Guvernul și FMI au convenit CALENDARUL PENTRU CREȘTEREA PREȚULUI LA ENERGIE și scot tariful social

Guvernul și FMI au convenit CALENDARUL PENTRU CREȘTEREA PREȚULUI LA ENERGIE și scot tariful social
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 24/04/2012, 08:49

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în șase etape pentru consumatorii industriali și în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor și tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică

Consumatorii casnici considerați vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situația de a nu-și putea achita facturile, vor fi împărțiți în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015, relevă un document oficial obținut de MEDIAFAX.

În cazul clienților casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici față de piața concurențială, va începe în iulie 2013, cu un procentaj de 10%, și va continua în același ritm, în două etape semestriale, din 2014.

„Scenariul a fost discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. În cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativității pentru furnizorii care practică tarife reglementate să achiziționeze o anumită pondere din energia electrică furnizată consumatorilor de pe piața concurențială, pondere care va crește progresiv conform calendarului propus. Concomitent, în factura tuturor consumatorilor care beneficiază încă de tarife reglementate se va introduce o componentă tarifară care să reflecte costul unitar de energie electrică din piața concurențială”, se arată în document.

Astfel, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piața concurențială va crește la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 și la 100% în decembrie 2017.

În cazul consumatorilor industriali, această pondere va crește într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 și la 100% din ianuarie 2014.

Executivul consideră că acest scenariu reduce riscul financiar al furnizorului, având în vedere posibilitatea de actualizare trimestrială a componentei tarifare refelectând costul achiziției energiei electrice în sistem concurențial, permite implementarea graduală a prețurilor concurențiale pentru fiecare tip de consumator, evitând „creșteri bruște și semnificative” ale prețurilor la consumatorii finali de energie electrică și nu provoacă șocuri de creștere a prețurilor pe piața angro de electricitate.

În același timp, Guvernul arată că acest scenariu permite controlul procesului, fiind posibilă „oprirea, suspendarea, încetarea sau revenirea la o etapă anterioară” dacă efectele la consumatorul final indică „afectarea gravă a suportării valorii facturilor” sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piața angro de energie electrică.

Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele și familiile care vor fi încadrate în prima tranșă de venit, în timp ce familiile din a doua tranșă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi încheiat în ianuarie 2015, când tariful social va fi eliminat și pentru celelalte familii vulnerabile.

În urma eliminării tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare, dar, conform unui document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX, acest ajutor va fi acordat numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie este 700 de lei pe lună.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate și gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane și 1,4 milioane de clienți (14-17% din total ), astfel că între 6,9 și 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preț.

Categoriile de consumatori considerați vulnerabili și modalitățile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârșitul lunii aprilie.

Alte măsuri avute în vedere de Guvern sunt revizuirea în acest an a Codului comercial al pieței angro de energie electrică, revizuirea tot în acest an a contractelor cadru de furnizare la consumatorii finali, finalizarea până în iunie 2013 a acțiunilor de cuplare a pieței cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia.

Prețurile plătite de populație sunt reglementate în prezent de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecție socială, dar Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional au cerut Guvernului să liberalizeze prețurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Anul viitor va începe și liberalizarea prețului la gazele furnizate populației.

Guvernul analizează și un set de facilități nefiscale, precum interzicerea deconectării de la alimentarea cu gaze și electricitate, verificarea anuală gratuită a contoarelor, aplicarea unor programe de reducere a consumurilor prin distribuirea de mijloace de iluminat și alte echipamente electrocasnice cu consum scăzut de electricitate sau construcția de rețele „inteligente” de gestiune și contorizare a consumului de energie.

Totodată, furnizorii ar putea fi obligați să trateze cu prioritate reclamațiile venite de la consumatorii vulnerabili, să le acorde asistență la interpretarea facturilor sau să le deconteze factura în numerar la domiciliu.

Măsurile de protecție socială și criteriile de eligibilitate urmează să fie stabilite prin legi speciale, iar facilitățile pe care acești consumatori le vor primi vor fi elaborate de ANRE.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...