• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Investitorii din Germania, Italia și Olanda controlează cele mai multe grupuri de multinaționale din România

Investitorii din Germania, Italia și Olanda controlează în România majoritatea grupurilor de multinaționale, grupurile controlate de străini fiind de șase ori mai numeroase decât cele patronate de rezidenți, reiese din datele INS.

În România au fost identificate 37.407 grupuri de întreprinderi, din care 5.689 de grupuri rezidente și 31.718 de grupuri de întreprinderi multinaționale, adică de șase ori mai multe. Marea majoritate a multinaționalelor sunt controlate de investitori din străinătate. Astfel, 31.616 de grupuri de companii sunt controlate din străinătate, iar 102 sunt controlate din România. Rezultatele sunt cuprinse într-o analiză dată publicității miercuri de INS și care are la bază informații de la nivelul anului 2012.

Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din două sau trei întreprinderi.

În anul 2012, 15% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau două sau trei întreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România își desfășoară activitatea în comerț, industria prelucrătoare sau construcții.

În anul 2012, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secțiunea comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (28%), secțiunea industria prelucrătoare (14%), secțiunea construcții (11%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secțiunea comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activități profesionale, științifice și tehnice (11%) și construcții (10%).

În funcție de ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Italia sau Olanda.

Rezultatele anului 2012 indică faptul că, în funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%).

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (8%), în secțiunea comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (4%) și în secțiunea activități profesionale, științifice și tehnice (2%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (6%), în secțiunea comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (1%) și în secțiunea distribuția apei și salubritate, gestiunea deșeurilor, activități de decontaminare (1%).
În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 3% se regăsesc în industria prelucrătoare, 1% în secțiunea informații și comunicații și 1% în secțiunea comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor .

Inchide