Harta celor mai mari băutori de bere din Europa

"România este, în special, un stat pe care îl vedem ca pe unul de test pentru noi inițiative, un stat în care există mult dinamism al berarilor."

Românii se află pe locul al șaptelea în topul consumului de bere pe cap de locuitor, bând, în 2010, în medie, 88 de litri de bere, depășind astfel media europeană de 80 de litri pe cap de locuitor, dar fiind devansați de către locuitorii unor state europene cu tradiție în această industrie, cum ar fi Irlanda, Austria sau Germania, conform datelor făcute publice, miercuri, de către reprezentanții Asociației Berarii României.

Primul loc este ocupat de către cehi, care consumă anual cu 56 de litri mai mult decât românii, mai exact 144 de litri de bere pe cap de locuitor, ei fiind urmați în clasament de germani, cu 107 litri de bere, de austrieci, cu 105 litri de bere și de norvegieni, care beau anual circa 105 litri de bere pe cap de locuitor.

Locuitorii Lituaniei și cei ai Irlandei consumă cu doar doi litri de bere mai mult decât românii.

Consumul de bere al vecinilor bulgari este cu 21 de litri mai mic decât cel al românilor, ei poziționându-se pe locul al 19-lea al clasamentului și fiind devansați astfel, printre alții, de către belgieni, britanici și letoni. Ungurii, beau, la rândul lor, cu 27 de litri de bere mai puțin decât românii și cu 6 litri de bere mai puțin decât bulgarii, având un consum anual de 61 de litri pe cap de locuitor.

Pe penultimul loc al clasamentului se află italienii, care consumă anual mai puțin de 30 de litri de bere pe cap de locuitor, iar ultimul loc este ocupat de către turci, care nu consumă mai mult de 12 litri de bere pe an pe cap de locuitor.

(Click pentru a mări)

Sursă infografic: gândul.info (Corina Vârlan)

Pentru anul trecut, Asociația Berarii României nu a prezentat încă date comparative, dar a anunțat că în România consumul de bere pe cap de locuitor a crescut față de 2010 cu un litru, ajungând la 89 de litri, nivel similar cu cel din 2009. Recordul istoric, potrivit reprezentanților asociației, a fost înregistrat în urmă cu patru ani, în 2008, atunci când românii au consumat 100 de litri de bere pe cap de locuitor, față de 94 de litri de bere pe cap de locuitor în 2007.

„În România există deja cei patru mari producători mondiali de bere și alți investitori stăini care dețin centre de producție datorită culturii berii care există în această țară și a faptului că românul apreciază un produs natural. Cred că din acest punct de vedere, România ar putea reprezenta un interes pentru investitorii străini”, a declarat pentru gândul Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României.

PET-ul rămâne preferatul românilor

În topul preferințelor românilor în ceea ce privește modul de ambalare al berii rămâne pe primul loc PET-ul, mai mult de jumătate dintre români alegându-l. Ponderea celor care cumpără sticle sau doze de bere rămâne similar cu cel din anii trecuți, de 30,2%, respectiv 14% din totalul vânzărilor, iar cea a persoanelor care aleg draught-ul se află în ușoară creștere, ajungând la 3,7% din totalul vânzărilor din România.

„Având această alternativă a PET-ului practic (n.r. românul) are avantajul de a cumpăra aceeași cantitate la un preț mult mai mic. Cred că dacă nu ar fi fost această penetrare a PET-ului ne-ar fi fost imposibil să generăm acel volum de vânzări similar cu cel din 2010”, a declarat Bratu.

98,6% din berea consumată în România este produsă la nivel local

Anul trecut în România s-au vândut 17 milioane de hectolitri de bere, nivel similar cu cel din 2009, dar în scădere față de anii precedenți, când s-au vândut până la 20,2 milioane de hectolitri de bere. „Aproximativ 98,6% din acest consum provine din producția internă”, a mai explicat Bratu.

În 2011, din România s-au exportat 0,17 milioane de hectolitri de bere, în ușoară creștere față de anul precedent, atunci când volumul exporturilor era de 0,14 milioane de hectolitri.

România se află pe penultimul loc al clasamentului importurilor de bere din Europa, depășind doar Polonia. Ungaria și Bulgaria se află, la rândul lor, pe locurile 24 și 25. La polul opus, cel mai mare importar de bere este Luxemburg, conform datelor pe 2010 ale Asociației Berarii României, pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursă: Asociația Berarii României

Importurile de bere au însumat anul trecut 0,27 milioane de hectolitri, în ușoară creștere față de cele din 2010.

„România și Bulgaria sunt două state în care berarii s-au hotărât să investească foarte mult și acest lucru înseamnă că pentru noi, ei reprezentau piețe noi. Era interesant de văzut cum urma să se organizeze piața. Din cauza faptului că piața nu avea o istorie foarte îndelungată, erau unele zone în care berarii României au venit cu o perspectivă proaspătă, după părea mea, mai bună decât cea a piețelor cu tradiție și cu investiții mai mici. România este, în special, un stat pe care îl vedem ca pe unul de test pentru noi inițiative, un stat în care există mult dinamism al berarilor”, a declarat pentru gândul Pierre-Olivier Bergeron, secretarul general al Asociației Berarii Europei.

Cu cât contribuie berarii la bugetul de stat al României

Contribuția pieței berii la bugetul de stat al României a crescut anul trecut cu 2 milioane de euro, ajungând la suma de 272 de milioane de euro, o valoare similară cu cea din anul 2008, atunci când românii consumau circa 100 de litri de bere pe cap de locuitor.

În ceea ce privește situația de la nivelul Uniunii Europene, berarii contribuie la bugetele de stat ale țărilor europene cu peste 50 de miliarde de euro, ce provin în principal din plata taxelor, ei având vânzări anuale de 106 miliarde de euro.

Inchide