Isărescu, despre încurajarea consumului: „Sunt foarte multe Carrefour-uri. Nu spun că sunt rele”

Isărescu, despre încurajarea consumului: „Sunt foarte multe Carrefour-uri. Nu spun că sunt rele”
Cei peste 5 milioane de beneficiari de asistență socială din România merg la vot cu o probabilitate mai mare decât cei 4 milioane de angajați, a declarat zâmbind ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a avertizat asupra presiunii politico-sociale pe care prima categorie o poate exercita asupra autorităților în apropierea alegerilor electorale.

Cei peste 5 milioane de beneficiari de asistență socială dinRomânia merg la vot cu o probabilitate mai mare decât cei 4milioane de angajați, a declarat zâmbind ieri guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, care a avertizat asupra presiunii politico-socialepe care prima categorie o poate exercita asupra autorităților înapropierea alegerilor electorale.
Acesta a arătat că stimularea consumului pentru a obține o creștereeconomică este „o idee proastă”, fiind de părere că ar trebuiîncurajată munca. „Există o presiune normală a acestora(beneficiarii de asistență socială – n.r.) care sunt votanți șisunt mai mulți, și vin la vot într-o probabilitate mai mare decâtceilalți. Te împing într-o direcție greșită, și probabil esteprincipalul motiv pentru care nu avem și o îmbunătățire de rating”,a arătat Isărescu.

„Foarte multe Carrefour -uri”

În ceea ce privește consumul și stra­tegia de dezvoltare petermen lung a României, guvernatorul a dat ca exemplu magazineleCarrefour din România. „Sunt foarte multe Carrefour-uri. Nu spun căsunt rele, dar când sunt prea multe, trebuie să te gândești ce felde creștere economică generează”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a arătat că Banca Națio­nală l-a împuternicit săspună că, pentru o creștere economică durabilă, este nevoie de treilucruri: „stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii”,în primul rând prin investiții și crearea de locuri de muncă. Pe dealtă parte, Isărescu a declarat că firmele sunt împovărate de ofiscalitate prea mare, chiar dacă, per ansamblu, România are, princomparație cu alte state, o fiscalitate relativ redusă la nivelulPIB. „Povara pe întreprinderea plătitoare este 60-70%. Toți caresunt în producție sunt împovărați (de taxe – n.r.), de aceeaprobabil și munca la negru. Nici nu cred că putem s-o combatem(munca la negru – n.r.) doar printr-o decizie”.

Ialomițianu: „Analizăm reducerea CAS pentruangajatori”

La rândul său, ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, aîndemnat băncile să aibă mai mult curaj în acordarea de creditepentru firme. „Băncile să fie mai curajoase pentru că economia arenevoie de finanțare”, a spus Ialomițianu. El a adăugat că, în noulacord cu FMI, se analizează scăderea contribuțiilor sociale înspecial pentru firme.

„Se analizează scăderea contribuțiilor sociale în principalpentru angajatori. În România, costul cu forța de muncă este mairidicat în comparație cu alte țări”, a conchis Ialomițianu.

Penalizări pentru beneficiarii de fondurieuropene

Beneficiarii de fonduri europene vor fi penalizați, putându-semerge până la întreruperea contractelor, dacă nu vor
depune facturile în intervalul unor termene-limită.

Declarația a fost făcută miercuri de Bogdan Drăgoi, secretar destat în Ministerul Finanțelor. România a absorbit 1,9 miliarde eurodin banii de la UE, reprezentând 10% din suma alocată în perioada2007-2013, cu excepția sumelor pentru agricultură.

×
Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide