Angajatorii americani au creat în luna mai cel mai mic număr delocuri de muncă din ultimele opt luni, iar rata șomajului a crescut”în mod neașteptat” la 9,1 la sută, conform Bloomberg.
În SUA, numărul de noi locuri de muncă a urcat luna trecută cu54.000, mai puțin decât era prognozat, după ce în aprilie s-amajorat cu 232.000, arată datele de la Departamentul Muncii.Prognoza medie într-un sondaj Bloomberg News arăta o majorare anumărului de noi locuri de muncă cu 165.000 în luna mai.
„Aceste cifre sunt destul de sumbre”, a spus Julia Coronadi,economist șef pentru America de Nord la BNP Paribas.
22,98 dolari pe oră
Economiștii intervievați de Reuters estimau că în luna mai numărullocurilor de muncă ar fi urmat să crească cu 150.000. Aproape 13,9milioane de americani nu aveau un loc de muncă în luna mai, conformReuters.
Rata șomajului din Statele Unite a crescut la 9,1% în luna mai,de la 9,0% în aprilie, în condițiile în care prețurile ridicate laenergie și efectele cutremurului din Japonia au afectat activitateaeconomică, potrivit Reuters. În sectorul privat, numărul locurilorde muncă a crescut cu 83.000, în timp ce la stat acesta s-adiminuat cu 29.000.
Câștigurile salariale medii orare în Statele Unite au crescut înluna mai la 22,98 dolari, de la 22,92 dolari în lunaanterioară.
Spectacol de groază
Ultima lună a fost un spectacol de groază pentru economiaStatelor Unite, este de părere Mike Riddell, un administrator defonduri la M&G Investments în Londra.
„Se pare că aproape fiecare bit de date recente despre starea desănătate a economiei SUA a dezamăgit așteptările”, a spus Riddell,într-o notă trimisă la CNBC.
Mike Riddell aduce între argumente reducerea cererii pentrubunuri de folosință îndelungată.
„Prețurile caselor din SUA au scăzut cu mai mult de 5% față deanul trecut, în așteptarea vânzărilor care s-au prăbușit, PIB-uldin primul trimestru nu a fost revizuit în sus cu 0,4% potrivitprognozei, cererile pentru bunuri de folosință îndelungată s-auredus, iar sondajele privind producția realizate de PhiladelphiaFed, Richmond Fed și Chicago Fed au fost toate foartedezamăgitoare”, mai arată CNBC.
Miercuri, indicii bursieri din SUA s-au diminuat cu mai mult de2%, în urma mai multor rapoarte economice care au confirmat orevenire cu probleme și după ce Moody’s a redus ratingurile pentruobligațiunile Greciei, adâncind starea de incapacitate de plată încare se află acest stat.
Sub titlul „Pregătiți-vă pentru tipărirea mai multor bani”,CNBC.com citează un analist economic care spune că încă o injecțiede cash pe piața bondurilor ar trebui să sprijine economia peperioada verii, până la trecerea în cel de-al patrulea trimestru.Simon Maughn, director în cadrul MF Global, a avertizat însă căinjecția de lichidități va avea un impact inflaționist.
Sentiment de panică în rândul managerilor defonduri
Wall Street parcurge o grea perioadă, iar randamentele sunt atâtde mici, este de părere Peter Yastrow, strateg de piață pentruYastrow Origer, citat de CNBC.
„Ne confruntăm acum cu un sentiment de panică în rândulmanagerilor de fonduri și al persoanelor responsabile cufinanțele”, a spus el.
Bursele au înregistrat scăderi după ce producția din SUA ascăzut sub așteptări în luna mai, iar sectorul privat și-a”adăugat” numai 38.000 de noi locuri de muncă în timpulintervalului menționat. În plus, autorul comentează faptul căratele dobânzilor sunt „surprinzător de scăzute”. „Suntem la limitaunei mari, mari crize. Trezoreria Americană cunoaște acest lucru”,a declarat la CNBC analistul citat.