Isărescu anunță: nici anul viitor nu ne crește nivelul de trai. Primele speranțe, în 2012

Isărescu anunță: nici anul viitor nu ne crește nivelul de trai. Primele speranțe, în 2012
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 18:31

Românii vor mai avea de așteptat încă un an – un an și jumătatedin momentul în care economia va merge pe plus până să simtă oîmbunătățire reală a nivelului de trai, avertizează Mugur Isărescu,guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). „Eu am spus că,conform datelor pe care le avem în prezent și programului depolitici care funcționează, probabil creșterea nivelului de trai seva simți de către populație în 2012, dar acest lucru nu înseamnă căîn 2011 vom avea în continuare scădere de activitate economică. Noiprognozăm pentru la anul o creștere economică în jur de 1,5%, poatechiar mai mult”, a declarat Mugur Isărescu într-un interviu acordatpostului Radio România Actualități, citat de Mediafax. El aexplicat că acest avans al produsului intern brut (PIB) nu va fisuficient pentru a se simți și în buzunarele oamenilor în 2011, ciabia anul următor. Asta după ce, în 2010, economia urmează să secontracte cu 2%, conform estimărilor FMI, fiind al doilea an încare PIB continuă să scadă.

Sunt însă și categorii cărora le merge deja mai bine și care vorsimți concret revirimentul economiei mult mai devreme decâtmajoritatea românilor. Exporturile, de exemplu, au crescut constantîn 2010 și vor închide anul cu o creștere de 20%.

„Strângerea curelei” trebuie continuată în oricecondiții

Șeful BNR s-a referit și la situația sectorului public, careîntârzie ajustarea, existând riscul producerii unor corecții”sălbatice” din partea pieței, precum o inflație crescută șideprecierea cursului de schimb. Practic, „strângerea curelei” sepoate face fie prin majorarea de impozite, fie prin reducereaveniturilor nominale. „Dacă nu facem nici așa nici așa, mesajul meueste că piața o va face și o va face sălbatic, o va face cu o forțădistrugătoare și o face și nedrept, prin inflație, prin deprecierede cursuri”, a explicat Isărescu. El a adăugat că o eventualăschimbare a Guvernului nu afectează stabilitatea macroeconomică.Asta în condițiile în care viitorul Executiv va fi „unul serios”,adică va continua politicile de ajustare.