Hotelierii de pe litoral, nemulțumiți de legea care îi obligă să deschidă porțile încă de la 1 mai

Redactor:
Ionuț Morariu
Hotelierii de pe litoral, nemulțumiți de legea care îi obligă să deschidă porțile încă de la 1 mai
În schimb, hotelierii propun Ministerului Dezvoltării ca unitățile de pe litoral să fie deschise pe etape, în funcție de specificul fiecărei stațiuni.

În schimb, hotelierii propun Ministerului Dezvoltării caunitățile de pe litoral să fie deschise pe etape, în funcție despecificul fiecărei stațiuni.
„Ne-am dori cu toții ca hotelurile să fie deschise chiar dinaprilie și să se închidă în octombrie sau, poate, deloc”, adeclarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-DeltaDunării și al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT),citată de Mediafax.

O părere similară este exprimată și de reprezentanții FederațieiPatronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
„Niciunde în lume hotelurile nu se deschid toate odată. Spreexemplu, la capetele de sezon, gradul de ocupare mediu alhotelurilor de pe litoral este de 15-20%, în condițiile în care ounitate de cazare devine rentabilă de la un prag de ocupare de30-35%”, a explicat pentru gândul Daniel Vasilescu, președinteleFPTR. Turoperatorii dau ca exemplu Costineștiul.
O stațiune pentru tineri nu ar trebui deschisă la 1 mai, spun ei,pentru că elevii și studenții intră în vacanță abia în iunie.
În schimb, hotelierii din Mamaia se numără printre puținii oamenide afaceri din domeniu care nu se arată deranjați de termenulimpus.

Turismul pe litoral, salvat se superoferte

Declarațiile reprezentanților hotelierilor vin în contextul încare 2010 a fost unul dintre cei mai slabi ani pentru turismulromânesc.
Litoralul Mării Negre a fost vizitat de numai 1,8 milioane deturiști. Numărul acestora este în scădere cu 15% față de perioadasimilară din 2009. Considerabil mai rău au arătat încasărileturoperatorilor, cu circa un sfert mai mici, potrivitreprezentanților ANAT.

La vremea aceea, ei susțineau că superofertele au fost singuraarmă a hotelierilor în lupta cu falimentul în condițiile în careaceleași surse vorbeau de un grad de ocupare mediu, în timpulsezonului, al hotelurilor de pe litoral de circa 60%.

Un semnal îmbucurător a fost creșterea numărului de vizitatoristrăini ai litoralului.
Peste 4.000 de turiști de peste hotare și-au petrecut concediul pelitoralul Mării Negre, anul trecut, față de numai 3.000 de turiștistrăini cât se înregistrau în 2009.

Inchide