Industria financiară locală, ajutată cu 650 de milioane de euro de patronii străini

Redactor:
Victor Rotariu
Industria financiară locală, ajutată cu 650 de milioane de euro de patronii străini
În primele nouă luni ale acestui an, băncile-mamă au majorat capitalul social al sucursalelor din România cu peste 440 de milioane de euro, în creștere cu 60% față de perioada similară a anului trecut, când suma a fost de doar 275 de milioane de euro, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

În primele nouă luni ale acestui an, băncile-mamă au majoratcapitalul social al sucursalelor din România cu peste 440 demilioane de euro, în creștere cu 60% față de perioada similară aanului trecut, când suma a fost de doar 275 de milioane de euro,conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Ceamai mare sumă, de 163 milioane de euro, a fost investită de cătrebanca turcească Garanti Bank, urmată în acest clasament de greciide la Alpha Bank, cu 72 de milioane de euro.

Per total, industria financiară, incluzând băncile, companiilede asigurări și instituțiile financiar-nebancare (IFN), a atrasinvestiții străine, sub forma majorărilor de capital, de aproape650 de milioane de euro în primele trei trimestre ale acestui an.Banii „pompați” de băncile-mamă în sucursalele din România pot fifolosiți de acestea din urmă atât pentru a putea acorda mai multecredite, cât și pentru a se proteja de eventualele pierderifinanciare datorate creditelor neperformante, care nu mai suntplătite de către clienți.

Băncile, nevoite să aducă bani pentru a respecta normeleBNR

„La modul general, majorarea de capital în astfel de situații poatefi făcută pentru că fondurile proprii ale băncii au coborât sublimita de 8% din total active impusă de BNR”, a declarat pentrugândulconsultantul financiar Bogdan Baltazar. „Băncile pot folosi aceștibani ca o pârghie, respectiv pot acorde credite în valoare de 10ori mai mare decât suma suplimentară. În același rând, banca sepoate proteja mai bine de eventualele pierderi datorate creditelorneperformante. Este o măsură de încredere, de prevenire aeventualelor probleme și de încurajare a creditării, acolo unde sepoate”, a adăugat el.

Printre băncile care au mai primit fonduri suplimentare de lagrupurile-mamă de peste graniță se numără și MKB Romexterra Bank,Volksbank România, Intesa Sanpaolo România, Millennium BankRomânia, Emporiki Bank și Pireus Bank România. Nu numai băncile aufost cele care au avut nevoie de ajutor financiar de peste graniță.Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), cum ar fi firmele deleasing sau cele care dau credite nebancare, cum ar fi cele „ladomiciliu”, au primit și ele de la grupurile străine din care facparte circa 103 milioane de euro în primele nouă luni ale acestuian.

Cel mai mare aport la capital, de 30 de milioane de euro (operatîn august), a fost făcut la VFS International România IFN, firmalocală a diviziei de leasing a grupului suedez Volvo. Pe listă seaflă și Cetelem IFN, care acordă credite „la domiciliu”. De fondurisuplimentare a fost nevoie și în industria asigurărilor. Companiilede pe această piață au primit de la grupurile străine din care facparte fonduri suplimentare de 100 de milioane de euro în primelenouă luni ale acestui an. Ca și în cazul băncilor, banii primițisunt folosiți fie pentru a respecta criteriile de solvabilitate,fie pentru a putea acorda mai multe asigurări.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide