HARTA INVESTIȚIILOR din România în 2011. Cât au investit străinii în județul tău

HARTA INVESTIȚIILOR din România în 2011. Cât au investit străinii în județul tău
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:47

Anul trecut valoarea investițiilor străine directe (ISD) din România s-a ridicat la suma de 1,9 miliarde de euro, conform datelor făcute publice de către reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR). Circa 24% din această sumă a reprezentat valoarea investițiilor străine noi, care a fost de circa 455,3 milioane de euro.

În ciuda impactului pe care l-a avut criza economică asupra României și a faptului că ISD au scăzut în 2011, statul român a reușit să atragă investiții străine în valoarea totală mai mare decât vecinii bulgari sau decât grecii, care au atras, în aceeași perioadă, ISD în valoare de 1,34 miliarde de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro, conform raportului „Tabloul investițonal regional în 2011 și 2012” realizat de către Andreea Paul, consilier de stat pe probleme economice al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

În România au fost realizate în 2011 investiții străine și românești noi în valoare de 865,6 milioane de euro ce au dus la crearea a 9.300 de noi locuri de muncă. Statistica se referă la totalul din România, pe județe, fără a include însă Capitala și Ilfov.

Valoarea investițiilor românești noi a fost de 410,3 milioane de euro, mai exact 2,7% din valoarea totală a investițiilor nete din România, de 15,2 miliarde de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În timp ce străinii au ales să investească, în special, în industria auto, în producerea energiei electrice prin metode neconvenționale sau în energie regenerabilă, investițiile autohtone s-au axat, în principal, pe industria de prelucrare a lemnului, pe sectorul agricol, pe sectorul turistic și pe comerț.

În 2011 au fost realizate 477 de proiecte de investiții, atât străine, cât și autohtone, în valoare de 2,3 miliarde de euro, ce se vor desfășura în 2012. Prin intermediul lor vor fi create alte 6.700 de locuri de muncă.

(Click pentru a mări)

Sursă: date cuprinse în raportul „Tabloul investițonal regional în 2011 și 2012”

NOTĂ: Investițiile din județul Ilfov și din Capitală au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD

Topul județelor care au atras celor mai mari investiții în 2011

Clujul a fost anul trecut județul care a atras cele mai mari investiții străine noi, în valoare totală de 120,37 de milioane de euro. Pe locul al doilea în acest top se află județul Olt. Următoarele trei poziții au fost ocupate de către județele Prahova, Sălaj și Constanța, care au reușit să atragă, în total, investiții străine noi în valoare de 107,48 de milioane de euro.

Cele mai multe locuri de muncă, respectiv 1.052, au fost create anul trecut în județul Timiș. Peste 900 de locuri de muncă au fost create, de asemenea, în județe precum Prahova și Satu Mare.

Raportul a fost realizat pe baza informațiilor legate de investițiile noi, ce au început din 2011, și de investițiile cele mai probabile pentru 2012 obținute de către cabinetul consilierului de stat din partea prefecturilor.

În județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj și Mehedinți nu au fost demarate și nici nu s-a anunțat demararea vreunei investiții, pentru perioada 2011 – 2012, conform raportului citat. De asemenea, în realizarea raportului nu au fost luate în considerare investițiile din județul Ilfov și din Capitală, care au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...