HARTA PREȚURILOR apartamentelor la nivel național. Cât mai valorează locuința ta

Redactor:
Simona Simionescu
Specialiștii susțin că nu există nicio șansă de creștere a prețurilor apartamentelor vechi în următoarele șase luni.

Apartamentele s-au ieftinit cu aproape 13% în marile orașe înultimele 12 luni și sunt șanse ca prețurile să rămână aproximativla același nivel până la sfârșitul anului, cu mici variații, susținspecialiștii.

Cu toate acestea, românii nu se înghesuie să profite dereduceri, din cauza condițiilor economice neprielnice. Acesta estede altfel și motivul pentru care apartamentele nu se vor scumpiprea curând.

„Nu există nicio șansă de creștere a prețurilor apartamentelorvechi în următoarele șase luni, pentru că nu există niciun argumentobiectiv care să alimenteze acest trend. Cererea nu e sprijinită denimic, nivelul de trai e jos, finanțarea nu se îmbunătățește, iarsalariile nu cresc”, a declarat pentru gândul AdrianCrivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.

CLICK pentru aMĂRI

În luna mai, metrul pătrat util de apartament costa în medie1.045 euro, în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța,Timișoara, Iași și Ploiești, după cum arată indicele de prețcalculat de portalul www.imobiliare.ro. Scăderea este de 12,6% fațăde luna mai a anului trecut și de 0,4% comparativ cu aprilie2011.

Sub pragul de 1.000 deeuro/mp în București

Cu toate ieftinirile de pe piața imobiliară, Bucureștiul rămâneun oraș scump. Cel mai mult costă apartamentele noi cu trei camere(1.456 euro/mp), iar cel mai mic preț există în cazul celor vechicu patru camere (990 euro/mp). Acestea sunt prețurile medii, pentrucă există diferențe mari de la o zonă la alta.

De exemplu, pentru un apartament cu patru camere din zona MihaiBravu – Piața Muncii, proprietarul cere 118.500 euro, iar pentrutrei camere din Dorobanți – Floreasca, 150.000 de euro, potrivitanunțurilor de vânzare postate pe www.imobiliare.ro.

Garsoniere scumpe înCluj-Napoca

Pretenții mari au și proprietarii din Cluj-Napoca. Aici,locuințele noi și vechi au fost scoase la vânzare în luna mai cu unpreț mediu de 990 euro/mp util, cu 0,8% mai mare decât înaprilie.

Garsonierele construite înainte de 1990 sunt însă cele maiscumpe, respectiv 1.059 euro/mp, după cum arată indicatorul depreț. În zona Gării, o garsonieră costă 27.000 de euro, iar înMănăștur, cu o mie de euro mai mult. Pentru patru camere, prețulcerut în ultima zonă menționată este de 78.000 de euro.

Apartamentele cu treicamere s-au ieftinit în Constanța

La malul mării, proprietarii cer cu doar 40 de euro mai puțin pemetru pătrat comparativ cu Clujul.
În ultima lună, cele mai mari ieftiniri s-au constatat în cazullocuințelor vechi cu trei camere (-1,5%). În zona Faleza Nord, deexemplu, un asemenea apartament costă 75.000 de euro, față de78.000 de euro, în zona Capitol.

La Ploiești, apartamentele au fost scoase la vânzare cu un prețmediu de 900 euro/mp în mai, cu 0,6% mai mult față de aprilie. Înaceste condiții, două camere costă 45.000 de euro în zonaRepublicii, iar trei camere, 62.000 de euro.

În Brașov, prețul mediu este ceva mai mic, respectiv 876euro/mp, în creștere cu 0,6% față de aprilie. De exemplu, ogarsonieră costă 25.500 euro în Bartolomeu, iar trei camere înaceeași zonă, 37.000 de euro.

La Timișoara, prețurileau coborât sub 700 euro/mp

Prețurile apartamentelor din Timișoara au evut o evoluțieparticulară în mai, înregistrând o scădere de 3%, până la o mediede 779 de euro/mp util. Cel mai puțin costă locuințele vechi cupatru camere, respectiv 699 euro/mp. În zona Lipovei, bunăoară,pentru un asemenea apartament, proprietarul cere 59.000 deeuro.

În Iași, însă, prețurile au crescut cu 1,2% în mai, până la omedie de 827 euro/mp. Există însă diferențe mari de la o zonă laalta. În cazul apartamentelor cu trei camere, prețul poate chiar săse dubleze. În zona Alexandru cel Bun, un proprietar cere 38.500 deeuro, comparativ cu 70.000 de euro, în Nicolina.

Locuințele noi încep săse scumpească

În schimb, apartamentele noi s-au scumpit în majoritateaorașelor.

„În mai, dezvoltatorii din Cluj-Napoca, de pildă, au ridicat cu4,4% prețurile apartamentelor noi, față de aprilie”, a declaratAdrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliar. ÎnBucurești, creșterea a fost de 2,1%, iar în Constanța, de 0,4%.

Vânzătorii de apartamente noi spun că scumpirea locuințelor esteabsolut normală după doi ani de criză.

„Sperăm într-o creștere foarte lentă, firească, care săstabilizeze atât piața imobiliară, cât și economia”, a declaratpentru gândul NimrodZvik, managing partner al companiei Be Igloo. El este de părere căorice mișcare bruscă în piață ar aduce cu sine riscul unei noiprăbușiri.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide