În 2010, bancherii au avut, zilnic, un surplus de 250 de milioane de euro, pe care l-au pus la BNR, în loc să dea credite

În 2010, bancherii au avut, zilnic, un surplus de 250 de milioane de euro, pe care l-au pus la BNR, în loc să dea credite
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 08:48

În 2010, în medie, băncile au avut un excedent de bani de circa250 de milioane de euro în fiecare zi. Cifra reprezintă valoareadepozitelor pe o zi făcute de bancheri la BNR anul trecut, de 387de miliarde de lei, de peste șapte ori mai mari decât cea din 2009,conform datelor băncii centrale citate de Mediafax.

Dat fiind nivelul în scădere al creditării în lei, băncile aufost, practic, obligate să pună banii la BNR, contra unei dobânzisimbolice, pentru a nu „sta cu ei degeaba”. O altă dovadă cămotivul lipsei creditării nu este lichiditatea scăzută este și căbăncile au împrumutat de la BNR, pe termen scurt, doar 1,86miliarde de lei în 2010. În 10 din cele 12 luni de anul trecutbăncile nu au apelat deloc la BNR pentru credite pe termenscurt.
Întrebați în repetate rânduri de ce creditarea nu este repornită,în ciuda faptului că în piață există bani, care sunt destul deieftini, în urma acordului semnat cu FMI, bancherii au explicat căîn momentul de față este riscant să acorzi credite în Româniapentru că majoritatea clienților sunt deja supraîndatorați iarfirmele fie nu au ce garanții să aducă fie nu au un plan de afacerisuficient de bun.

În perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2010 soldul total alcreditelor, valoarea totală a creditelor acordate de către bănci acrescut cu 3,5%, până la echivalentul a 207 miliarde de lei,conform celor mai recente date ale BNR. Creșterea s-a datorat însăexclusiv majorării soldului creditului neguvernamental în valută,predominant în euro. În aceeași perioadă, soldul împrumuturilor înlei a scăzut cu 3,6%, până la 77 de miliarde de lei, în timp cesoldul celor în valută a crescut cu 8,2%, până la echivalentul a130 de miliarde de lei. Acestea sunt însă mediile. Strict lanivelul gospodăriilor populației, deci în cazul clienților persoanefizice, scăderea a fost de 7,2% la creditele în lei în timp ce lacele în valută s-a înregistrat o apreciere de 6,5%, sub cea de 10%înregistrată în cazul persoanelor juridice.

În noiembrie nivelul mediu al dobânzii anuale cerută de bănci lacreditele în lei a fost de 11,1%, scădere vizibilă de la nivelul de15,6% pe an înregistrat în decembrie 2009. În scădere au fost șidobânzile percepute la creditele în lei, în noiembrie dobânda mediefiind de aproape 13% pe an, în scădere cu 3,5 puncte procentualefață de decembrie 2009.

Tags:
ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...