Guvernul vrea să suprataxeze companiile de pe piața energiei. Cine ar avea de pierdut

Guvernul vrea să suprataxeze companiile de pe piața energiei. Cine ar avea de pierdut
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 25/06/2013, 16:15

Guvernul ia în calcul creșterea redevențelor la petrol și gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor și energiei electrice, pe măsură ce prețurile reglementate vor fi eliminate, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

„Există în Guvern discuții privind nivelul redevențelor la petrol și gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odată cu procesul de liberalizare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. O altă variantă este suprataxarea companiilor de gaze și energie, pentru că vor fi niște profituri pentru care nu trebuie să facă nimic”, au afirmat sursele.

În cazul în care varianta aleasă de Guvern va fi suprataxarea profitului companiilor petroliere, atunci, practic, Executivul va introduce o taxă specială pentru o singură firmă: Petrom, singurul „benzinar” căruia i se poate aplica o astfel de măsură, în condițiile în care Mol, Lukoil și Rompetrol au pierderi.

Contactat de gândul, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil, a declarat că ar vota o astfel de decizie „cu două mâini”. „Foarte bine ar fi. Ne-am bucura. Atunci cine va avea supraprofit va plăti. Va plăti cel care extrage foarte ieftin și are supraprofit, nu cel care importă la prețul pieței și care are pierderi. Momentan avem o singură companie cu profit, Petrom, iar restul merg în pierdere”, ne-a declarat el. „Eu vă asigur că noi nu vom avea supraprofit”, a adăugat fostul director general al Lukoil, vizibil amuzat.

În ceea ce privește eventualul impact al unei astfel de suprataxe asupra prețurilor, Tampiza, actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier Lukoil, susține că el va fi limitat. „Ei (Petrom, n.r.) nu vor putea să adauge la preț mai mult decât este necesar pentru a acoperi investiția. Dacă vor majora și noi menținem tarifele atunci vor clienți”, a explicat el.

Anul trecut Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat un profit record absolut pe piața locală, de 3,6 miliarde de lei.

Au început negocierile privind procesul de liberalizare a pieței energiei

Autoritățile române s-au angajat în negocierile cu FMI să elaboreze până la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.

Până atunci, autoritățile intenționează să se consulte cu companiile relevante de pe piață pentru a pregăti un pachet privind taxele, redevențele și reglementările în sectorul de petrol și gaze, se arată în ultima scrisoare de intenție convenită de Guvern cu FMI.

În ultimii trei ani, statul a încasat redevențe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plătește această taxă.

Astfel, în 2009 la bugetul de stat au intrat 1,03 miliarde de lei reprezentând redevențe, încasările din 2010 fiind apropiate de această sumă. Anul trecut, redevențele percepute de ANRM s-au ridicat la 1,37 miliarde de lei, potrivit Ziarului Financiar.

Tarifele plătite de populație sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecție socială, dar Comisia Europeană și FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piața, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Un document oficial obținut de Mediafax relevă că procesul de dereglementare a pieței de energie electrică va începe pentru consumatorii casnici în luna iulie, moment în care ponderea din energia electrică furnizată de pe piața concurențială va crește la 10%.

Pentru consumatori casnici tarifele reglementate vor fi eliminate în zece etape, până în decembrie 2017.

De asemenea, pentru consumatorii industriali tarifele reglementate vor fi elimitate în șase etape, prima treaptă fiind programată pentru luna septembrie 2012, iar ultima în ianuarie 2014.

Redevențele Petrom, discutate în mediul politic de 8 ani fără niciun rezultat concret

Problema redevențelor la petrol și gaze este dezbătută intens în presă și la nivel politic din 2004, de la privatizarea celei mai mari companii românești, Petrom, cumpărată de OMV Austria.

În contractul de privatizare a Petrom se prevede că nivelul redevențelor petroliere va fi menținut pe o perioadă de 10 ani de la data finalizării privatizării. Tranzacția a fost finalizată în decembrie 2004, astfel că redevențele nu pot fi modificate pentru Petrom până la începutul anului 2015.

Potrivit Legii petrolului, publicată în Monitorul Oficial la 15 iunie 2004, cota achitată pentru exploatarea zăcămintelor de țiței este situată între 3,5% și 13,5% din producție. Redevența este mai ridicată în cazul unei producții mai mari de țiței dintr-un zăcămînt.

„Actualul nivel de redevențe pentru petrol și gaze nu poate fi modificat, pentru că este prevăzut în legea de privatizare a Petrom și în legile petrolului și gazelor. În schimb, Guvernul se gândește la suprataxarea companiilor din petrol, gaze și electricitate”, au adăugat sursele.

Din 2004, mai mulți politicieni, inclusiv președintele Traian Băsescu, au abordat tema creșterii redevențelor, însă niciun guvern nu a întreprins acțiuni concrete pentru suplimenatrea taxei sau idfentificarea unei alte forme de taxare.

Președintele Băsescu a avertizat Petrom că va plăti redevențe „ca în statele arabe”

Băsescu afirma, în luna martie, că Petrom trebuie să se aștepte ca din 2014 să plătească redevențe la fel ca în statele arabe și cataloga valoarea redevențelor plătite în prezent de compania petrolieră ca fiind „extrem de incorect negociată” și „mizeră”.

Băsescu a adăugat că „din păcate, contractul este scris de așa natură încât nu se poate face nimic” în sensul schimbării nivelului de taxare.

Principalii plătitori de redevențe pentru producția de petrol și gaze sunt OMV Petrom și Romgaz. Cele două acoperă peste 90% din producția internă. Totodată, OMV Petrom este singurul producător de petrol din România.

Petrom a înregistrat în ultimii șapte ani profituri substanțiale, de la pierderi de aproape un miliard de lei în 2004, anul în care compania a fost privatizată. În 2005 Petrom a avut un profit de 1,4 miliarde lei, iar anul trecut a consemnat cel mai mare câștig din istoria companiei, de 3,6 miliarde de lei.

Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii de stat, în ultimii șase ani având profituri de peste 500 milioane de lei anual. Anul trecut Romgaz a avut un câștig de 762 milioane de lei.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...