HARTA ALIMENTELOR. Unde se găsește cea mai ieftină mâncare și cum au evoluat prețurile în ultimele două luni

Redactor:
Loredana Voiculescu
Verifică aici în ce zone poți găsi cele mai ieftine produse alimentare. Ai putea avea surprize. Dă click aici pentru harta prețurilor la mâncare

Prețurile alimentelor ar putea să fie menținute relativconstante în următoarea perioadă, potrivit producătorilorcontactați de gândul. Aceștia spun că”nu au semnale” care ar putea conduce la scumpiri. Pe de altăparte, reprezentanții Ministerului Agriculturii au avertizat recentcă, pentru unele produse agroalimentare, ritmul de creștere aprețurilor cu amănuntul este „nejustificat”, fără să specifice însădespre ce produse este vorba.

CLICK pentru aMĂRI

Infografic: Oana Pavelescu

„Analizând ultimele evoluții ale prețurilor, se poate apreciacă, cel puțin pentru unele produse agroalimentare, ritmul decreștere a prețurilor cu amănuntul este nejustificat și esterezultatul acțiunii unor factori speculativi în piață și nu a uneidiminuări a ofertei față de nivelul cererii”, arată oficialiiMinisterului Agriculturii.

Unde se găsesc cele mai ieftine ouă

Cele mai mici prețuri la ouă se găsesc în piețele din județeleArad, Timiș și Vaslui, iar cel mai ieftin lapte poate fi cumpăratdin târgurile din județele Argeș, Suceava și Caraș Severin, conformcelor mai recente date ale Ministerului Agriculturii. Cele maiaccesibile prețuri la carne de pasăre sunt în piețele din Gorj,Teleorman și Prahova.

Datele de la Ministerul Agriculturii privind prețurileprincipalelor produse agricole și alimentare din piețe și târguriarată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpărați în Harghita(1,5-2,5 lei pe kg), Sibiu (2-2,5 lei pe kg) și Olt (2-3 lei pekg).

În București, cartofii noi costă în piețe 2-2,5 lei pe kg.Ministrul Agriculturii spunea recent că este normal ca prețulcartofilor noi să fie de zece ori mai mare pentru că „cetățeanul asuflat peste ei”. În primele patru luni ale acestui an prețul mediual cartofilor a crescut cu peste 30%, după ce anul trecut s-amajorat cu 45%, conform datelor de la Institutul Național deStatistică.

Comparativ cu statisticile de acum două luni ale ministerului deresort, la unele produse prețurile au rămas, în mare, aceleași. Deexemplu, în piețele din București cartofii nu s-au scumpit decât cu0,2 lei pe kg din martie până în prezent.

În Argeș, merele s-au scumpit față de luna martie, când aveau unpreț pe kg de 1,5-3 lei, față de 3-3,5 lei pe kg în prezent. Înschimb, carnea de pasăre în Argeș s-a ieftinit în ultimele douăluni, de la 7-9 lei pe kg la jumătatea lunii martie, la 6-7 lei pekg în prezent.

Fără majorări de prețuri în viitorulapropiat

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat recent datepotrivit cărora România are în acest an a doua cea mai marecreștere a prețurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cușapte țări fost comuniste.

Cu toate acestea, reprezentanții producătorilor continuă săspună, la fel ca și acum două luni, că în perioada următoareromânii nu ar trebui să se aștepte la majorări de prețuri laalimente.

Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor dePăsări din România (UNCPR), spune că nu are indicii care să ducă lacreșteri de prețuri la carnea de pasăre și ouă, în perioadaurmătoare.

„Prețurile la ouă se vor menține relativ constante în următoareaperioadă. Nu vor scădea, pentru că suntem la fundul sacului, darnici nu se vor scumpi. La poarta fabricii un ou are acum un preț de0,15 lei”, a declarat pentru gândul Ilie Van,președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări dinRomânia (UNCPR). Nici la carnea de pasăre nu avem semnale că vorcrește prețurile, mai spune Van. „Este adevărat că prețurile lafuraje, care reprezintă 60 % din costuri, au crescut. Dar estesărăcie, producătorii nu își permit să majoreze prețurile, pentrucă se tem că nu vor mai vinde”, a mai spus Van. În prezent, lapoarta fabricii carcasa de pasăre se vinde cu 6,5 lei pe kg.

„Să dea Dumnezeu să scadă prețul la grâu”

Aurel Popescu, președinte Rompan, este de părere că până la nouarecoltă brutarii nu vor umbla la prețuri. „Mai avem o lună șijumătate până la noua recoltă de grâu. Așteptăm să vedem care va fiprețul grâului din noua recoltă. Dacă dă Dumnezeu să scadă prețulla materia primă, vor lucra și brutarii pe baze de eficiențăeconomică. Deocamdată, toate brutăriile din România lucrează înpierdere”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu,președinte Rompan.

Viorel Matei, președintele Federației Naționale a ProducătorilorAgricoli din România (FNPAR), a declarat recent că alimentele sevor scumpi în perioada următoare din cauza condițiilor meteo, darși a lipsei politicilor agricole.

„Datele de la această oră arată că producția de secară va fi cu22,9% mai mică față de cea de anul trecut, producția de rapiță cu22%, iar producția de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producțiilede legume și fructe (caise, cireșe, ardei) sunt întârziate și clarproducțiile vor fi mai mici.

După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie și iulieAdministrația Națională de Meteorologie a prognozat temperaturiridicate, iar sistemul de irigații nu este funcțional. MinistrulAgriculturii declara că România nu va intra în criză alimentarăpentru că are potențial, însă potențialul trebuie și valorificatprin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipsește cudesăvârșire României”, a declarat Viorel Matei.

Ministerul Agriculturii:Nu va exista o presiune asupra prețurilor,în condiții normale de funcționare apiețelor

În schimb, reprezentanții Ministerului Agriculturii contrazicafirmațiile FNPAR privind scumpirile de alimente. „În modparticular, având în vedere evoluțiile și efectele crizei economicemondiale, sectorul agricol nu a răspuns suficient provocărilorgenerate de factorii perturbatori care au afectat piața în ultimiidoi ani – volatilitatea ofertei de produs, volatilitateaprețurilor, mai nou reducerea cererii datorată crizei financiare”,arată oficialii de la Ministerul Agriculturii.

Oficialii Ministerului Agriculturii spun că pentru anul 2011,dacă se ia în considerare evoluția culturilor însămânțate în toamnaanului 2010 pe de o parte, și realizarea programului privindculturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că existătoate premisele ca oferta de produs agricol primar să acoperenivelul cererii, ceea ce, în condiții normale de funcționare apiețelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentarăasupra prețurilor la consumator.

Referitor la producțiile de fructe și legume, MinisterulAgriculturii spune că „acum nu se pot face previziuni legate de oeventuală scădere a producției la culturile de cireșe, caise șiardei”

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fațăde februarie și cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De laînceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate lalegume și conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi(24,7%), fructe proaspete (12,56%) și zahăr (11,98%).

Prețuri mai mari la alimentele procesate, în următoarele2-3 luni

La rândul său, președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declaratla începutul lunii mai că prețurile produselor alimentare procesatevor crește în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. Declarația afost făcută la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTv.

El a afirmat că majorările de prețuri au început deja și se vorderula pe parcursul următoarelor luni. „Va fi o medie între 8 și10%. La cereale și la produse de panificație spre toamnă vom asistala o sistare de prețuri și poate chiar la o reducere. La legume vaurma o scădere”, a adăugat el. Minea consideră că nu se poate facenimic pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente.

În aceeași emisiune, secretarul de stat în MinisterulAgriculturii, Adrian Rădulescu, a explicat majorările de prețuriprin scumpirea cerealelor. „Cerealele, pentru prima dată după 20 deani, au avut o creștere extraordinară de prețuri. Discutam de120-130 de euro pe tonă și, la un moment dat, am ajuns la 260 deeuro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6luni, deci ceea ce a început în decembrie va avea la sfârșitullunii mai o creștere, care înseamnă influența cerealelor în prețulcărnii”, a spus Rădulescu.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,12%comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri depeste 10% au fost înregistrate la legume și conserve de legume(19,2%), în special pentru cartofi (24,7%) și fructe proaspete(12,56%).

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide