INTERVIU JEFFREY FRANKS: Revenirea economică a încetinit. Vezi aici ce părere are oficialul FMI despre măsurile luate de Guvernul Boc

Redactor:
Gândul
INTERVIU JEFFREY FRANKS: Revenirea economică a încetinit. Vezi aici ce părere are oficialul FMI despre măsurile luate de Guvernul Boc
Îngrijorările legate de situația din Grecia au avut ca efect în ultimele zile creșterea primei de risc pentru România, însă va trebui să mai treacă o perioadă pentru a determina dacă situația este una de durată, a declarat Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI, într-un interviu acordat Mediafax.

Îngrijorările legate de situația din Grecia au avut ca efect înultimele zile creșterea primei de risc pentru România, însă vatrebui să mai treacă o perioadă pentru a determina dacă situațiaeste una de durată și va avea impact negativ, a declarat JeffreyFranks, șeful misiunii FMI, într-un interviu acordat Mediafax.

Potrivit dealerilor din piața bancară, CDS-ul aferent României(costul de asigurare la restructurare/default) a crescut începândcu 7 iunie de la 225 de puncte și a atins un maxim de 283 de punctejoi, 23 iunie. În prezent, CDS-ul este la 277 de puncte.

„Au existat cu siguranță anumite efecte negative temporare înceea ce privește prima de risc a României pe piețeleinternaționale, determinate în mod cert de situația din Grecia.Aceste efecte s-au manifestat doar în ultimele zile, astfel că vatrebui să mai așteptăm”, a spus Franks.

Creștere în continuare a CDS-ului ar putea afecta România pentrucă ar face împrumuturile mai costisitoare, iar investițiile șiconsumul ar deveni la rândul lor mai scumpe.

Sunt semne că economia României și-a încetinitcreșterea în trimestrul al doilea

Datele preliminare arată că avansul exporturilor și producțieiindustriale a încetinit în trimestrul al doilea, ceea ce va conducela o creștere economică plasată sub nivelul din primul trimestru, aexplicat oficialul FMI.

„Există anumiți indicatori care arată o încetinire a creșteiieconomice în trimestrul doi. Trebuie să vedem, când vom avea datelefinale, cât de mult a încetinit creșterea. Ne așteptăm, totuși, lao evoluție pozitivă a PIB”, a adăugat oficialul FMI.

Întrebat dacă se așteaptă ca acest ritm mai scăzut al creșteriieconomice să se mențină până la finele anului, Franks a precizat căFMI își menține deocamdată prognoza de creștere de 1,5% pentruîntregul an, bazându-se și pe avansul peste așteptări din primultrimestru.

„Credem că cifrele din primul trimestru au fost mai mari decâtne-am așteptat, astfel că există spațiu pentru o evoluție puțin maislabă în trimestrele următoare. Nu avem în vedere o modificare aprognozei în acest moment”, a arătat Franks.

Economia a crescut în primul trimestru cu 0,7% în termeniajustați comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut și cu1,7% în serie brută față de primele trei luni din 2010, avanssusținut în principal de industrie, pe fondul unei creșterisemnificative a exporturilor.

Scăderea cheltuielilor bugetare este o vestebună dar sunt probleme cu investițiile

Scăderea cheltuielilor la nivelul bugetului consolidat esteîmbucurătoare, dar nu și reducerea sumelor pentru investiții, carerămâne o zonă problematică întrucât absorbția fondurilor europenenu este satisfăcătoare, este de părere Jeffrey Franks, șefulmisiunii FMI pentru România.

Datele Ministerului Finanțelor pentru finele lunii mai arată cădeficitul bugetar a fost de 1,36% din PIB, în condițiile în careveniturile au crescut față de perioada anterioară cu 10%, iar lacheltuieli s-a înregistrat o scădere de 3,4%. În același timp,cheltuielile de capital (investițiile – n.r.) au scăzut cu5,4%.

„În timp ce scăderea cheltuielilor curente este o veste bună,reducerea celor de capital nu mai este o veste atât de bună. Vremmai multe cheltuieli de capital corelate cu fondurile UE. (…)Încă este nevoie de îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.Nu este nicio îndoială. Continuăm să expunem această chestiuneautorităților române și sunt sigur că ei sunt conștienți deproblemă”, a spus Franks.

El a arătat că datele privind execuția bugetară sunt mai bunedecât s-a prevăzut în cadrul acordului de tip preventiv, astfel că,cel mai probabil, țintele stabilite pentru următoarea evaluare vorfi atinse.

Pentru finele acestui an, autoritățile române s-au angajat prinacordul cu FMI la un deficit bugetar de sub 4,4% din PIB.

Modificarea dobânzii de politică monetară,necesară mai târziu, nu neapărat miercuri

O eventuală modificare a dobânzii de politică monetară este odecizie care poate fi luată mai târziu în acest an, nu neapăratmiercuri în ședința Consiliului de Administrație al BNR, susțineFranks.

„Este decizia Băncii Naționale a României dacă să majorezedobânda sau nu. Aș spune însă, că în cazul unei majorări a dobânziicheie nu trebuie să ne uităm neapărat la ce se întâmplă în acestmoment cu inflația, ci care sunt așteptările pentru următoarele12-18 luni, pentru că politica monetară necesită o anumită perioadăpână să își facă efectul. Banca Națională trebuie să se uite lamodelele sale, care este prognoza de inflație pentru 2012 și, peaceastă bază, să ia o decizie”, a afirmat Franks.

Potrivit analiștilor, Consiliul de Administrație al BNR vadecide, cel mai probabil, să mențină rata dobânzii de politicămonetară la 6,25% pe an.

„Cred că o decizie de schimbare a politicii monetare ar trebuiluată mai târziu în acest an, nu neapărat în această ședință”, aspus Franks.

Într-un comunicat transmis marți de FMI, după aprobarea primeievaluări a acordului cu România, directorul general interimar alinstituției, John Lipsky, spune că presiunile inflaționiste au fostmai puternice decât s-a anticipat, din cauza șocurilor legate deprețurile internaționale la alimente și combustibil.

„Autoritățile au anunțat în mod adecvat o modificare în politicamonetară, cu tendință de întărire. O modificare a politiciimonetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura căpresiunile inflaționiste și efectele de runda a doua sunt izolate”,a arătat Lipsky.

Vom discuta implicațiile reorganizăriiteritoriale. Sunt necesare studii aprofundate

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că vaanaliza la București împreună cu autoritățile române implicațiileeconomice pe care le are reorganizarea administrativ-teritorială,menționând că sunt necesare „studii aprofundate” înainte de oastfel de decizie.

„Am nevoie de mai multe date pentru a exprima o opiniereferitoare la acest subiect. Implicațiile economice ale acesteipropuneri necesită studii aprofundate și nu mă simt deocamdată înmăsură să exprim un punct de vedere”, a afirmat oficialul FMI.

Întrebat dacă autoritățile române au cerut FMI o pozițiereferitoare la implicațiile economice ale reorganizării teritorile,Franks s-a rezumat să afirme doar că va discuta această chestiunela următoarea misiune de evaluare a acordului.

Președintele Băsescu a declarat, în 19 mai, la o conferințăorganizată de „Ziarul Financiar”, că speră ca în 2012 să fieadoptată o soluție pentru reorganizarea administrativă a țării,întrucât acum nu poate fi stimulată dezvoltarea, din cauză că seiau decizii pe suprafețe mult prea mici, județele.

În 26 mai, Băsescu declara că pentru reorganizareaadministrativă a României nu este necesară modificarea Constituțieiși că această schimbare trebuie făcută pe modelul actualelorregiuni de devoltare.

Aceasta a fost de altfel și tema unei întâlniriBăsescu-Boc-lideri PDL, de la sfârșitul lunii mai, în PDL apărândși reacții negative față de o astfel de inițiativă.

În 7 iunie, Băsescu afirma, la Londra, la o întâlnire cureprezentanții mediului de afaceri britanic, că o reorganizareadministrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru adiminua birocrația și a lăsa comunitățile să acționeze în acord cupropriile decizii.

O zi mai târziu, șeful statului cerea explicit Guvernului săanalizeze reorganizarea administrativă a țării prin înlocuireacelor 41 județe cu 8 județe mari sau 7 județe și municipiulBucurești, arătând că actualul sistem, menținut din 1968, genereazăineficiență în utilizarea banilor UE și corupție.

(Marius Radu, [email protected])

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
Doliu uriaş la Steaua! A MURIT. Ce tragedie...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Românii care așteaptă mărirea de salariu au parte de o surpriză. Ce se întâmplă cu...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Secretul oamenilor care au fumat ca 'turcii' toată viața, dar au plămâni perfect sănătoși
Sfântul Andrei 2020: Ce NU este bine să faci în această zi sfântă? Aduce MARE...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Iulia Albu, adevărul despre operațiile estetice! ”Sunt foarte mândră de trupul meu”
Inchide