HARTA INVESTIȚIILOR din România în 2011. Cât au investit străinii în județul tău

Pe primul loc se află...

Anul trecut valoarea investițiilor străine directe (ISD) din România s-a ridicat la suma de 1,9 miliarde de euro, conform datelor făcute publice de către reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR). Circa 24% din această sumă a reprezentat valoarea investițiilor străine noi, care a fost de circa 455,3 milioane de euro.

În ciuda impactului pe care l-a avut criza economică asupra României și a faptului că ISD au scăzut în 2011, statul român a reușit să atragă investiții străine în valoarea totală mai mare decât vecinii bulgari sau decât grecii, care au atras, în aceeași perioadă, ISD în valoare de 1,34 miliarde de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro, conform raportului „Tabloul investițonal regional în 2011 și 2012” realizat de către Andreea Paul, consilier de stat pe probleme economice al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

În România au fost realizate în 2011 investiții străine și românești noi în valoare de 865,6 milioane de euro ce au dus la crearea a 9.300 de noi locuri de muncă. Statistica se referă la totalul din România, pe județe, fără a include însă Capitala și Ilfov.

Valoarea investițiilor românești noi a fost de 410,3 milioane de euro, mai exact 2,7% din valoarea totală a investițiilor nete din România, de 15,2 miliarde de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În timp ce străinii au ales să investească, în special, în industria auto, în producerea energiei electrice prin metode neconvenționale sau în energie regenerabilă, investițiile autohtone s-au axat, în principal, pe industria de prelucrare a lemnului, pe sectorul agricol, pe sectorul turistic și pe comerț.

În 2011 au fost realizate 477 de proiecte de investiții, atât străine, cât și autohtone, în valoare de 2,3 miliarde de euro, ce se vor desfășura în 2012. Prin intermediul lor vor fi create alte 6.700 de locuri de muncă.

(Click pentru a mări)

Sursă: date cuprinse în raportul „Tabloul investițonal regional în 2011 și 2012”

NOTĂ: Investițiile din județul Ilfov și din Capitală au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD

Topul județelor care au atras celor mai mari investiții în 2011

Clujul a fost anul trecut județul care a atras cele mai mari investiții străine noi, în valoare totală de 120,37 de milioane de euro. Pe locul al doilea în acest top se află județul Olt. Următoarele trei poziții au fost ocupate de către județele Prahova, Sălaj și Constanța, care au reușit să atragă, în total, investiții străine noi în valoare de 107,48 de milioane de euro.

Cele mai multe locuri de muncă, respectiv 1.052, au fost create anul trecut în județul Timiș. Peste 900 de locuri de muncă au fost create, de asemenea, în județe precum Prahova și Satu Mare.

Raportul a fost realizat pe baza informațiilor legate de investițiile noi, ce au început din 2011, și de investițiile cele mai probabile pentru 2012 obținute de către cabinetul consilierului de stat din partea prefecturilor.

În județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj și Mehedinți nu au fost demarate și nici nu s-a anunțat demararea vreunei investiții, pentru perioada 2011 – 2012, conform raportului citat. De asemenea, în realizarea raportului nu au fost luate în considerare investițiile din județul Ilfov și din Capitală, care au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide