În primele nouă luni ale acestui an, băncile-mamă au majoratcapitalul social al sucursalelor din România cu peste 440 demilioane de euro, în creștere cu 60% față de perioada similară aanului trecut, când suma a fost de doar 275 de milioane de euro,conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Ceamai mare sumă, de 163 milioane de euro, a fost investită de cătrebanca turcească Garanti Bank, urmată în acest clasament de greciide la Alpha Bank, cu 72 de milioane de euro.
Per total, industria financiară, incluzând băncile, companiilede asigurări și instituțiile financiar-nebancare (IFN), a atrasinvestiții străine, sub forma majorărilor de capital, de aproape650 de milioane de euro în primele trei trimestre ale acestui an.Banii „pompați” de băncile-mamă în sucursalele din România pot fifolosiți de acestea din urmă atât pentru a putea acorda mai multecredite, cât și pentru a se proteja de eventualele pierderifinanciare datorate creditelor neperformante, care nu mai suntplătite de către clienți.
Băncile, nevoite să aducă bani pentru a respecta normeleBNR
„La modul general, majorarea de capital în astfel de situații poatefi făcută pentru că fondurile proprii ale băncii au coborât sublimita de 8% din total active impusă de BNR”, a declarat pentrugândulconsultantul financiar Bogdan Baltazar. „Băncile pot folosi aceștibani ca o pârghie, respectiv pot acorde credite în valoare de 10ori mai mare decât suma suplimentară. În același rând, banca sepoate proteja mai bine de eventualele pierderi datorate creditelorneperformante. Este o măsură de încredere, de prevenire aeventualelor probleme și de încurajare a creditării, acolo unde sepoate”, a adăugat el.
Printre băncile care au mai primit fonduri suplimentare de lagrupurile-mamă de peste graniță se numără și MKB Romexterra Bank,Volksbank România, Intesa Sanpaolo România, Millennium BankRomânia, Emporiki Bank și Pireus Bank România. Nu numai băncile aufost cele care au avut nevoie de ajutor financiar de peste graniță.Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), cum ar fi firmele deleasing sau cele care dau credite nebancare, cum ar fi cele „ladomiciliu”, au primit și ele de la grupurile străine din care facparte circa 103 milioane de euro în primele nouă luni ale acestuian.
Cel mai mare aport la capital, de 30 de milioane de euro (operatîn august), a fost făcut la VFS International România IFN, firmalocală a diviziei de leasing a grupului suedez Volvo. Pe listă seaflă și Cetelem IFN, care acordă credite „la domiciliu”. De fondurisuplimentare a fost nevoie și în industria asigurărilor. Companiilede pe această piață au primit de la grupurile străine din care facparte fonduri suplimentare de 100 de milioane de euro în primelenouă luni ale acestui an. Ca și în cazul băncilor, banii primițisunt folosiți fie pentru a respecta criteriile de solvabilitate,fie pentru a putea acorda mai multe asigurări.