HARTA prețurilor la BENZINĂ în 2012. Cu cât s-a scumpit benzina în România în primele două luni ale anului

Redactor:
Alexandra Pele
În primele două luni ale lui 2012, în România benzina....

Prețul benzinei a crescut, la pompă, cu circa 4,4% în primele două luni ale anului, de la 1,22 de euro pe litru la sfârșitul lui 2011, la 1,28 de euro pe litru la sfârșitul lunii februarie, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene.

Evoluția prețului benzinei la pompă, respectiv a prețului care include toate taxele și impozitele percepute de stat, clasează România pe ultimele poziții în topului scumpirilor din Uniunea Europeană, respectiv pe locul 24.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Bulgaria (11,6%), Ungaria (11,5%) și Polonia (10,9%). Singurul stat UE unde benzina s-a ieftinit în perioada analizată este Irlanda, unde prețul unui litru de carburant a scăzut ușor, cu 0,3% față de nivelul de la sfârșitul anului anterior.

Click pe imagine pentru a mări

În ceea ce privește prețul mediu al benzinei, România se află pe penultimul loc în Uniune, Bulgaria fiind singurul stat unde benzina este mai ieftină, respectiv 1,27 de euro pe litru.

Cu toate acestea, un angajat român care câștigă echivalentul salariului minim garantat își poate alimenta mașina lunar cu doar trei plinuri de benzină, reiese dintr-o analiză gândul. Asta în condițiile în care în Italia, unde prețul carburantului este cel mai mare dintre statele UE, un beneficiar de salariu minim și-ar putea folosi banii pentru a-și face plinul de opt ori.

Prețul benzinei depășește 1,7 euro pe litru în cinci state europene, respectiv Italia (1,76 euro pe litru), Grecia (1,76 euro pe litru), Danemarca (1,74 euro pe litru), Olanda (1,74 euro pe litru) și Suedia (1,7 euro pe litru), media de la nivelul Uniunii fiind de 1,6 euro pe litru.

Click pe imagine pentru a mări

Benzinarii au scumpit carburanții cu circa 31 de bani pe litru de la începutul anului

Carburanții din România s-au scumpit de patru ori în acest an. Prima majorare de preț a avut loc pe 1 ianuarie când Petrom, cel mai mare producător și distribuitor de carburanți din țară, a scumpit benzina cu 2 bani pe litru, iar motorina cu 9 bani pe litru. A doua modificare de preț a avut loc pe 6 ianuarie când prețurile carburanților au crescut cu 8 bani pe litru.

La doar două zile după ce șase companii din industria de profil au primit o amendă record de circa 205 milioane de euro, Petrom a decis să scumpească din nou prețul benzinei cu 9 bani pe litru. Majorarea a creat o reacție în lanț a benzinarilor. Pe 13 ianuarie, Rompetrol și Lukoil, principalii concurenți ai Petrom, au majorat prețurile cu până la 9 bani pe litru.

Pe 23 februarie, compania Petrom a scumpit din nou carburanții. Prețul benzinei și motorinei distribuite în stațiile grupului Petrom a crescut cu 12 respectiv 9 bani pe litru. A doua zi Rompetrol a scumpit benzina cu 12 bani pe litru.

Petrom a motivat scumpirile ca urmări ale majorării accizelor la motorină și cursului valutar la care se calculează acestea, în creștere cu 0,8% față de cursul din 2011.

Grupul Petrom a înregistrat în 2011 un profit record în creștere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câștig înregistrat vreodată de o companie din România, și vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro), potrivit Mediafax.

Presiunile dintre Iran și SUA ar putea duce la majorări ale prețului carburanților

Prețul benzinei ar putea să crească în continuare pe fondul tensiunilor dintre Iran și Statele Unite ale Americii, avertizează presa internațională. La sfârșitul anului trecut SUA și alte state europene au anunțat că intenționează să impună o serie de sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului din cauza programului nuclear controversat al statului.

Drept urmare, Iranul a amenințat că va bloca Strâmtoarea Ormuz, punct strategic pentru traficil petrolier mondiale, tranzitat anual de circa 40 la sută din petrolul mondial.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide