, au centrale telefonice, dezvoltă tehnologii de viitor, iar pentru acestea service-ul se face prin internet prin centre speciale de service”, a afirmat Valerian Vreme, potrivit Agerpres.

Ministrul a menționat că firma ZTE a solicitat deja să fie dirijată spre anumite zone apte pentru investiții, în acest sens urmând să facă niște vizite de informare, una dintre zone fiind și municipiul Galați unde există singurul Parc de Sofware din România.

”De aceea sunt și aici, la Galați, pentru ca în discuțiile cu cei de la ZTE, Huawei, Dell, Oracle să putem să avem date concrete unde pot să vină, pentru că și ei simt nevoia de a merge spre provincie. Sunt foarte multe firme care vor să investească în România să-și reloce investițiile pe care le au la ora actuală în țări europene spre România, iar eu v-am dat doar câteva exemple”, a spus Vreme.

Tot în domeniul tehnologiei informației, acum două săptămâni, doi miniștri ai Guvernului – ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, și cel al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi – au vorbit, în contexte diferite, de intenția gigantului IBM de a înființa în România un centru cu până la 3.000 de angajați în România în perioada următoare. Oficialii IBM nu au confirmat informația.

Vass anunță 8.000 de noi locuri de muncă

Nokia a anunțat, joi, concedierea a 2.200 de angajați din cauza închiderii fabricii de la Jucu, din județul Cluj, deoarece unitățile de producție de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

La câteva ore după anunțul oficial al Nokia, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a anunțat joi că Guvernul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiții complementare în județul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu.
Numele acestor companii nu au fost însă prezentate, pe motiv că există condiții de confidențialitate, consilierul susținând doar că sunt investitori „foarte mari, strategici” în sectorul componentelor auto.

Ea a precizat că Executivul are la dispoziție șase luni pentru a găsi „soluții compensatorii” pentru Cluj și a susținut că premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care și-au exprimat interesul de a intra pe piața românească. Aceste 21 de proiecte includ și cele zece companii pentru care negocierile sunt anunțate ca fiind în fază avansată și ar putea crea peste 8.000 de locuri de muncă.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide