Harta prețurilor la benzină în UE exprimate în „plinuri” cumpărate din salariul minim garantat. Care este diferența dintre angajații români și cei din Ungaria sau din Luxemburg

Redactor:
Corina Vârlan
ÎN ROMÂNIA din 2009 și până în prezent...

În ciuda faptului că prețul benzinei, la pompă, în România este cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană (UE), lunar, un angajat român poate să își alimenteze mașina, din salariul minim garantat de către stat, cu doar aproape trei plinuri de benzină, fapt care ne plasează pe penultimul loc în rândul statelor membre ale UE.

Prețul mediu al benzinei în România este de circa 1,25 euro pe litru, conform celor mai recente date făcute publice de către Comisia Europeană (CE). Printre statele în care prețul benzinei este unul mai scăzut față de media UE se numără și Bulgaria și Cipru, unde ea se vinde cu 1,27 euro, respectiv cu 1,28 euro pe litru.

La polul opus, cel mai ridicat preț al benzinei se înregistrează în Italia, unde un litru costă, în medie, 1,75 de euro. Italia este urmată în top de state precum Grecia și Olanda, unde litrul de benzină costă 1,74 de euro, respectiv 1,73 de euro pe litru.

În ciuda faptului că litrul de benzină costă doar 1,25 euro în România, atunci când vine vorba despre cât de multe „plinuri de benzină” poate face un român din banii de salariu, România se clasează pe penultimul loc al topului, depășind doar Bulgaria. Dintr-un salariu minim garantat de către stat, de 162 de euro, un român poate cumpăra puțin peste trei plinuri de benzină într-o lună, dacă luăm în considerare un „plin” de 40 de litri de benzină.

Câte plinuri poți să cumperi în UE în funcție de salariul minim net și de prețul benzinei din fiecare stat în parte (click pentru a mări)

Notă: Pe hartă apar doar 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru ca acestea să poată fi corelate cu cele mai recente date Eurostat, Biroul de Statistică al UE, cu privire la salariul minim garantat primit lunar de către angajații din Europa.

Sursă infografic: gândul.info (Corina Vârlan). Notă: Cifrele au fost rotunjite, în plus sau în minus, în funcție de fiecare caz în parte.

Lituanienii se află pe penultimul loc al acestui clasament, cu doar patru plinuri de benzină ce pot fi cumpărate lunar dintr-un salariu minim net garantat, ei fiind urmați de către estonieni, de către letoni, de către cehi și de către vecinii unguri, care nu pot cumpăra nici ei mai mult de cinci litri de benzină din salariul lor minim garantat lunar care variază între 232 și 327 de euro.

La polul opus, cei care locuiesc în Luxemburg pot alimenta lunar o mașină cu cele mai multe plinuri de benzină, mai exact pot face 33 de plinuri, având în vedere faptul că salariul lor minim garantat lunar este de 1.801 euro. Ei sunt urmați în top de către irlandezi, care își pot alimenta mașinile cu 25 de plinuri de benzină în fiecare lună și de către belgieni și francezi, care pot face, la rândul lor, circa 22 de plinuri de benzină lunar.

În cazul Greciei, care a primit recent acordul miniștrilor de finanțe ai zonei euro pentru cel de-al doilea plan de salvare de la faliment, angajații, care câștigă lunar un salariu minim garantat de 877 de euro, pot face 13 plinuri de benzină a câte 40 de litri fiecare. În schimbul salvării statului elen de la faliment, oficialii de la Atena s-au angajat să reducă însă salariul minim garantat la 750 de euro pe lună.

În 2012 benzina s-a scumpit în România cu 4,2%, iar motorina cu 3%

De la începutul anului 2012 și până în prezent, prețul benzinei a crescut în România cu 4,2%, la fel ca cel al motorinei, la nivelul UE majorarea medie fiind de 4,7% la sortimentul de benzină Euro 95 și de 4% la Euro Diesel 95 potrivit datelor remise gândul de către Andreea Paul, consilier de stat al premierului.

Cea mai recentă scumpire a avut loc vineri, când Rompetrol a scumpit benzina cu 16 bani pe litru și motorina cu 12 bani pe litru. Joi, benzina s-a scumpit cu 12 bani pe litru și motorina s-a scumpit cu 9 bani pe litru și în cazul stațiilor de alimentare ale grupului Petrom, după ce cu doar o zi în urmă, reprezentanții companiei anunțaseră că au înregistrat în 2011, un profit de 877 de milioane de euro, cel mai mare câștig obținut până acum de o companie din România.

La nivelul UE, în 2012, prețul mediu de vânzare a benzinei a înregistrat o scădere de 2,2%, în timp ce în cazul motorinei el a rămas neschimbat.

Din 2009 și până în prezent prețul benzinei a crescut cu 93%, iar cel al motorinei 60%

De la începutul anului 2009 și până la data de 24 februarie 2012, în România, prețul benzinei la pompă a crescut de la 0,66 euro pe litru la 1,28 euro pe litru, mai exact cu 93%, mult peste majorarea medie la nivelul UE, de 60%. În cazul motorinei, în aceeași perioadă, prețul mediu a fost majorat cu 68%, ajungând de la 0,79 euro pe litru la 1,32 euro pe litru. La nivelul UE majorarea medie a fost de 55%.

Inchide