Guvernul ne trimite la pensii private. Cât se câștigă din pensia facultativă

Redactor:
Victor Rotariu
Guvernul ne trimite la pensii private. Cât se câștigă din pensia facultativă
Românii care au salarii mari și vor și pensii pe măsură nu trebuie să se uite la bugetul statului, ci la fondurile de pensii private, pensie cunoscută sub numele de pilonul III. Îndemnul îi aparține ministrului Economiei, Adriean Videanu.

Românii care au salarii mari și vor și pensii pe măsură nutrebuie să se uite la bugetul statului, ci la fondurile de pensiiprivate, pensie cunoscută sub numele de pilonul III. Îndemnul îiaparține ministrului Economiei, Adriean Videanu. „Fiecare, dacăvrea o pensie cu mult mai mare, să-și asume riscul de a investi însectorul privat de asigurări de pensii pe viitor, dar sistemulpublic nu poate susține”, a declarat ministrul, cu ocazia uneivizite oficiale la Sibiu, cu trimitere directă către cei 27.000 deromâni care beneficiază de pensii speciale. „Nu putem merge cuaceleași discrepanțe, 27.000 de pensionari din 5,9 milioane dețin18 la sută”, a precizat Videanu. Practic, asta înseamnă că circa0,5% dintre pensionari, cei cu pensii speciale, încasează aproape ocincime din bugetul total de pensii.

Salariul mediu asigură o pensie de 230 deeuro

În momentul de față, în România există puțin peste 190.000 depersoane care au conturi de pensie privată facultativă, care se vaadăuga, după ieșirea la pensie, celei de stat, cu circa 40.000 depersoane mai mult decât la finele lui 2008. Cele 13 fonduri depensii, care încasează și gestionează banii depuși de clienți,dețin fonduri totale de peste 55 de milioane de euro. Baniiîncasați de la clienți sunt investiți în titluri de stat,obligațiuni ale firmelor private sau pe bursă, în proporții carediferă.

În ceea ce privește felul în care se contribuie și, în final, încare se primește pensia, fondurile sunt destul de flexibile.Majoritatea dintre ele impun o contribuție minimă de 30-40 de lei.Clientul nu este însă obligat să vireze lunar o anumită sumă, fiindvorba doar despre suma minimă care trebuie depusă în contulpensiei. Indiferent de salariul avut, în România contribuția la unastfel de fond de pensii nu poate fi, prin lege, mai mare de 15%din salariul mediu brut. De exemplu, un client care are în acestmoment salariul mediu pe economie, de 1.967 de lei brut, nu poatevira mai mult de 295 de lei pe lună la un astfel de fond. Suma estesuficientă pentru a garanta, dacă este virată lunar, timp de 30 deani, o pensie lunară de circa 230 de euro timp de 15 ani, conformunor simulări efectuate de Comisia de Supraveghere a Sistemului dePensii Private (CSSPP). Simularea a fost bazată pe un randamentmediu anual de 5% al unităților fondurilor de pensii.

Conform legilor în vigoare, depunerile la fondurile de pensiifacultative sunt deductibile până în plafonul de 400 de euro pe an,respectiv se scad din impozitul pe venit global cel mult 33,3 europe an.

Sumele depuse la fondul de pensie facultativă sunt folositepentru a cumpăra unități de Fond, care, în momentul ieșirii lapensie, vor fi răscumpărate pentru a plăti pensia, cu mențiunea căbanii depuși nu pot fi încasați mai devreme de ieșirea la pensie.Spre deosebire de sistemul de pensii de stat însă, în caz de deces,banii nu se pierd, ci vor fi încasați de moștenitorii legali, înbaza aceluiași principiu legal care se aplică și la conturilebancare.

Cât de riscante sunt pensiile private și ce profituri potaduce

Anul trecut, cele nouă fonduri de pensii private facultativelansate înainte de 2009 au avut un profit mediu de 15,8%, respectivde la 7,6% până la 23,2%. Randamentul a fost practic similar celuiadus de un depozit bancar. În ceea ce privește performanța netă,fondurile de pensii au adus un profit de peste 11% (din randamentulmediu nominal s-a scăzut inflația anuală, de 4,7%). Asta înseamnăcă valoarea unităților de fond cumpărate cu banii depuși în contulde pensie a crescut cu 11% peste inflație.

În România, ca peste tot în lume, fondurile de pensii sunt de treitipuri când vine vorba despre cât de riscante sunt: cu risc redus,moderat și ridicat. Din cele 13 fonduri de pensii facultative înacest moment trei sunt cu risc redus, nouă cu risc moderat și unulsingur cu risc ridicat. Cel mai bun randament l-a avut anul trecutunitatea de fond de pensie Asirom Concordia, de 23,2%, fond depensie cu o strategie de risc moderată.

În ceea ce privește felul în care fondurile de pensii investescbanii clienților, anul trecut s-a observat o creștere a ponderiloratât când vine vorba despre titlurile de stat, considerate cele maisigure investiții, dar care oferă un randament relativ mic, cât șicând este vorba despre banii plasați pe bursă, investițieconsiderată mai riscantă, dar care poate oferi un randament netsuperior titlurilor de stat. Astfel, în timp ce în ianuarie 2009,56,2% din banii fondurilor de pensii erau plasați în titluri destat, la începutul acestui an ponderea era de 69,7%, în timp ce încazul acțiunilor ponderea a crescut de la 4,7% la 13,8%. Pe fondulrevenirii bursei, în special în a doua parte a anului, fondurile depensii au avut și ele de câștigat. Indicele BET-C, care reflectăevoluția tuturor acțiunilor cotate la BVB, a crescut în 2009 cuaproape 36%, aducând un profit mediu de circa trei ori mai maredecât un depozit bancar sau un titlu de stat.

În ce investesc Fondurile de Pensii

Instrument Financiar – Pondere în total

Titluri de stat – 69,7%
Obligațiuni Municipale – 3,3%
Obligațiuni supranaționale – 1,4%
Obligațiuni corporative – 9%
Conturi bancare – 2,3%
Acțiuni listate – 13,8%
Fonduri mutuale – 0,5%

Sursă: CSSPP

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide