• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Harta salariilor din România. Județele în care se câștigă mai bine decât în 2009

Salariații din Brașov, Timiș și București sunt singurii cărora salariile medii nete le-au crescut în 2010 față de nivelul înregistrat în anul precedent, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Salariații din Brașov, Timiș și București sunt singurii cărorasalariile medii nete le-au crescut în 2010 față de nivelulînregistrat în anul precedent, conform celor mai recente date aleInstitutului Național de Statistică (INS). Singurii câștigătorireali în lupta cu inflația însă sunt angajații din județul Brașov,unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Deși în Timiș și înBucurești salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acestlucru nu a putut compensa creșterea generalizată a prețurilor din2010, de 7,96%.

În termeni nominali, angajații din Capitală au în continuarecel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe lună (veziharta). Despre o forță de muncă bine plătită vorbim și în județeleSibiu și Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424de lei.

„Zonele deja dezvoltate economic, precum Capitala, atraginvestitori care oferă locuri de muncă destinate personaluluifoarte specializat. De aici și veniturile salariale peste medie dinaceste regiuni”, explică pentru gândul CristianPârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri dinRomânia (AOAR). El sugerează chiar posibilitatea ca autoritățilelocale din regiunile mai puțin dezvoltate să ofere stimulentefiscale țintite către acei investitori care aduc locuri de muncă.Asta pentru că, „în paradigma actuală, niciun investitor nu vaprefera Vasluiul Timișoarei”, concluzionează reprezentantulAOAR.

Vicecampioni europeni la sărăcie

Cele mai severe scăderi salariale s-au consemnat tocmai înjudețele în care nivelul era oricum unul scăzut. În Călărași,remunerația medie a unui angajat s-a depreciat cu peste 15%, pânăla numai 952 de lei, aceasta fiind cea mai mare diminuare la nivelnațional. Cel mai mic salariu din România, de 933 de lei, esteîncasat de locuitorii județului Covasna.

De altfel, toate regiunile administrative ale României, cuexcepția București-Ilfov, sunt prezente în topul celor mai sărace20 de zone din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, biroul destatistică al Uniunii Europene. Cea mai săracă regiune din UE esteSeverozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe cap de locuitor de 28%din media comunitară la nivelul anului 2008.

CLICK PENTRU A MĂRI

Locul secund este ocupat de regiunea de nord-est a României,respectiv județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui,unde puterea de cumpărare este de 29% din media UE.

Zona de centru, formată din județele Alba, Brașov, Covasna,Harghita, Mureș și Sibiu, este cea mai bogată regiune din Româniacu excepția București-Ilfov, însă ocupă poziția a 19-a înclasamentul regiunilor paupere ale Europei.

160.000 de euro, cel mai mare salariu oficial dinRomânia

Chiar dacă veniturile mari sunt mai degrabă excepția, înRomânia s-au încasat salarii considerate de excepție în orice stateuropean. Astfel, cel maimare salariu brut încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună, și a fostridicat de la ghișeu, sau primit direct în cont, de un bancher dinBucurești, potrivit datelor Fiscului furnizate recent pentrugândul. Topul celor mai mari zece salariiîncasate în 2009, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane delei (66.000 de euro pe lună), este dominat de către bancheri, careocupă nu mai puțin de șapte poziții din acest clasament, pe lângăei făcându-și loc șeful unei companii de asigurări, un angajat îndomeniul publicității și managerul unei companii de pe piațatelecomunicațiilor.

Inchide