Harta salariilor din România. Județele în care se câștigă mai bine decât în 2009

Harta salariilor din România. Județele în care se câștigă mai bine decât în 2009
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 21:10

Salariații din Brașov, Timiș și București sunt singurii cărorasalariile medii nete le-au crescut în 2010 față de nivelulînregistrat în anul precedent, conform celor mai recente date aleInstitutului Național de Statistică (INS). Singurii câștigătorireali în lupta cu inflația însă sunt angajații din județul Brașov,unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Deși în Timiș și înBucurești salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acestlucru nu a putut compensa creșterea generalizată a prețurilor din2010, de 7,96%.

În termeni nominali, angajații din Capitală au în continuarecel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe lună (veziharta). Despre o forță de muncă bine plătită vorbim și în județeleSibiu și Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424de lei.

„Zonele deja dezvoltate economic, precum Capitala, atraginvestitori care oferă locuri de muncă destinate personaluluifoarte specializat. De aici și veniturile salariale peste medie dinaceste regiuni”, explică pentru gândul CristianPârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri dinRomânia (AOAR). El sugerează chiar posibilitatea ca autoritățilelocale din regiunile mai puțin dezvoltate să ofere stimulentefiscale țintite către acei investitori care aduc locuri de muncă.Asta pentru că, „în paradigma actuală, niciun investitor nu vaprefera Vasluiul Timișoarei”, concluzionează reprezentantulAOAR.

Vicecampioni europeni la sărăcie

Cele mai severe scăderi salariale s-au consemnat tocmai înjudețele în care nivelul era oricum unul scăzut. În Călărași,remunerația medie a unui angajat s-a depreciat cu peste 15%, pânăla numai 952 de lei, aceasta fiind cea mai mare diminuare la nivelnațional. Cel mai mic salariu din România, de 933 de lei, esteîncasat de locuitorii județului Covasna.

De altfel, toate regiunile administrative ale României, cuexcepția București-Ilfov, sunt prezente în topul celor mai sărace20 de zone din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, biroul destatistică al Uniunii Europene. Cea mai săracă regiune din UE esteSeverozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe cap de locuitor de 28%din media comunitară la nivelul anului 2008.

CLICK PENTRU A MĂRI

Locul secund este ocupat de regiunea de nord-est a României,respectiv județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui,unde puterea de cumpărare este de 29% din media UE.

Zona de centru, formată din județele Alba, Brașov, Covasna,Harghita, Mureș și Sibiu, este cea mai bogată regiune din Româniacu excepția București-Ilfov, însă ocupă poziția a 19-a înclasamentul regiunilor paupere ale Europei.

160.000 de euro, cel mai mare salariu oficial dinRomânia

Chiar dacă veniturile mari sunt mai degrabă excepția, înRomânia s-au încasat salarii considerate de excepție în orice stateuropean. Astfel, cel maimare salariu brut încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună, și a fostridicat de la ghișeu, sau primit direct în cont, de un bancher dinBucurești, potrivit datelor Fiscului furnizate recent pentrugândul. Topul celor mai mari zece salariiîncasate în 2009, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane delei (66.000 de euro pe lună), este dominat de către bancheri, careocupă nu mai puțin de șapte poziții din acest clasament, pe lângăei făcându-și loc șeful unei companii de asigurări, un angajat îndomeniul publicității și managerul unei companii de pe piațatelecomunicațiilor.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...