În ce domenii cresc salariile în 2011. Vezi aici dacă vei câștiga mai mult

În ce domenii cresc salariile în 2011. Vezi aici dacă vei câștiga mai mult
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 07:59

2011 nu se anunță un an foarte generos în privința creșterilorsalariale din companiile private. Cuvântul de ordine va fi prudențași numai în câteva sectoare – în special cele cu comenzi la export- , sunt posibile majorări, spun specialiștii în resurse umane șireprezentații mediului de afaceri. „În 2011 se păstrează acelașitrend ca în 2010, când salariile în mediul privat au crescut cu celmult 6-7%. Este de așteptat ca în primul rând, firmele dinproducție, cu comenzi la export, să acorde angajaților salarii maimari”, a declarat pentru gândul Oana Datki, country managerConsulteam România, reprezentantul pe piața locala al Mercer. Nusunt singurele companii care ar putea să le dea angajaților banimai mulți. Ca regulă generală, toate domeniile care vor merge bine,pe fondul unei cereri în creștere, vor acorda și majorărisalariale. Vești bune vin și din industria serviciilor și abunurilor de larg consum. „Ele vor avea câștiguri mai mari, pentrucă și economia va înregistra o creștere”, adaugă ea.

Majorările din industrie, condiționate de reducereaCAS

Creșteri salariale sunt posibile și în industrie, în companiilecu desfacere la export – auto și metalurgie -, însă în anumitecondiții, spun reprezentanții mediului de afaceri. „Majorărilesalariale pot exista, în funcție de scăderea CAS, pentru căimpozitarea muncii este anormal de ridicată în România. Noi, mediulde afaceri, am cerut în repetate reducerea contribuțiilor plă-titede angajator pentru angajat”, a declarat pentru gândul FlorinPogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România(AOAR). Este un scenariu destul de realist, dacă se ține cont deanunțul făcut de Gheorghe Ialomițianu, ministrul Finanțelor.Săptămâna aceasta, el a anunțat că CAS ar putea să se reducă cu2-3% la mijlocul anului, dacă situația economică a României o vapermite.

Cele mai mici creșteri de salarii, în magazine șihoteluri

Sunt însă și domenii în care angajații vor avea mai puțin noroc,pentru că majorările previzionate sunt ceva mai mici. Astfel,salariile vor crește cel mai puțin în retail, precum și în hoteluriși restaurante. „Este normal, din cauza scăderii consumului în 2010iar aceste industrii sunt direct afectate”, explică Oana Datki.Oricum, salariile în aceste domenii nu au fost niciodată foartemari. De exemplu, în noiembrie 2010, salariul mediu la nivelul unuihotel a fost de 804 lei, cu 1% mai mare comparativ cu octombrie,potrivit datelor statistice oficiale. Salariații din industriaospitalității au avut astfel pe final de an cele mai mici veniturila nivelul economiei, cu mult sub salariul mediu net, de 1.377lei.
La polul opus s-au aflat angajații din intermedieri financiare, cuun câștig salarial mediu nominal net de 3.380 lei în noiembrie, încreștere cu 2,8% (37 lei) față de octombrie. „În contextul actual,în care servicile și intermedierile financiare au fost răsfățate,în mod cert își vor pierde ritmul de creștere salarială în 2011”,spune Pogonaru. Ba mai mult, personalul de conducere din bănci s-arputea confrunta cu scăderi ale veniturilor, ca urmare a aplicăriinoului regulament al BNR. Ei sunt excepția, pentru că pe totaluleconomiei private, sunt excluse reducerile de salarii. „Putem vorbidoar de companii care reduc costurile cu salariile prinrepoziționarea anumitor posturi și înlocuirea unor seniori cujuniori, alături de externalizarea unor servicii”, explicăreprezentantul Mercer.

Tags:
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Tragedia care a șocat toată România! Raed Arafat, anunț de ultimă oră: "Nu se va...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021