În ce orașe românești vor exploda hipermarketurile

Redactor:
Ionuț Morariu
În ce orașe românești vor exploda hipermarketurile
Regiunile din jurul unor orașe precum Pitești, Timișoara sau București sunt pe lista „punctelor fierbinți" ale Europei Centrale și de Est în ceea ce privește avansul, pe termen lung, al vânzărilor retailerilor.

Regiunile din jurul unor orașe precum Pitești, Timișoara sauBucurești sunt pe lista „punctelor fierbinți” ale Europei Centraleși de Est în ceea ce privește avansul, pe termen lung, alvânzărilor retailerilor. Acestea vor crește cu circa 60% înregiunile menționate, conform unei prognoze pentru perioada2010-2020, realizată de Oxford Economics și compania de consultanțăimobiliară, King Sturge. Tot majorări impresionante ale vânzărilor,de 50%, vor fi consemnate și în zonele din proximitatea Iașiului,Clujului și Brașovului.

„Oferta de spații moderne este mult mai realist stabilită înprezent, fiind condiționată de lipsa finanțării și de luarea înconsiderare a unor criterii obligatorii noi, cum ar fi: zona deatracție, puterea de cumpărare și concurența din zonă. De asemenea,procesul de expansiune și cel decizional sunt mai rapide, și nu nereferim aici doar la retailerii de produse alimentare, cum eracazul în trecut, ci și retailerii de electronice și mobilă”, adeclarat Carmen Ravon, senior negociator al King SturgeRomânia.

Din 2001, anul în care se deschidea primul hipermarket dinRomânia, retailerii prezenți pe piața locală s-au extinsconsiderabil. În prezent există peste 1.000 de magazine aparținândretailului modern, dintre acestea 119 fiind deschise în primelenouă luni ale anului trecut, potrivit unei analize a ZiaruluiFinanciar.

CLICK PENTRU A MĂRI

Cele mai căutate județe de către retaileri sunt Cluj, Prahova,Brașov, Timiș și Constanța. Deși nu se numără printre cele maipopulate județe acestea sunt regiunile administrative în care seînregistrează cele mai mari salarii medii la nivel național.

Bulgarii, singurii europeni care cheltuiesc mai puțin decâtromânii

Prezentul este însă unul departe de a fi luminos. Statisticilearată că de-a lungul unui an un român a lăsat, în medie, înmagazine echivalentul a 1.058 de euro. Astfel, chiar și încondițiile unui avans de 60% a sumelor pe care le va cheltui,consumatorul autohton nu va reuși nici peste un deceniu să egalezenivelul consemnat anul trecut în state precum Ungaria sau Cehia.Singurii pe care îi surclasăm în topul banilor destinați consumuluisunt bulgarii. În 2009, un vecin de peste Dunăre cheltuia în medienumai 764 de euro, de peste zece ori mai puțin decât un norvegiansau un elvețian.

La nivel european, cele mai mari creșteri prognozate alevânzărilor se vor consemna în regiunile din jurul orașelor Varșovia(Polonia) și Burgas (Bulgaria), de circa 80%. Și alte orașepoloneze precum Cracovia sau Poznan ocupă locuri fruntașe în top,cu procente de circa 70. La polul opus, realizatorii studiuluiestimează că vânzările retailerilor din regiunile administrativeadiacente Bratislavei și Budapestei vor cunoaște în următoareadecadă un avans mai moderat, de numai 50%. Chiar și așa, cifrele ledepășesc cu mult pe cele înregistrate în Europa de Vest undecomercianții vor vinde în 2020 cu maximum 40% mai mult decât în2010. Helsinki, Londra și Stockholm sunt orașele ai căror locuitoriîși vor mări cel mai mult bugetele destinate cumpărăturilor.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide