HARTA SALARIILOR MINIME în lume. Românii, depășiți doar de bulgari în topul celor mai prost plătiți angajați din UE

Publicat: 09/12/2013, 10:37
Actualizat: 20/03/2019, 16:29

Chiar și după majorarea salariului minim la 900 de lei, la jumătatea anului viitor, România va continua să ocupe penultimul loc la nivel european în ceea ce privește nivelul acestui venit.

Cel mai prost plătiți salariați din România câștigă în prezent puțin peste un euro pe oră, cu 10 eurocenți mai mult decât vecinii din Bulgaria. În 2014, suma va ajunge la circa 1,2 euro pe oră, mai puțin decât un angajat din America Latină sau din Beijing, reiese din datele Eurostat și ale Națiunilor Unite.

La nivel mondial există mai multe modele de acordare a salariului minim. În unele state, unde standardele de viață diferă de la regiune la regiune, precum China, salariul minim este stabilit la nivel local. În alte țări, precum Marea Britanie spre exemplu, salariul minim ține cont de nivelul de pregătire al angajatului. În alte state, precum Austria, Italia sau țările nordice, nu există un sistem de acordare a salariului minim.

Recent, Germania a surprins Europa prin compromisul politic asumat de cancelarul Angela Merkel în scopul formării unei coaliții de guvernare: introducerea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2015. Măsura ar putea duce la „erodarea” exporturilor, principala sursă de creștere a celei mai mari economii din Europa.

Nivelul propus – de 8,5 euro pe oră, de 8,5 ori mai mult decât în România spre exemplu – ar clasa Germania pe locul șase la nivel european, după Luxemburg, Franța, Belgia, Olanda și Irlanda, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Salariul minim din Luxemburg, de patru ori mai mare decât salariul mediu din România

În Uniunea Europeană există diferențe semnificative în ceea ce privește nivelul salariului minim. În șapte state, acesta este sub doi euro pe oră – Bulgaria 0,9 euro/oră, Letonia 1,7 euro/oră, Lituania 1,7 euro/oră, Estonia 1,9 euro/oră, Slovacia 1,9 euro/oră și Ungaria 1,9 euro/oră. În alte patru este cuprins între doi și trei euro pe euro – Cehia 2 euro/oră, Polonia 2,1 euro/oră, Croația 2,2 euro/oră și Portugalia 2,9 euro/oră. În Grecia și Spania este cuprins între trei și patru euro/oră, respectiv 3,3 și 3,9. În Malta este de 4 euro/oră, iar în Slovenia este de 4,5 euro/oră. În alte șapte state europene depășește șapte euro/oră: Marea Britanie 7,7 euro/oră, Irlanda 8,6 euro/oră, Olanda 9 euro/oră, Belgia 9,1 euro/oră, Franța 9,4 euro/oră și Luxemburg 11,1 euro/oră.

Salariații din Luxemburg se bucură de cele mai mari salarii minime, respectiv 11,1 euro pe oră, în timp ce bulgarii au cele mai scăzute salarii minime, circa 90 de eurocenți pe oră.

Practic, cel mai prost plătiți angajați din Luxemburg câștigă lunar peste 1.900 de euro, de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu brut din România, de circa 500 de euro, potrivit Institutului Naționa de Statistică.

Mai mult, cel mai prost plătiți angajați din economia românească au lefuri mai mici decât cele acordate în Argentina (2,8 euro/oră), Brazilia (1,4 euro/oră) sau China, unde salariul minim poate ajunge și la 1,8 euro pe lună în anumite provincii, reiese din datele Organizației Națiunilor Unite.

gândul vă prezintă Harta salariilor minime din lume (click pe imagine pentru a mări)

Exporturile germane, invidia Europei

În teorie, introducerea unui salariu minim ajută la stimularea consumului, însă poate duce la scăderea exporturilor, punctul forte al economiei germane, „invidia” Europei.

Anul trecut, valoarea exporturilor germane a depășit cu 190 de miliarde de euro valoarea importurilor, potrivit Deutsche Welle.

Acest surplus comercial a fost catalogat de Comisia Europeană drept o „slăbiciune structurală”, un dezechilibru care trebuie analizat. Mai mult, oficiali din Statele Unite, Italia sau Franța au afirmat că Germania câștigă de pe urma altor state europene.

Excedentul de cont curent al Germaniei reprezintă 7% din PIB-ul statului, în contextul în care majoritatea statelor europene au un deficit de cont curent.

În acest context, introducerea unui salariu minim nu a fost privită cu ochi buni de mediul de afaceri care nu sunt convinși că măsura este de natură să ducă la relansarea consumului intern.

„Germania nu își permite o coaliție de cadouri electorale”, a declarat Ulrich Grillo, președintele Federației Industriilor Germane, potrivit Reuters.

Potrivit institutului de cercetare DIW, în jur de 5,6 milioane de salariați primesc în prezent un salariu mai mic de 8,50 de euro pe oră. Mediul privat se teme că introducerea salariului minim va crește costul forței de muncă, deoarece nivelul de 8,5 euro pe lună este apropiat de nivelul salariului mediu din Germania.

Mai mult, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a catalogat măsura drept „o alegere greșită”.

Potrivit unui raport al băncii, în jur de un milion de locuri de muncă se vor pierde din cauza majorării costului forței de muncă.

Națiunile Unite: Nivelul salariului minim trebuie ales cu atenție

Introducerea salariului minim în state foarte sărace a dus la creșterea consumului intern și chiar la redresare economică, potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii.

În același raport se arată însă că sistemele actuale trebuie îmbunătățite, dar și că nivelul salariului minim trebuie stabilit cu atenție. Dacă este prea scăzut devine irelevant, iar dacă este prea ridicat poate duce la scăderea competitivității și la migrarea unor locuri de muncă la negru.

În jur de jumătate dintre cele 151 de state membre ONU nu au un sistem comprehensiv de acordare a unui salariu minim, în sensul că acesta nu se aplică pentru toți salariații din economie.

În India, spre exemplu, există 48 de salarii minime care se aplică pentru locurile de muncă din agricultură, minerit, extragerea țițeiului, precum și pentru salariații din companiile de stat. Practic, salariul minim se aplică pentru circa 1.123 de joburi, respectiv pentru două treimi dintre angajați. Nivelul acestuia depinde de regiune, dar ține cont și de activitatea economică, de tipul companiei (privată sau de stat) precum și de dimensiunea acesteia.

În Africa de Sud există un salariu minim doar pentru categorii de angajați considerați vulnerabili, mai exact, cei care nu sunt protejați de contracte colective de muncă. Salariul minim se aplică pentru angajații din 11 sectoare printre care comerț cu ridicata și cu amănuntul, munca la domiciliu, silvicultură, ferme, securitate privată, taximetrie, construcții civile, ospitalitate sau servicii de curățenie.

În Turcia, angajații care pot benficia de salariul minim sunt cei care s-au înregistrat în sistemul de asigurări sociale.

În Peru, salariul minim este stabilit la nivel național și îi acoperă pe toți salariații cu excepția muncitorilor din segmentul domestic (menajere, bone, grădinari etc.). Salariul minim este stabilit pentru șase categorii de angajați. Pentru fiecare categorie în parte salariul minim este stabilit în funcție de cel național. Spre exemplu, pentru salariații din sectorul minier, salariul minim este cu 25% mai ridicat decât salariul minim stabilit la nivel național.

În Mexic, sistemul este similar. Salariul mediu net oscilează în funcție de meserie și regiune. În 2005 existau 87 de meserii acoperite de salariul minim, numărul acesta scăzând la 72 începând din 2010.

În Filipine, salariul minim cunoaște foarte multe variațiuni în funcție de industrie și regiune. Statul este împărțit în 16 unități administrative. Fiecare unitate practică propria grilă de acordare a salariului minim în funcție de zona de activitate. Spre exemplu, în regiunea Capitalei există cinci categorii: non-agricultură, agricultură, spitale private cu 100 de paturi sau mai puțin, retail și servicii (cu 15 sau mai puțini angajați) și sectorul industrial.

În Vietnam există două categorii de salariu minim: unul aplicat pentru salariații din companiile străine, cel de-al doilea fiind aplicat companiilor autohtone, cooperativelor, fermelor. Nivelul depinde de la regiune la regiune.

În Brazilia, majorarea salariului minim și programul „Bolsa familia” sunt considerate a fi două măsuri ce au contribuit semnificativ la reducerea sărăciei, ceea ce a stimulat creșterea economică.

Salariul minim din Brazilia este stabilit atât la nivel național cât și la nivel local. Salariul minim național este aplicabil tuturor salariaților, inclusiv celor din zonele rurale sau din segmentul domestic.

În China, majorări coordonate ale salariului minim în toate provinciile au fost cheia strategiei de reducere a inegalității sociale și a redresării economice, încurajând consumul intern în contextul scăderii importurilor, se arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii.

Având în vedere că nivelul de trai diferă de la provincie la provincie, în China nu există un nivel național al salariului minim. Autoritățile locale sunt cele care stabilesc valoarea acestui salariu. În funcție de condițiile locale, în China sunt stabilite salarii minime în fiecare provincie, municipalitate, regiune autonomă și chiar district. Prin urmare, valoarea salariului minim variază între 0,84 euro pe oră (7 renminbi pe oră) în districtul C din Hubei și 1,8 euro pe oră (15,2 renminbi pe oră) în Beijing, potrivit companiei de consultanță Dezan. Shira & Associates.

Foto: Dezan Shira & Associates

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Cu au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
Medicul Virgil Musta cere LOCKDOWN total pentru a opri pandemia
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
El va fi noul premier al României! Este oficial! Ședință de urgență în PNL
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021