HARTA carburanților în UE. Cu cât s-a scumpit benzina în România în 2012

Publicat: 18/03/2013, 19:16
Actualizat: 21/03/2019, 11:18

În 2012, prețul unui litru de benzină fără taxe și impozite a crescut, în medie, cu 3,8% în România, în timp ce în alte state europene, precum Germania sau Spania, prețul carburantului a scăzut cu circa cinci procente, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene (CE).

Astfel, dacă la începutul anului trecut prețul cerut de un distribuitor de carburant era de aproximativ 63 de eurocenți pe litru, la care se adaugă taxele percepute de stat, 12 luni mai târziu, mai exact la jumătatea lunii decembrie, un litru de benzină costa, în medie, 66 de eurocenți.

CITEȘTE ȘI: Anunțul care l-a lăsat fără replică și pe șeful Poliției Rutiere: soluția ULUITOARE anunțată de ministrul de Interne pentru șoferii din România

Spre comparație, în Germania, prețul unui litru de benzină fără taxele și impozitele percepute la carburanți, costa 69 de eurocenți în ianuarie 2012, iar la sfârșitul anului 65 de eurocenți, cu 5,1% mai puțin.

În 2012, cele mai mari scumpiri la carburanți au avut loc în Irlanda (14,6%), Malta (10,5%) și Bulgaria (8,5%), în timp ce în alte nouă state europene, prețul benzinei a scăzut, reiese din datele oficiale.

Click pe imagine pentru a mări

România a rămas însă pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul unui litru de benzină la pompă.

Astfel, la jumătatea lunii decembrie, un român scotea din buzunar, în medie, 1,25 de euro pentru un litru de benzină, în timp ce în Italia, același tip de carburant costa 1,74 euro.

Chiar și așa, dintr-o analiză realizată de gândul reiese că un român care câștigă salariul minim garantat de către stat își poate alimenta mașina de trei ori pe lună, în timp ce venitul minim garantat unui cetățean din Irlanda îi ajunge pentru a face 25 de plinuri.

În 2013, conform calendarului stabilit de executiv nivelul accizelor pentru motorină va crește de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Totodată, cursul la care se va calcula nivelul accizelor la carburanți, respectiv cotația oficială anunțată în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2011 (4,5223 lei/euro) de către Banca Centrală Europeană (BCE) este mai mare decât cel după care s-au calculat anul trecut.

În situația în care companiile petroliere vor decide să transfere aceste costuri suplimentare în prețul carburanților, pentru un litru de motorină șoferii vor plăti anul acesta cu 14 bani în plus, reiese din calculele gândul.

Sursă date: Comisia Europeană (prețul unui litru de benzină la pompă în euro)

Cum se calculează prețul la carburanți

Pentru a calcula prețul la pompă al benzinei și motorinei, companiile petroliere din România iau în considerare următoarele costuri:

• Taxa pe valoare adăugată (TVA) – 24%.

• Acciza (potrivit calendarului stabilit de executiv, de la 1 ianuarie 2013, accizele pentru motorină vor crește cu 17 euro, urmând să ajungă de la 374 euro pe tonă la 391 euro pe tonă).

• Costurile logistice, respectiv de distribuție, de întreținere și de amortizare (rovigneta sau anvelopele de iarnă).

• Costurile de operare ale rețelei de distribuție, mai exact salariile, taxele, impozitele locale, utilitățile și investițiile obligatorii.

•. Costul materiei prime.

• Costurile financiare precum dobânzi pentru creditele de investiții sau cursul valutar.

• Adaosul comercial.

Of-ul benzinarilor

Reprezentanții companiilor petroliere s-au plâns în repetate rânduri că prețurile practicate în România nu asigură amortizarea costurilor. Totodată, reprezentații Executivului au demarat o serie de negocieri pentru a stabili o formulă de calcul transparentă pe baza căreia să fie calculat prețul carburanților, însă cele două părți nu au ajuns la niciun compromis.

Constantin Tampiza, fostul directorul general al Lukoil România și actual reprezentant al președintelui grupului petrolier cu sediul la Moscova Vagit Alekperov, a declarat în primăvara anului trecut, la GÂNDUL LIVE, că un preț corect pentru carburanți ar însemna o scumpire cu circa 20 de bani pe litru.

„Așteptăm, suntem răbdători, dar dacă vorbim la sincer, astăzi, la prețurile actuale care sunt, noi trebuie să avem o marjă mai sus cel puțin cu 80-90 de dolari la tonă. Ce înseamnă 80-90 de dolari la tonă? Înseamnă undeva la 24-26 de bănuți la litru”, a declarat la acea vreme Tampiza. Fostul director Lukoil a mai precizat că, în absența unui preț corect, unii benzinari s-ar putea vedea nevoiți să plece din România.

În acest sens, la începutul lunii aprilie au fost demarate o serie de discuții între reprezentanții Guvernului și cei ai companiilor petroliere prezente pe piața locală cu privire la o posibilă formulă de calcul a prețurilor carburanților, formulă care să asigure transparența și o marjă fixă de venituri pentru toți benzinari.

„Se caută o soluție care să răspundă la presiunile opiniei publice legate de prețul petrolului, luându-se exemplul unor state din Uniunea Europeană, în speță Slovenia. A apărut ideea, ca să nu mai fie suspiciuni de înțelegere, de cartel, să introducem un preț maxim care să fie bazat pe o formulă de calcul derivată din cotațiile internaționale”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unei ediții GÂNDUL LIVE.

Noua formulă de calcul a prețului carburanților ar presupune o marjă fixe la care să se adauge cotațiile internaționale ale barilului de petrol.

Petrom, cea mai valoroasă companie din România, a înregistrat în 2011 un profit istoric în România, respectiv 887 de milioane de euro, în creștere cu 72% față de 2010 și vânzări de 5,3 miliarde de euro. Compania petrolieră controlată de grupul austriac OMV este singura, din topul celor mai mari companii din industrie, care a ieșit pe plus anul trecut.

5 companii petroliere au primit la începutul lui 2012 amenzi-record

Pe 10 ianuarie 2012, cinci companii petroliere au fost sancționate de către Consiliul Concurenței cu o amendă-record, de 205 milioane de euro, pentru că s-ar fi înțeles să retragă de pe piață un sortiment de benzină în perioada 2007-2008.

Sancțiunea este fără precedent în România, dar și în Uniunea Europeană. Președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu a explicat la acea vreme că OMV Petrom a fost amendată cu „un pic peste 3%” din cifra de afaceri pentru că a fost inițiatoarea înțelegerii. Companiile au contestat amenzile în instanță.

Totodată, OMV Petrom a inițiat anul trecut negocierile cu autoritățile române pentru stabilirea nivelului redevențelor pentru petrol și gaze. Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, au fost fixate în 2004, prin contractul de privatizare a companiei Petrom și sunt valabile până în 2014.

Asupra renegocierii redevențelor s-a pronunțat și președintele Traian Băsescu. Șeful statului a precizat la începutul anului că așteaptă anul 2014 „Și atunci Petrom trebuie să știe că redevențele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe”.

Petrom asigură între 35% și 40% din consumul de energie la nivel național și este totodată unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului. „Anual, am asigurat între 10% și 11% din veniturile bugetare ale țării. Apoi, este contribuția la dezvoltarea economică, prin investițiile realizate”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

În perioada 2005-2011, Petrom a plătit taxe și impozite în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei, investițiile anuale ridicându-se la circa un miliard de euro, potrivit raportului financiar al companiei, citat de Mediafax.

Potrivit estimărilor realizate de reprezentanții Petrom, o investiție de un miliard de euro ar putea asigura furnizarea a 8 miliarde de tone de petrol, crearea anuală a 26.000 de locuri de muncă și generarea unei contribuții la produsul intern brut (PIB) de 2,3 miliarde de euro. Compania a anunțat anul trecut că intenționează să continue investițiile în România dacă va exista un mediu favorabil și estimează că aceste investiții se vor ridica anual între suma de 0,8 și 1,2 miliarde de euro până în 2014.

Sursă date: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Ce profituri și-au calculat benzinarii pentru 2012

OMV Petrom estimează că va înregistra și în 2012 un nou profit record, de 3,784 miliarde lei (echivalentul a 867,8 milioane euro), mai mare față de câștigul istoric din 2011, de 3,685 miliarde lei.

Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de circa 652 de milioane de euro, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce vânzările au crescut cu 18 procente, a 4,3 miliarde de euro.

Grupul Rompetrol a mizat în 2012 pe o creștere a cifrei de afaceri de 38%, de la 6,8 miliarde dolari anul trecut la 9,4 miliarde de dolari, susținută de finalizarea investițiilor de majorare a capacității de prelucrare a rafinăriei Petromidia. Compania Rompetrol Rafinare SA, care include operațiunile de rafinare ale grupului Rompetrol, a estimat că își va reduce de aproape două ori pierderile din 2012, la 86 milioane de dolari.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol, operează în prezent 430 de benzinării în țara noastră și intenționează să deschidă alte 150 de benzinării în următorii cinci ani.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...