Ialomițianu: Trebuie să luăm în calcul reducerea CAS. Ce crede ministrul despre legalizarea prostituției și impozitarea Bisericii

Ialomițianu: Trebuie să luăm în calcul reducerea CAS. Ce crede ministrul despre legalizarea prostituției și impozitarea Bisericii
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 07:46

Anul viitor, în funcție de posibilitățile bugetare, respectiv desuma de bani pe care o va avea la dispoziție Guvernul din creștereaeconomică, Executivul ar putea reduce contribuțiile sociale plătitela stat, ceea ce ar putea încuraja crearea de noi locuri de muncăși creșterea salariului net încasat de angajați.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, GheorgheIalomițianu, în cadrul unui interviu acordat Știrilor ProTV. „În2011 trebuie să fim prudenți. Politica fiscal-bugetară esteprudentă. Un lucru este însă cert. Trebuie să luăm în calculreducerea CAS”, a declarat ministrul.
În România, contribuțiile sociale plătite de către angajați și decătre angajatori, în total, sunt de 31,3% din salariul brut, dintrecare 20,8% sunt plătite de către angajator.
În topul celor mai mari contribuții sociale plătite în statele dinregiunea Europei Centrale și de Est, România este depășită doar deUngaria, cu un nivel de 33,5%. În Bulgaria nivelul este de 18%, înPolonia de 19,52% iar în Cehia de 28%, conform datelor prezentaterecent de către Consiliul Fiscal.

Printre „avocații” reducerii contribuțiilor sociale se numără șiguvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a declarat recent că, „înmomentul în care punem pe firme și pe salariatul român, cel caremuncește, contribuții enorme fără să ținem cont de un anumitechilibru pentru a plăti un anumit nivel de pensii, și ne uităm cuatenție la cifre, vedem că descurajăm munca, exact cea care poatesă asigure pensii mai mari”, a declarat el cu ocazia unui seminarpe teme economice.
Vă prezentăm în continuare interviul integral.

•Salariilebugetarilor vor crește cu doar 15%, față de nivelul din octombrie,pentru că pentru atât are statul bani. „Această situație atâtapermite. Să majorăm salariile cu 15%. România trebuie și în 2011 săaibă o politică fiscal-bugetară prudentă”, a declaratministrul.

• Impozitulforfetar era prea greu de implementat. Întrebat de ce s-a renunțatla ideea înlocuirii impozitului minim, la care abia s-a renunțat,cu cel forfetar, ministrul a răspuns că „necesită un cost foartemare și e greu de aplicat în România. Nu ne permitem introducereaacestui impozit pentru că este costisitor. Ceea ce este cert:întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat.Povara administrativă este foarte mare pentru acesteîntreprinderi”.

• Ce se vaîntâmpla cu taxele în 2011. Ce rămâne la fel și ce ar putea crește.Întrebat dacă s-a luat în calcul, de către Guvern, posibilitatea dea crește impozitele pe mașini și pe proprietăți, de exemplu,Gheorghe Ialomițianu a ținut să sublinieze mai întâi că înfundamentarea bugetului „nu am luat în calcul introducerea unor noiimpozite sau majorarea impozitelor. Avem cota unică de 16%, TVA de24% și impozite și taxe locale la nivelul stabilit prin lege. Acestlucru este cert pentru 2011”. Ministrul a recunoscut însă că, peviitor, ar putea avea loc discuții cu administrațiile localeprivind nivelul relativ scăzut al taxelor pe mașini și proprietăți,de exemplu. „Aici trebuie să avem o discuție foarte clară cuadministrațiile locale. Ei sunt cei care trebuie să ne spună cetrebuie să facem în această direcție. Să vedem comparativ cu altețări. Să vedem ce putem face în această direcție”, a explicatel.

• Ce părereare Guvernul despre gradul de impozitare aplicat Bisericii.Ministrul a evitat să ofere un răspuns concret asupra acesteiprobleme, însă a ținut să precizeze că „este corect să impoziteziactivități economice, dar sunt exceptate acele venituri dinactivități economice care au legătură cu activitățile culturale.Trebuie să ajutăm Biserica, pentru că de la buget nu vin foartemulți bani, iar această activitate trebuie susținută de stat”.

• Care estepoziția Finanțelor privind legalizarea și fiscalizareaprostituției. Cine este principalul partener de dialog alGuvernului pe această temă. Întrebat dacă legalizarea șifiscalizarea prostituției nu ar putea reprezenta o sursă importantăde venituri la buget, ministrul Ialomițianu a apelat din nou laBiserică. „Haideți să facem ceea ce trebuie. Să respectăm anumiteinstituții. Nu cred că de dragul banilor la buget trebuie săexagerăm. Aici o decizie trebuie luată împreună cu Biserica”, aexplicat ministrul.
• Româniaar putea apela la metoda bulgărească de verificare a averilor: dinelicopter. În ceea ce privește impozitarea persoanelor cu averimari, șeful Finanțelor susține că trebuie făcută o distincțiefoarte clară între cei care au averi mari și le-au declarat șiplătesc taxe pentru ele și cei care fac evaziune, respectiv acelepersoane care „au o avere foarte mare, iar dacă ne uităm îndeclarația de venit au venituri mici”. Printre soluțiile la care arputea apela statul, prin Fisc, în descoperirea acestor persoane,s-ar putea număra și metoda „bulgărească”, respectiv supraveghereaproprietăților din elicopter. În Grecia Fiscul elen a folosit, înacelași scop, programul Google Earth, rezultatele fiind neașteptatde bune.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...