Guvernul japonez, speriat de propria datorie publică după ce S&P a retrogradat în masă statele din zona euro

Redactor:
Vlad Popescu
Guvernul japonez, speriat de propria datorie publică după ce S&P a retrogradat în masă statele din zona euro
Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat că retrogradarea a nouă state europene de către Standard & Poor's (S&P) subliniază importanța critică a consolidării finanțelor publice ale Japoniei, pentru a aduce sub control cea mai mare datorie publică din lume ca raport la PIB.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat că retrogradarea a nouă state europene de către Standard & Poor’s (S&P) subliniază importanța critică a consolidării finanțelor publice ale Japoniei, pentru a aduce sub control cea mai mare datorie publică din lume ca raport la PIB, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Situația fiscală a Europei „nu este o casă în flăcări pe cealaltă parte a râului”, a declarat Noda la un post de televiziune.

„Trebuie să acționăm ca în criză”, a spus șeful executivului.

Premierul a remaniat săptămâna trecută cabinetul, încercând să câștige sprijin politic pentru măsurile de reducere a datoriei de stat prin dublarea taxei pe vânzări, de la 5% la 10%, până în anul 2015.

S&P a arătat în noiembrie că guvernul Noda nu face progrese în privința reducerii gradului de îndatorare, comentariu care a fost primit ca o declarație a intenție de a coborî ratingul Japoniei.

Japonia are unele dintre cele mai reduse costuri de finanțare din lume, randamentul de referință al obligațiunilor cu maturitatea la zece ani fiind de sub 1%.

Noda a declarat însă că guvernul nu va mai face față dacă dobânda va depăși 3%.

Datoria publică a Japoniei va urca anul viitor la 230% din PIB, potrivit estimărilor OCDE.

Ministrul Finanțelor, Jun Azumi, a reiterat duminică la postul de televiziune Fuji declarația lui Noda, afirmând că Japonai ar trebui să privească criza datoriilor de stat ca pe o problemă cu care s-ar putea confrunta în curând dacă nu își rezolvă problemele fiscale.

Inchide